Čo je kofeín? Ľudia si vychutnávajú kofeínové nápoje už veľa rokov. Kofeín je prírodne sa vyskytujúca látka, ktorú nájdeme v listoch, semenách alebo plodoch viac ako 100 rôznych druhov rastlín po celom svete a patrí do skupiny zložiek známych ako metylxantíny. Najbežnejšími známymi zdrojmi kofeínu je káva, kakaové bôby, kolové orechy a čajové listy. Kofeín sa takisto pridáva do špeciálne pripravených „energetických nápojov“ a farmaceutických produktov ako sú lieky proti nádche a chrípke.
Káva a čaj obsahujú taktiež iné dimetylxantíny: teofylín, ktorý má podobné vlastnosti ako kofeín a teobromín, ktorého farmakologické účinky sú oveľa menšie ako u kofeínu či teofylínu.
Množstvo kofeínu závisí od druhu produktu, jeho množstva a prípravy. Napríklad šálka čaju (190 ml) obsahuje 50 mg kofeínu, teda o tretinu menej ako šálka kávy (75 mg). Nasledujúca tabuľka obsahuje prehľad obsahu kofeínu v niektorých nápojoch v porovnaní s čajom.
Druh nápoja Konkrétny druh Obsah kofeínu
Čaj všetky druhy 50mg / 190ml
Káva varená 100-115mg / 190ml
instantná 75mg / 190ml
Kolové nápoje štandartné a bez cukru 11-70mg / 330 ml (plechovka)
Energetické nápoje všetky druhy 28-87mg / 250ml
Čokoláda tabuľková 5.5-35.5mg / 50g
V priemere za deň skonzumujeme 3.98mg kofeínu na kg telesnej váhy, čo je 239mg pri váhe 60kg.
Aká je bezpečná dávka kofeínu? Pri konzumácii 300mg kofeínu na deň (6 šálok čaju) sa nepreukázali žiadne škodlivé účinky pre väčšinu dospelej populácie. Niektorí jedinci sú na kofeín citlivejší a pociťujú jeho účinky už pri malých dávkach, niektorí sú naopak na kofeín menej citliví. Práve preto by títo citlivejší jedinci mali príjem kofeínu obmedzovať.
Metabolizmus a vylučovanie Kofeín sa postupom času v tele neakumuluje, ale sa normálne vylúči do niekoľkých hodín od konzumácie. Doba vylúčenia kofeínu sa u jednotlivcov mení, čo môže byť spôsobené genetickými faktormi ovplyvňujúcimi enzýmy zúčastňujúcich sa metabolických procesov alebo životným štýlom napr. fajčením. Deti dokážu kofeín spracovať rýchlejšie. V priemere sa absorbovanie kofeínu ukončí do jednej hodiny po prijatí a koncentrácia v krvnej plazme je najväčšia po 60-90 minútach. U zdravých dospelých ľudí je biologický polčas kofeínu 2.5 – 4.5 hodiny.
Znášanlivosť kofeínu Individuálnu znášanlivosť kofeínu ovplyvňuje niekoľko rôznych faktorov vrátane prijatého množstva, frekvencie prijímania kofeínu a tiež individuálny metabolizmus. Je všeobecne známe, že znášanlivosť kofeínu sa zvyšuje s jeho dlhodobým užívaním.
Fyziologické účinky Kofeín sa používa i vo farmakológii a v závislosti na jeho dávke má niekoľko účinkov:
Stimulátor centrálnej nervovej sústavy. Malé dávky kofeínu môžu vyvolať miernu stimuláciu, ktorá je prospešná pre zvýšenie pohotovosti, koncentrácie, zlepšuje výkonnosť a potláča únavu. Napriek tomu, veľké dávky môžu navodiť ospalosť, spôsobiť nervozitu a nepravidelný tlkot srdca.
Slabý bronchodilatátor (látka rozširujúca bronchy). Prejavuje sa záujem o jeho potenciálnu úlohu lieku proti astme. Niekoľko štúdií zistilo účinky kofeínu na astmu a záver Cochranovho výskumu uvádza mierne zlepšenie funkcií dýchacích ciest u ľudí s astmou do štyroch hodín po konzumácii.
Diuretikum. Diuretické vlastnosti kofeínu môžu byť spôsobené zvýšeným prietokom krvi cez obličky, vedúcemu k zvýšenej glomerulárnej filtrácii alebo z dôvodu menšieho znovu vstrebania sodíka v obličkových tubuloch. Diuretický efekt kofeínu závisí od skonzumovaného množstva a doby konzumácie, napr. kofeín v čaji nemá diuretické účinky pokiaľ jeho množstvo vypité na jedno posedenie nie je viac ako 250-300mg čo je približne 5-6 šálok čaju. Napriek tomu vzhľadom na množstvo tekutín vypitých počas vychutnávania si čaju odporúča British Dietic Association jeho pitie kvôli doplneniu si odporúčanej dennej dávky tekutín, ktorá je 1.5 – 2 litre.
Stimulácia svalov srdca. Malé dávky kofeínu nespôsobujú srdcovú arytmiu.
Ak sa pravidelná konzumácia kofeínu náhle zastaví, môžu sa objaviť symptómy ako bolesti hlavy, podráždenosť a únava. Tieto prejavy sú zvyčajne dočasné, zmiznú približne po dni a dá sa im vyhnúť postupným znižovaním dávok kofeínu.
Kofeín a zdravie Úloha kofeínu pri vývoji určitých chorôb a stavov bola predmetom intenzívneho výskumu po niekoľko rokov.
Rakovina. Niekoľko štúdií skúmajúcich dopad kofeínu na vývoj rakoviny nepreukázal žiadny vzťah. Popravde, čaj je jeden z najbohatších zdrojov flavonoidov, silnej skupiny antioxidantov. Úloha antioxidantov v prevencii poškodenia voľnými radikálmi vedie k záveru, že čaj je možno antikarcinogén. Navzdory zaujímavému predbežnému výskumu je potrebné túto oblasť naďalej skúmať, aby sa tieto blahodárne účinky potvrdili.
Choroby srdca. Niekoľko štúdií skúmalo vzťah medzi kofeínom a chorobami srdca. Výsledky týchto a epidemiologických štúdií viedli k záveru, že príjem malých dávok kofeínu nieje spojený so zvýšením rizika choroby srdca.
Parkinsonova choroba. Pozorovacie štúdie ukazujú, že kofeín môže hrať úlohu v ochrane voči Parkinsonovej chorobe, i keď na zistenie presného mechanizmu je potrebný ďalší výskum.
Bolesti hlavy. V štúdii 301 ľudí s pravidelnými bolesťami hlavy sa zistilo, že kombinácia ibuprofenu a kofeínu je pri potláčaní bolesti lepšia ako akýkoľvek liek podávaný samostatne. I keď pri týchto skúškach sa používali kofeínové tabletky, výskumníci veria, že kofeínové nápoje budú rovnako účinné. Avšak upozorňujú, že ľudia, ktorí chronicky trpia bolesťami hlavy by sa mali kofeínu vyhýbať, pretože môže príznaky zhoršiť. Pre potvrdenie vzťahu medzi kofeínom a znížením bolesti je potrebné vykonať ďalšie štúdie.
Tehotenstvo. Kofeín preniká cez placentu a v krvi a tkanivách plodu dosahuje koncentrácie podobné koncentráciám v tele matky. Z tohto dôvodu nedávne rady publikované Food Standards Agency odporúčajú tehotným ženám obmedziť príjem kofeínu na menej ako 300mg denne (6 šálok čaju). Pri vyšších dávkach kofeínu počas tehotenstva sa čiastočne ovplyvňuje zdravie nenarodeného dieťaťa i matky.
Na záver Navzdory nedávnym publikáciám o kofeíne faktom ostáva, že konzumácia do 300mg kofeínu na deň nemá žiadne nepriaznivé účinky na drvivú väčšinu dospelej populácie. Práve preto priemerná dávka troch až štyroch šálok čaju denne je v hraniciach bezpečnosti.