SME
Pondelok, 16. december, 2019 | Meniny má Albína

Potravinová alergia

Pre PRIMAR.sk: MUDr.Zuzana Abaffyová Pneumo - Alergo centrum , Uzbecká 16, 821 06 Bratislava Dátum uverejnenia článku:  11. apríl 2008   "Čo je pre jedného človeka potravou, pre iného môže byť prudkým jedom" Titus Lucretius

Pre PRIMAR.sk: MUDr.Zuzana Abaffyová
Pneumo - Alergo centrum , Uzbecká 16, 821 06 Bratislava
Dátum uverejnenia článku:  11. apríl 2008

 

"Čo je pre jedného človeka potravou, pre iného môže byť prudkým jedom"
Titus Lucretius Carus (55 rokov pnl.)

 

Čo je potravinová alergia a aký je jej výskyt?

Alergia, precitlivelosť, hypersenzitivita – označujú klinicky nežiadúce reakcie imunitného systému s účasťou protilátky IgE na vonkajšie podnety – alergény, ktorými môžu byť okrem iného aj potraviny.

Tretina populácie udáva zdravotné ťažkosti v súvislosti s príjmom jedla. Skutočnú potravinovú alergiu spôsobenú imunologickými mechanizmami je možné potvrdiť len u 1-4 % ľudí, s väčším výskytom u detí, kde sa do veku troch rokov uvádza výskyt u 3-6% detí.

 

Aké sú klinické prejavy potravinovej alergie?

Prejavy zo strany tráviaceho ústrojenstva - nechutenstvo, vracanie, hnačky, neprospievanie, brušné koliky, pálenie žáhy, afty na slizniciach dutiny ústnej, eventuálne mapy na jazyku.

Orálny alergický syndróm - väčšinou je spôsobený čerstvou zeleninou, ovocím, orechmi, ale aj korením – prejavuje sa svrbením pier, ústnej dutiny, hrdla, prípadne aj opuchom a začervenaním okolo pier. Niekedy sa príznaky obmedzujú len na škriabanie v krku a často pacient je sledovaný na krčnej ambulancii ako chronický zápal nosohltanu. Vyskytuje sa hlavne u pacientov precitlivelých zároveň na peľové alergény (breza, jelša, lieska, ambrózia...).

Kožné prejavy - svrbenie, žihľavka, opuchy tváre a iných častí tela, atopický ekzém.

Prejavy na dýchacích cestách - svrbenie nosa, kýchanie, upchatie nosa, kašeľ a astma.

Anafylaktická reakcia - pocit nevoľnosti, sčervenenie pokožky, svrbenie, zhoršené dýchanie, búšenie srdca, výrazný pocit strachu, točenie hlavy, niekedy samovoľný odchod stolice, pomočenie.

Cvičením indukovaná anafylaktická reakcia - vyskytuje sa väčšinou od 30 min až 4-6 hodín po požití alergickej potraviny ( najčastejšie morské plody, cestoviny, zeler ...) a súčasnej fyzickej aktivite.

 

Ktoré potraviny najčastejšie spôsobujú potravinovú alergiu?

Súčasti jedál, ktoré zapríčiňujú alergickú reakciu, sú obyčajne bielkoviny. Mnoho z nich môže spôsobiť alergickú reakciu napriek tomu, že sú uvarené alebo prejdú procesom trávenia v čreve.

Najčastejšími potravinami spôsobujúcimi alergické reakcie sú:

  • u detí: mlieko, vaječný bielok, arašidy, orechy, sója, pšenica
  • u dospelých: arašidy, orechy, ryby, morské plody (krevety, kraby, homáre), syry, zeler, jablko, aditíva...

Súčasť potraviny, ktorá bola príčinou reakcie je obyčajne ťažko definovateľná. Niekedy stačí aj malá kontaminácia inou potravinou (napr. linka v predchádzajúcom procese spracovania), aby sa u disponovaného pacienta objavila alergická reakcia. Problémom sú aj geneticky modifikované potraviny, u ktorých je presná definícia obsahu alergénov nemožná.

Niekedy sa jedná aj o tzv. skríženú reakciu medzi samotnými potravinovými alergénmi alebo medzi potravinami a inhalačnými alergénmi ( breza-jablko-orechy, roztoče-morské plody....)

 

Kravské mlieko
  • výskyt: mlieko, mliečne produkty, pečivo, údeniny, hotové jedlá...
  • skrížená alergia : s mliekom kozím, ovčím až v 50%
  • najrozšírenejšia alergia u detí do 3 rokov, 2/3 detí majú postihnutie tráviaceho systému, zvyšok kožné prejavy a dýchacie prejavy
  • 85% tejto alergie vyhasne do tretieho roku života, je však rizikom pre budúci vznik iného alergického ochorenia a to aj v prípade vyhasnutia

 

Vaječný bielok
  • výskyt: vajcia, majonéza, pečivo, zmrzlina, údeniny, omáčky, polievky.....
  • jedna z najčastejších alergii u detí hlavne s kožnými prejavmi alergie – ekzém , urtika
  • vo veku 5-7 rokov väčšinou postupne mizne
  • pozor na niektoré očkovacie látky ( chrípkové vakcíny, vakcína proti žltej zimnici, kliešťovej encefalitíde)

 

Jablko
  • pomerne častá alergia, 50% pacientov alergických na jablko je alergických na peľ brezy
  • skrížená reakcia na orechy, mrkvu, zemiak

 

Banán
  • častá je u pacientov s alergiou na latex a u peľových alergikov, skrížená reakcia je s uhorkou a melónom

 

Zeler
  • spolu s arašidami patrí medzi najčastejšie príčiny smrti u pacientov s alergiou na potraviny
  • častejší výskyt alergickej reakcie majú pacienti alergickí na peľ paliny, skrížená reaktivita je u mrkvy a korenín

 

Med
  • alergia na med sa často vyskytuje u peľových alergikov a osôb alergických na uštipnutie včelou.

 

Ryby
  • morské ryby sú častejšie príčinami alergii ako sladkovodné, často je skrížená reaktivita medzi jednotlivými druhmi , alergia sa neničí ani tepelnou úpravou

 

Arašidy
  • patria medzi najčastejšie potravinové alergény, zákernosť je v tom, že tuk sa pridáva do mnohých potravín na zahustenie, stačí aj zvyšková stopa alergénu na vyvolanie reakcie
  • skrížená reakcia s ostatnými strukovinami
  • väčšinou ide o celoživotnú alergiu

 

Syndróm čínskej kuchyne
  • možné zhoršenie ekzému a astmatickej dýchavice
  • príčiny môžu byť glutamát sodný, sójová omáčka alebo oriešky v jedle.

 

Aké sú možnosti diagnostiky potravinovej alergie?

Veľmi dôležitá a nenahraditeľná je anamnéza. Na potravinovú alergiu myslíme, ak sa obtiaže pacienta viažu na určitý druh potraviny, ak sa opakujú, ak manifestácia príznakov nezávisí od množstva potraviny, ak po vynechaní podozrivej potraviny klinické obtiaže vymiznú, ak pomáhajú lieky proti alergii.

Z laboratórnych vyšetrení sa používa vyšetrenie krvi – vyšetrenie celkového imunoglobulínu E, špecifických potravinových imunoglobulínov E na jednotlivé potraviny a kožné testy. Tieto metódy sú však pomerne málo citlivé. Na skutočný dôkaz potravinovej alergie sa používa provokačný záťažový test , avšak tento test je veľmi náročný a vyžaduje hospitalizáciu pacienta.

 

Aká je liečba potravinovej alergie?
  • diétny režim – úplné vylúčenie potraviny, o ktorej vieme alebo máme podozrenie, že reakciu spôsobuje
  • antihistaminiká, kromoglykáty v dlhodobej liečbe podľa zváženia lekára
  • u dojčiat alergických na bielkovinu kravského mlieka je možné použiť hydrolyzované mliečne výrobky
  • pohotovostný balíček – antihistaminiká, kortikoidy, Epipen - injekčná striekačka s adrenalínom pacient, ktorý mal závažnú celkovú reakciu

 

Aká je prevencia potravinovej alergie?
  • dojčenie po dobu prvých 6 mesiacov u všetkých detí - ochranný účinok pre rozvoj kožného ekzému a astmy u detí v prvých 5-10 rokoch života, hlavne u tých, ktorých rodičia sú alergici. Ak dojčenie nie je možné, u detí s pozitívnou rodinnou anamnézou sa podávajú hypoalergénne prípravky
  • pevné jedlá podávať dieťaťu až od 6 mesiacov, pridávať postupne vždy len jeden druh potraviny
  • vajíčka podávať najskôr od 12 mesiacov
  • orechy, morské plody, ryby od 24 mesiacov
  • používanie pre- a probiotických kultúr ako doplnok výživy, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú mikroflóru

 

Čo sú to nealergické reakcie na potraviny?

Nealergická reakcia na potraviny sa prejavuje podobnými klinickými príznakmi ako alergická. Vznikajú vplyvom vazoaktívnych amínov obsiahnutých v niektorých potravinách (histamín, tyramín, sérotoním a iné), ktoré u citlivých jedincov po konzumácii väčšieho množstva inkriminovaného jedla spúšťajú reakciu. Amíny ovplyvňujú cievny systém, preto v popredí klinických príznakov bývajú bolesti hlavy, brucha, sčervenanie a hnačky.

Medzi potraviny s vysokým obsahom amínov patria syry, alkohol, čokoláda, kakao, jahody, kyslé uhorky, citrusy, paradajky ale aj kofeín. 

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Nestarnú, ale dozrievajú
  3. Slovnaft ťaží z výhod systému EDI
  4. Legenda Dakaru Svitko: verím si na víťazstvo
  5. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  6. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  7. Kam na výlet so svojimi známymi
  8. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  9. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  10. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  1. Telekom: Technologies allow all to reach opportunities of now
  2. Slovnaft ťaží z výhod systému EDI
  3. Legenda Dakaru Svitko: verím si na víťazstvo
  4. Nestarnú, ale dozrievajú
  5. Zvolenský nie je len slovenský, ale aj férový
  6. Sólymos: Najťažšie bolo prísť za ľuďmi, ktorých odpojili od vody
  7. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  8. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  9. Kam na výlet so svojimi známymi
  10. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 36 745
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 33 904
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 27 304
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 659
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 14 212
  6. Kam na výlet so svojimi známymi 12 741
  7. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely 10 946
  8. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 10 318
  9. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 419
  10. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 379

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner prichádza na súd.
Marian Kočner a jeho dcéra Karolína.
Ilustrácia z Knihy plnej ľudí
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Kočner bol lobovať u Tomanovej. Ohľadom detského klienta

Stretávali sa v čase, keď sa riešil Čistý deň.

Viera Tomanová.
Cynická obluda

Čo povedať deťom

Občania pohoršení homosexualitou v reklame sa s hrôzou pýtajú, že preboha ako to vysvetlia svojim deťom.