SME
Pondelok, 22. apríl , 2019

Potravinová alergia

Pre PRIMAR.sk: MUDr.Zuzana Abaffyová Pneumo - Alergo centrum , Uzbecká 16, 821 06 Bratislava Dátum uverejnenia článku:  11. apríl 2008   "Čo je pre jedného človeka potravou, pre iného môže byť prudkým jedom" Titus Lucretius

Pre PRIMAR.sk: MUDr.Zuzana Abaffyová
Pneumo - Alergo centrum , Uzbecká 16, 821 06 Bratislava
Dátum uverejnenia článku:  11. apríl 2008

 

"Čo je pre jedného človeka potravou, pre iného môže byť prudkým jedom"
Titus Lucretius Carus (55 rokov pnl.)

 

Čo je potravinová alergia a aký je jej výskyt?

Alergia, precitlivelosť, hypersenzitivita – označujú klinicky nežiadúce reakcie imunitného systému s účasťou protilátky IgE na vonkajšie podnety – alergény, ktorými môžu byť okrem iného aj potraviny.

Tretina populácie udáva zdravotné ťažkosti v súvislosti s príjmom jedla. Skutočnú potravinovú alergiu spôsobenú imunologickými mechanizmami je možné potvrdiť len u 1-4 % ľudí, s väčším výskytom u detí, kde sa do veku troch rokov uvádza výskyt u 3-6% detí.

 

Aké sú klinické prejavy potravinovej alergie?

Prejavy zo strany tráviaceho ústrojenstva - nechutenstvo, vracanie, hnačky, neprospievanie, brušné koliky, pálenie žáhy, afty na slizniciach dutiny ústnej, eventuálne mapy na jazyku.

Orálny alergický syndróm - väčšinou je spôsobený čerstvou zeleninou, ovocím, orechmi, ale aj korením – prejavuje sa svrbením pier, ústnej dutiny, hrdla, prípadne aj opuchom a začervenaním okolo pier. Niekedy sa príznaky obmedzujú len na škriabanie v krku a často pacient je sledovaný na krčnej ambulancii ako chronický zápal nosohltanu. Vyskytuje sa hlavne u pacientov precitlivelých zároveň na peľové alergény (breza, jelša, lieska, ambrózia...).

Kožné prejavy - svrbenie, žihľavka, opuchy tváre a iných častí tela, atopický ekzém.

Prejavy na dýchacích cestách - svrbenie nosa, kýchanie, upchatie nosa, kašeľ a astma.

Anafylaktická reakcia - pocit nevoľnosti, sčervenenie pokožky, svrbenie, zhoršené dýchanie, búšenie srdca, výrazný pocit strachu, točenie hlavy, niekedy samovoľný odchod stolice, pomočenie.

Cvičením indukovaná anafylaktická reakcia - vyskytuje sa väčšinou od 30 min až 4-6 hodín po požití alergickej potraviny ( najčastejšie morské plody, cestoviny, zeler ...) a súčasnej fyzickej aktivite.

 

Ktoré potraviny najčastejšie spôsobujú potravinovú alergiu?

Súčasti jedál, ktoré zapríčiňujú alergickú reakciu, sú obyčajne bielkoviny. Mnoho z nich môže spôsobiť alergickú reakciu napriek tomu, že sú uvarené alebo prejdú procesom trávenia v čreve.

Najčastejšími potravinami spôsobujúcimi alergické reakcie sú:

  • u detí: mlieko, vaječný bielok, arašidy, orechy, sója, pšenica
  • u dospelých: arašidy, orechy, ryby, morské plody (krevety, kraby, homáre), syry, zeler, jablko, aditíva...

Súčasť potraviny, ktorá bola príčinou reakcie je obyčajne ťažko definovateľná. Niekedy stačí aj malá kontaminácia inou potravinou (napr. linka v predchádzajúcom procese spracovania), aby sa u disponovaného pacienta objavila alergická reakcia. Problémom sú aj geneticky modifikované potraviny, u ktorých je presná definícia obsahu alergénov nemožná.

Niekedy sa jedná aj o tzv. skríženú reakciu medzi samotnými potravinovými alergénmi alebo medzi potravinami a inhalačnými alergénmi ( breza-jablko-orechy, roztoče-morské plody....)

 

Kravské mlieko
  • výskyt: mlieko, mliečne produkty, pečivo, údeniny, hotové jedlá...
  • skrížená alergia : s mliekom kozím, ovčím až v 50%
  • najrozšírenejšia alergia u detí do 3 rokov, 2/3 detí majú postihnutie tráviaceho systému, zvyšok kožné prejavy a dýchacie prejavy
  • 85% tejto alergie vyhasne do tretieho roku života, je však rizikom pre budúci vznik iného alergického ochorenia a to aj v prípade vyhasnutia

 

Vaječný bielok
  • výskyt: vajcia, majonéza, pečivo, zmrzlina, údeniny, omáčky, polievky.....
  • jedna z najčastejších alergii u detí hlavne s kožnými prejavmi alergie – ekzém , urtika
  • vo veku 5-7 rokov väčšinou postupne mizne
  • pozor na niektoré očkovacie látky ( chrípkové vakcíny, vakcína proti žltej zimnici, kliešťovej encefalitíde)

 

Jablko
  • pomerne častá alergia, 50% pacientov alergických na jablko je alergických na peľ brezy
  • skrížená reakcia na orechy, mrkvu, zemiak

 

Banán
  • častá je u pacientov s alergiou na latex a u peľových alergikov, skrížená reakcia je s uhorkou a melónom

 

Zeler
  • spolu s arašidami patrí medzi najčastejšie príčiny smrti u pacientov s alergiou na potraviny
  • častejší výskyt alergickej reakcie majú pacienti alergickí na peľ paliny, skrížená reaktivita je u mrkvy a korenín

 

Med
  • alergia na med sa často vyskytuje u peľových alergikov a osôb alergických na uštipnutie včelou.

 

Ryby
  • morské ryby sú častejšie príčinami alergii ako sladkovodné, často je skrížená reaktivita medzi jednotlivými druhmi , alergia sa neničí ani tepelnou úpravou

 

Arašidy
  • patria medzi najčastejšie potravinové alergény, zákernosť je v tom, že tuk sa pridáva do mnohých potravín na zahustenie, stačí aj zvyšková stopa alergénu na vyvolanie reakcie
  • skrížená reakcia s ostatnými strukovinami
  • väčšinou ide o celoživotnú alergiu

 

Syndróm čínskej kuchyne
  • možné zhoršenie ekzému a astmatickej dýchavice
  • príčiny môžu byť glutamát sodný, sójová omáčka alebo oriešky v jedle.

 

Aké sú možnosti diagnostiky potravinovej alergie?

Veľmi dôležitá a nenahraditeľná je anamnéza. Na potravinovú alergiu myslíme, ak sa obtiaže pacienta viažu na určitý druh potraviny, ak sa opakujú, ak manifestácia príznakov nezávisí od množstva potraviny, ak po vynechaní podozrivej potraviny klinické obtiaže vymiznú, ak pomáhajú lieky proti alergii.

Z laboratórnych vyšetrení sa používa vyšetrenie krvi – vyšetrenie celkového imunoglobulínu E, špecifických potravinových imunoglobulínov E na jednotlivé potraviny a kožné testy. Tieto metódy sú však pomerne málo citlivé. Na skutočný dôkaz potravinovej alergie sa používa provokačný záťažový test , avšak tento test je veľmi náročný a vyžaduje hospitalizáciu pacienta.

 

Aká je liečba potravinovej alergie?
  • diétny režim – úplné vylúčenie potraviny, o ktorej vieme alebo máme podozrenie, že reakciu spôsobuje
  • antihistaminiká, kromoglykáty v dlhodobej liečbe podľa zváženia lekára
  • u dojčiat alergických na bielkovinu kravského mlieka je možné použiť hydrolyzované mliečne výrobky
  • pohotovostný balíček – antihistaminiká, kortikoidy, Epipen - injekčná striekačka s adrenalínom pacient, ktorý mal závažnú celkovú reakciu

 

Aká je prevencia potravinovej alergie?
  • dojčenie po dobu prvých 6 mesiacov u všetkých detí - ochranný účinok pre rozvoj kožného ekzému a astmy u detí v prvých 5-10 rokoch života, hlavne u tých, ktorých rodičia sú alergici. Ak dojčenie nie je možné, u detí s pozitívnou rodinnou anamnézou sa podávajú hypoalergénne prípravky
  • pevné jedlá podávať dieťaťu až od 6 mesiacov, pridávať postupne vždy len jeden druh potraviny
  • vajíčka podávať najskôr od 12 mesiacov
  • orechy, morské plody, ryby od 24 mesiacov
  • používanie pre- a probiotických kultúr ako doplnok výživy, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú mikroflóru

 

Čo sú to nealergické reakcie na potraviny?

Nealergická reakcia na potraviny sa prejavuje podobnými klinickými príznakmi ako alergická. Vznikajú vplyvom vazoaktívnych amínov obsiahnutých v niektorých potravinách (histamín, tyramín, sérotoním a iné), ktoré u citlivých jedincov po konzumácii väčšieho množstva inkriminovaného jedla spúšťajú reakciu. Amíny ovplyvňujú cievny systém, preto v popredí klinických príznakov bývajú bolesti hlavy, brucha, sčervenanie a hnačky.

Medzi potraviny s vysokým obsahom amínov patria syry, alkohol, čokoláda, kakao, jahody, kyslé uhorky, citrusy, paradajky ale aj kofeín. 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. Women in business
  2. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  3. Bim Challenge 2019
  4. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  5. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  6. Grilovacia sezóna je zahájená!
  7. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  8. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  9. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  10. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 19 102
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 425
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 106
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 618
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 874
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 315
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 887
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 671
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 499
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 060

Hlavné správy zo Sme.sk

Prečo ľudia kedysi topili a upaľovali mladé dievčatá

Jarný zvyk odráža krvavé pohanské rituály.

Ilustračné foto.

Ukrajinci išli do rizika. Do čela krajiny si vybrali novú tvár

Volodymyr Zelenskyj bude novým ukrajinským prezidentom.

Volodymyr Zelenskyj po zverejnení exit pollov.

Pri Poslednej večeri urobil Leonardo da Vinci fatálnu chybu

O omyle, ktorého sa dopustil maliar, sa hovorí málo.

Môžete už šoférovať? Vypočítajte si, koľko alkoholu máte v krvi

Kalkulačka odhadne približný čas vytriezvenia.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Ako správne vybrať kliešťa a čo hrozí po uhryznutí?

Príznaky ochorení vyvolaných kliešťom.

Kliešte sa hojne vyskytujú v neudržiavanej tráve.
Neopakovateľnú štipľavú chuť čili papričiek má na svedomí látka kapsaicín. Jej syntetická podoba našla uplatnenie v algeziológii - liečbe bolesti.
Čapica s elektródami, ktorú vedci použili v pokuse.
Na chronickú lymfocytovú leukémiu, čo je špecifický druh rakoviny krvi sa na Slovensku liečia desiatky pacientov.
(ilustračné foto)
Prvá 3D kópia ľudského srdca s tkanivom a cievami, ktorú vytlačili vedci na Telavivskej univerzite.