SME
Štvrtok, 28. október, 2021 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Všímajme si podmienky obchodov: s mäsom bežte domov

Prieskumy ukazujú, že v letných mesiacoch spotrebujeme priemerne až o 30% mäsa a mäsových výrobkov menej ako počas iných ročných období. Máme chuť skôr na zeleninu, ovocie a ľahšie jedlá, pretože organizmus vyžaduje veľa tekutín aj v strave a vo

vysokých teplotách vzduchu nás konzumácia mäsa a ťažších jedál zaťažuje. Medzi najobľúbenejšie patrí v tomto období hydina, i keď sa svojich dlho tradovaných návykov nezbavíme len tak ľahko a raz za čas sa vyberieme nakúpiť aj nejaké iné živočíšne bielkoviny.

Nielen majonézové, smotanové a vaječné jedlá však môžu v lete spôsobiť nepríjemnosti. Kúpiť pokazené mlieko nie je zriedkavosťou – a to aj keď podľa dátumu spotreby by malo ešte aspoň deň byť v poriadku, ale ako sa dozvieme, či kupujeme naozaj čerstvé mäso?

Skryť Vypnúť reklamu

A dotýka sa to nielen mäsa, ale aj ostatných mäsových výrobkov. Dokonca, aj suchú salámu, ktorá z tohto typu potravín vydrží najdlhšie, môžeme kúpiť pokazenú. Každé leto, no najmä tie posledné, počas ktorých sa vyskytli tropické horúčavy spôsobujú zvýšené výdavky na energiu nielen predajniam

mäsa a mäsových produktov, ale najmä ich výrobcom. Niektorým predajniam, najmä menším /ale nie je to pravidlom/ chýba potrebné vybavenie skladov. Ak kúpite mäso v takomto obchode, riziko horšej kvality mäsa je vyššie. Navyše prvé štádia rozkladu mäsa, či jeho skazenosti, nemusia byť viditeľné. „Zazelenanie“ je už pokročilejšie štádium, rovnako ako prudký zápach. Mäsiarstva zvyčajne bývajú dostatočne vybavené, aby k tomuto stavu výrobkov nedošlo, chyba však môže nastať už u výrobcu, či na výseku. Obchody s potravinami, ktoré ponúkajú aj pultový predaj mäsa na tom často bývajú horšie, pretože skladovanie čerstvého mäsa si vyžaduje prísnejšie podmienky ako skladovanie iných potravinových výrobkov. Nevyhnutnosťou sú preto chladiace zariadenia, ktoré by mali byť nielen v obchode, ale najmä v skladoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalším dôležitým kritériom je udržiavanie správnej teploty mäsa a mäsových výrobkov aj počas prevozu. V termických vozidlách je nastaviteľná. Ďalej je potrebné, aby bol tovar v obchode hneď uskladnený do chladiacich boxov, a to aj suché salámy. Určite ste videli predávať suchú salámu, ktorá bola postavená na pulte, ktovie ako dlho.

Ale to, aby mäso bolo v požadovanej kvalite, aj keď ho ideme variť, záleží aj na nás. Ideálne je, ak ho uskladníme do chladničky alebo mrazničky do 15 minút po nákupe. Keď zoberieme do úvahy, aký proces musí mäso a mäsové výrobky absolvovať, kým sa dostane k nám, ťažko môžeme spätne preveriť, či je naozaj v poriadku, či bolo počas celej cesty vhodne uskladnené. Ochorenia, ktoré môžu vzniknúť konzumáciou pokazeného mäsa môžu byť veľmi vážne. Niektoré druhy baktérií sa dajú zlikvidovať dlhým varom, ale nie všetky. Je teda na nás, či veríme predajcovi, výrobcovi a odvážime sa mäso kúpiť. Najideálnejšie je preto kupovať hlboko zmrazené mäso. Veľkú chybu však robíme často aj my, keď napríklad po nákupe mäsových výrobkov, necháme tovar v aute dlhšie ako už spomínaných 15 minút. Mnohí majú po nákupe ďalšie plány – návšteva, iný nákup a podobne – a mäso sa zatiaľ dusí v prehriatom aute.

Skryť Vypnúť reklamu

Na teploty do 30 stupňov sú dostatočne pripravení všetci výrobcovia

a predajcovia, ktorých sme oslovili. Pri vyšších teplotách však už niektorí kvalitu negarantujú, aj keď bez upozornenia spotrebiteľov. Prečo? Nevedia akú cestu tovar absolvoval, alebo ako je ďalej skladovaný. Je to síce pochopiteľné, ale, kto to má vedieť? Spotrebiteľ? Kvalitná predajňa mäsa, kde sa nemusíme báť nakupovať je plne klimatizovaná a má kvalitné‚ plne funkčné chladiace boxy. Dôležité je samozrejme správne nastavenie teploty v nich.

Akékoľvek mäso a mäsové výrobky by sa mali udržiavať pri teplote maximálne do 5 stupňov, pričom vydržia štyri dni. Pri sedem stupňovej teplote už podliehajú skaze. Špeciálnu pozornosť by sme mali nákupe mäkkých salám. Je bežné, že v obchodoch si vyberáme z už otvorených balení. Nikto nám však nezaručí, že boli otvorené v tento deň. Mäkké salámy mali byť skladované pri teplote 0 až 5 stupňov. Takto uložené v neporušenom obale vydržia až 30 dní. Po otvorení už len dvadsaťštyri hodín.

Ak si kúpite vákuovo balené mäso, salámu alebo klobásy, všetky potrebné informácie o ich skladovaní sa dozviete na obale. Stačí ich dodržiavať. Nenechávajte otvorené balenia ani konzervy vonku z chladničky ani o minútu dlhšie ako je potrebné a na druhý deň ich už nekonzumujte. Tiež si nenoste salámové rožky na kúpalisko alebo iné miesta, kde sa môžu ľahko prehriať – dlhšie cesty. Ak takúto cestu plánujete a neviete sa bez mäsových výrobkov zaobísť, používajte autochladničky alebo špeciálne tašky, ktoré udržiavajú potrebnú teplotu.

Čo z toho vyplýva? Ak nechceme zbytočne riskovať svoje zdravie, počas letných horúčav radšej na „čerstvé“ mäso zabudnime, lebo vôbec nemusí byť čerstvé. Špeciálne pri tropických horúčavách. Počúvnime radšej hlas svojho tela a doprajme mu toľko ovocia a zeleniny, koľko si žiada. Mäso na nás počká aj do jesene...

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  2. SÚŤAŽ: Vyhrajte hviezdne svadobné šaty
  3. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  4. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  5. Koniec Bratislavy? Pre túto firmu môžete pracovať aj cez polovicu republiky
  6. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  7. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  1. Zmeniť kuchynský odpad na substrát do kvetináča už dokáže každý
  2. Plasty sú čoraz viac out. Pri pive od Prazdroja čoskoro zmiznú
  3. METLIFE SLOVENSKO získala certifikát Zodpovedná organizácia
  4. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. SÚŤAŽ: Vyhrajte hviezdne svadobné šaty
  7. 365.bank prináša digitálnu hypotéku s možnosťou podania žiadosti
  8. EUBA udelila čestné vedecké hodnosti „doctor honoris causa“
  9. Miška ochrnula z minúty na minútu, teraz pre ňu svitá nová nádej
  10. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 11 579
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 641
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 8 104
  4. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 7 172
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 320
  6. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna 4 679
  7. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 726
  8. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 662
  9. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 2 603
  10. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus 2 487
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico

Fico krádež nenahlásil, rozprával o nej na chate pri Leviciach.


28m
Bitka futbalových chuligánov počas zápasu Trnava - Slovan.

Bitka v Trnave bola návratom do minulého storočia.


a 1 ďalší 11 h
Rozhovory ZKH: Alojz Baránik.

Generálny prokurátor Žilinka by mal podľa Alojza Baránika odstúpiť.


a 1 ďalší 5 h

Romana Tabák je absolútne nedoceneným zjavom aktuálneho parlamentu.


Skryť Zatvoriť reklamu