SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Všímajme si podmienky obchodov: s mäsom bežte domov

Prieskumy ukazujú, že v letných mesiacoch spotrebujeme priemerne až o 30% mäsa a mäsových výrobkov menej ako počas iných ročných období. Máme chuť skôr na zeleninu, ovocie a ľahšie jedlá, pretože organizmus vyžaduje veľa tekutín aj v strave a vo

vysokých teplotách vzduchu nás konzumácia mäsa a ťažších jedál zaťažuje. Medzi najobľúbenejšie patrí v tomto období hydina, i keď sa svojich dlho tradovaných návykov nezbavíme len tak ľahko a raz za čas sa vyberieme nakúpiť aj nejaké iné živočíšne bielkoviny.

Nielen majonézové, smotanové a vaječné jedlá však môžu v lete spôsobiť nepríjemnosti. Kúpiť pokazené mlieko nie je zriedkavosťou – a to aj keď podľa dátumu spotreby by malo ešte aspoň deň byť v poriadku, ale ako sa dozvieme, či kupujeme naozaj čerstvé mäso?

Skryť Vypnúť reklamu

A dotýka sa to nielen mäsa, ale aj ostatných mäsových výrobkov. Dokonca, aj suchú salámu, ktorá z tohto typu potravín vydrží najdlhšie, môžeme kúpiť pokazenú. Každé leto, no najmä tie posledné, počas ktorých sa vyskytli tropické horúčavy spôsobujú zvýšené výdavky na energiu nielen predajniam

mäsa a mäsových produktov, ale najmä ich výrobcom. Niektorým predajniam, najmä menším /ale nie je to pravidlom/ chýba potrebné vybavenie skladov. Ak kúpite mäso v takomto obchode, riziko horšej kvality mäsa je vyššie. Navyše prvé štádia rozkladu mäsa, či jeho skazenosti, nemusia byť viditeľné. „Zazelenanie“ je už pokročilejšie štádium, rovnako ako prudký zápach. Mäsiarstva zvyčajne bývajú dostatočne vybavené, aby k tomuto stavu výrobkov nedošlo, chyba však môže nastať už u výrobcu, či na výseku. Obchody s potravinami, ktoré ponúkajú aj pultový predaj mäsa na tom často bývajú horšie, pretože skladovanie čerstvého mäsa si vyžaduje prísnejšie podmienky ako skladovanie iných potravinových výrobkov. Nevyhnutnosťou sú preto chladiace zariadenia, ktoré by mali byť nielen v obchode, ale najmä v skladoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalším dôležitým kritériom je udržiavanie správnej teploty mäsa a mäsových výrobkov aj počas prevozu. V termických vozidlách je nastaviteľná. Ďalej je potrebné, aby bol tovar v obchode hneď uskladnený do chladiacich boxov, a to aj suché salámy. Určite ste videli predávať suchú salámu, ktorá bola postavená na pulte, ktovie ako dlho.

Ale to, aby mäso bolo v požadovanej kvalite, aj keď ho ideme variť, záleží aj na nás. Ideálne je, ak ho uskladníme do chladničky alebo mrazničky do 15 minút po nákupe. Keď zoberieme do úvahy, aký proces musí mäso a mäsové výrobky absolvovať, kým sa dostane k nám, ťažko môžeme spätne preveriť, či je naozaj v poriadku, či bolo počas celej cesty vhodne uskladnené. Ochorenia, ktoré môžu vzniknúť konzumáciou pokazeného mäsa môžu byť veľmi vážne. Niektoré druhy baktérií sa dajú zlikvidovať dlhým varom, ale nie všetky. Je teda na nás, či veríme predajcovi, výrobcovi a odvážime sa mäso kúpiť. Najideálnejšie je preto kupovať hlboko zmrazené mäso. Veľkú chybu však robíme často aj my, keď napríklad po nákupe mäsových výrobkov, necháme tovar v aute dlhšie ako už spomínaných 15 minút. Mnohí majú po nákupe ďalšie plány – návšteva, iný nákup a podobne – a mäso sa zatiaľ dusí v prehriatom aute.

Skryť Vypnúť reklamu

Na teploty do 30 stupňov sú dostatočne pripravení všetci výrobcovia

a predajcovia, ktorých sme oslovili. Pri vyšších teplotách však už niektorí kvalitu negarantujú, aj keď bez upozornenia spotrebiteľov. Prečo? Nevedia akú cestu tovar absolvoval, alebo ako je ďalej skladovaný. Je to síce pochopiteľné, ale, kto to má vedieť? Spotrebiteľ? Kvalitná predajňa mäsa, kde sa nemusíme báť nakupovať je plne klimatizovaná a má kvalitné‚ plne funkčné chladiace boxy. Dôležité je samozrejme správne nastavenie teploty v nich.

Akékoľvek mäso a mäsové výrobky by sa mali udržiavať pri teplote maximálne do 5 stupňov, pričom vydržia štyri dni. Pri sedem stupňovej teplote už podliehajú skaze. Špeciálnu pozornosť by sme mali nákupe mäkkých salám. Je bežné, že v obchodoch si vyberáme z už otvorených balení. Nikto nám však nezaručí, že boli otvorené v tento deň. Mäkké salámy mali byť skladované pri teplote 0 až 5 stupňov. Takto uložené v neporušenom obale vydržia až 30 dní. Po otvorení už len dvadsaťštyri hodín.

Ak si kúpite vákuovo balené mäso, salámu alebo klobásy, všetky potrebné informácie o ich skladovaní sa dozviete na obale. Stačí ich dodržiavať. Nenechávajte otvorené balenia ani konzervy vonku z chladničky ani o minútu dlhšie ako je potrebné a na druhý deň ich už nekonzumujte. Tiež si nenoste salámové rožky na kúpalisko alebo iné miesta, kde sa môžu ľahko prehriať – dlhšie cesty. Ak takúto cestu plánujete a neviete sa bez mäsových výrobkov zaobísť, používajte autochladničky alebo špeciálne tašky, ktoré udržiavajú potrebnú teplotu.

Čo z toho vyplýva? Ak nechceme zbytočne riskovať svoje zdravie, počas letných horúčav radšej na „čerstvé“ mäso zabudnime, lebo vôbec nemusí byť čerstvé. Špeciálne pri tropických horúčavách. Počúvnime radšej hlas svojho tela a doprajme mu toľko ovocia a zeleniny, koľko si žiada. Mäso na nás počká aj do jesene...

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 227
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 124
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 19 067
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 527
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 8 005
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 817
  7. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 526
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 302
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 041
  10. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat 7 021
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

15 h

Anonym sa hlásil ako kastrát. Našli uňho aj detské porno.

13 h

Ktohovie ako si chlapci náckovia vyrátali svoje odstavenie od vodcu, ale asi im to už začína dochádzať.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

15 h
Očkovacie centrum v meste Givataim,

Účinnosť môže byť viac ako 95 percent.

26. jan

V prípade juhoafrického variantu sú protilátky šesťnásobne menej účinné.

25. jan
Vakcínou proti covidu by sa malo na Slovensku očkovať od 27. decembra.

Protilátky nezneutralizovali vírus dostatočne.

25. jan