Pre PRIMAR.sk: MUDr.Zuzana Abaffyová Pneumo - Alergo centrum , Uzbecká 16, 821 06 Bratislava Dátum uverejnenia článku: 11. apríl 2008 "Čo je pre jedného človeka potravou, pre iného môže byť prudkým jedom" Titus Lucretius
Čo je potravinová alergia a aký je jej výskyt? Alergia, precitlivelosť, hypersenzitivita – označujú klinicky nežiadúce reakcie imunitného systému s účasťou protilátky IgE na vonkajšie podnety – alergény, ktorými môžu byť okrem iného aj potraviny.
Tretina populácie udáva zdravotné ťažkosti v súvislosti s príjmom jedla. Skutočnú potravinovú alergiu spôsobenú imunologickými mechanizmami je možné potvrdiť len u 1-4 % ľudí, s väčším výskytom u detí, kde sa do veku troch rokov uvádza výskyt u 3-6% detí.
Aké sú klinické prejavy potravinovej alergie? Prejavy zo strany tráviaceho ústrojenstva - nechutenstvo, vracanie, hnačky, neprospievanie, brušné koliky, pálenie žáhy, afty na slizniciach dutiny ústnej, eventuálne mapy na jazyku.
Orálny alergický syndróm - väčšinou je spôsobený čerstvou zeleninou, ovocím, orechmi, ale aj korením – prejavuje sa svrbením pier, ústnej dutiny, hrdla, prípadne aj opuchom a začervenaním okolo pier. Niekedy sa príznaky obmedzujú len na škriabanie v krku a často pacient je sledovaný na krčnej ambulancii ako chronický zápal nosohltanu. Vyskytuje sa hlavne u pacientov precitlivelých zároveň na peľové alergény (breza, jelša, lieska, ambrózia...).
Cvičením indukovaná anafylaktická reakcia - vyskytuje sa väčšinou od 30 min až 4-6 hodín po požití alergickej potraviny ( najčastejšie morské plody, cestoviny, zeler ...) a súčasnej fyzickej aktivite.
Ktoré potraviny najčastejšie spôsobujú potravinovú alergiu? Súčasti jedál, ktoré zapríčiňujú alergickú reakciu, sú obyčajne bielkoviny. Mnoho z nich môže spôsobiť alergickú reakciu napriek tomu, že sú uvarené alebo prejdú procesom trávenia v čreve.
u detí: mlieko, vaječný bielok, arašidy, orechy, sója, pšenica u dospelých: arašidy, orechy, ryby, morské plody (krevety, kraby, homáre), syry, zeler, jablko, aditíva... Súčasť potraviny, ktorá bola príčinou reakcie je obyčajne ťažko definovateľná. Niekedy stačí aj malá kontaminácia inou potravinou (napr. linka v predchádzajúcom procese spracovania), aby sa u disponovaného pacienta objavila alergická reakcia. Problémom sú aj geneticky modifikované potraviny, u ktorých je presná definícia obsahu alergénov nemožná.
Niekedy sa jedná aj o tzv. skríženú reakciu medzi samotnými potravinovými alergénmi alebo medzi potravinami a inhalačnými alergénmi ( breza-jablko-orechy, roztoče-morské plody....)
Kravské mlieko výskyt: mlieko, mliečne produkty, pečivo, údeniny, hotové jedlá... skrížená alergia : s mliekom kozím, ovčím až v 50% najrozšírenejšia alergia u detí do 3 rokov, 2/3 detí majú postihnutie tráviaceho systému, zvyšok kožné prejavy a dýchacie prejavy 85% tejto alergie vyhasne do tretieho roku života, je však rizikom pre budúci vznik iného alergického ochorenia a to aj v prípade vyhasnutia
Vaječný bielok výskyt: vajcia, majonéza, pečivo, zmrzlina, údeniny, omáčky, polievky..... jedna z najčastejších alergii u detí hlavne s kožnými prejavmi alergie – ekzém , urtika vo veku 5-7 rokov väčšinou postupne mizne pozor na niektoré očkovacie látky ( chrípkové vakcíny, vakcína proti žltej zimnici, kliešťovej encefalitíde)
Jablko pomerne častá alergia, 50% pacientov alergických na jablko je alergických na peľ brezy skrížená reakcia na orechy, mrkvu, zemiak
Banán častá je u pacientov s alergiou na latex a u peľových alergikov, skrížená reakcia je s uhorkou a melónom
Zeler spolu s arašidami patrí medzi najčastejšie príčiny smrti u pacientov s alergiou na potraviny častejší výskyt alergickej reakcie majú pacienti alergickí na peľ paliny, skrížená reaktivita je u mrkvy a korenín
Med alergia na med sa často vyskytuje u peľových alergikov a osôb alergických na uštipnutie včelou.
Ryby morské ryby sú častejšie príčinami alergii ako sladkovodné, často je skrížená reaktivita medzi jednotlivými druhmi , alergia sa neničí ani tepelnou úpravou
Arašidy patria medzi najčastejšie potravinové alergény, zákernosť je v tom, že tuk sa pridáva do mnohých potravín na zahustenie, stačí aj zvyšková stopa alergénu na vyvolanie reakcie skrížená reakcia s ostatnými strukovinami väčšinou ide o celoživotnú alergiu
Syndróm čínskej kuchyne možné zhoršenie ekzému a astmatickej dýchavice príčiny môžu byť glutamát sodný, sójová omáčka alebo oriešky v jedle.
Aké sú možnosti diagnostiky potravinovej alergie? Veľmi dôležitá a nenahraditeľná je anamnéza. Na potravinovú alergiu myslíme, ak sa obtiaže pacienta viažu na určitý druh potraviny, ak sa opakujú, ak manifestácia príznakov nezávisí od množstva potraviny, ak po vynechaní podozrivej potraviny klinické obtiaže vymiznú, ak pomáhajú lieky proti alergii.
Z laboratórnych vyšetrení sa používa vyšetrenie krvi – vyšetrenie celkového imunoglobulínu E, špecifických potravinových imunoglobulínov E na jednotlivé potraviny a kožné testy. Tieto metódy sú však pomerne málo citlivé. Na skutočný dôkaz potravinovej alergie sa používa provokačný záťažový test , avšak tento test je veľmi náročný a vyžaduje hospitalizáciu pacienta.
Aká je liečba potravinovej alergie? diétny režim – úplné vylúčenie potraviny, o ktorej vieme alebo máme podozrenie, že reakciu spôsobuje antihistaminiká, kromoglykáty v dlhodobej liečbe podľa zváženia lekára u dojčiat alergických na bielkovinu kravského mlieka je možné použiť hydrolyzované mliečne výrobky pohotovostný balíček – antihistaminiká, kortikoidy, Epipen - injekčná striekačka s adrenalínom pacient, ktorý mal závažnú celkovú reakciu
Aká je prevencia potravinovej alergie? dojčenie po dobu prvých 6 mesiacov u všetkých detí - ochranný účinok pre rozvoj kožného ekzému a astmy u detí v prvých 5-10 rokoch života, hlavne u tých, ktorých rodičia sú alergici. Ak dojčenie nie je možné, u detí s pozitívnou rodinnou anamnézou sa podávajú hypoalergénne prípravky pevné jedlá podávať dieťaťu až od 6 mesiacov, pridávať postupne vždy len jeden druh potraviny vajíčka podávať najskôr od 12 mesiacov orechy, morské plody, ryby od 24 mesiacov používanie pre- a probiotických kultúr ako doplnok výživy, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú mikroflóru
Čo sú to nealergické reakcie na potraviny? Nealergická reakcia na potraviny sa prejavuje podobnými klinickými príznakmi ako alergická. Vznikajú vplyvom vazoaktívnych amínov obsiahnutých v niektorých potravinách (histamín, tyramín, sérotoním a iné), ktoré u citlivých jedincov po konzumácii väčšieho množstva inkriminovaného jedla spúšťajú reakciu. Amíny ovplyvňujú cievny systém, preto v popredí klinických príznakov bývajú bolesti hlavy, brucha, sčervenanie a hnačky.