SME
Štvrtok, 28. október, 2021 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Otrava potravou

Na večierku ste zjedli kopu skvostných jedál: podávalo sa exotické kurča a pečené klobásky, nátierka z vajíčok, zemiakový šalát a na záver vynikajúca krémová torta. Po niekoľkých hodinách vás rozbolelo brucho, začala sa vám krútiť hlava a chcelo sa

vám dáviť. Cítili ste sa hrozne.

Čo sa stalo? V podávanom jedle sa bezpochyby nachádzali toxické baktérie, ktoré vyvolali klasickú otravu. Mikroorganizmy sa začali v črevách množiť a váš organizmus teraz musí s votrelcami zviesť urputný boj.

Nasledujúce rady vám pomôžu znova získať pevnú pôdu pod nohami.

 

Ako vybabrať s otravou z potravy?

Tekutiny

Dávenie a hnačka môžu spôsobiť dehydratáciu organizmu. Ak ste tomu zabránili, musíte piť čo najviac tekutín. Najlepšia je voda, jablková šťava alebo vývar. Môžete piť aj neperlivé nápoje. Pervilé radšej nie, lebo dráždia žalúdok. Coca-cola bez bubliniek však žalúdok z dosiaľ neobjasnených príčin upokojuje.

 

Neponáhľajte sa

Hltavé pitie môže vyvolať ďalšie dávenie. Preto pite pomaly, po malých dúškoch.

 

Zavodňovacie techniky

Dávením a hnačkami sa z organizmu odčerpáva draslík, sodík a glukóza. Hladinu týchto dôležitýchlátok vyrovnávajú iónové nápoje. Zavodňovaciu zmes si môžete pripraviť aj sami: zmiešajte ovocnú šťavu (obsahuje draslík), pol lyžičky medu (obsahuje glukózu) a štipku kuchynskej soli (obsahuje chlorid draselný).

 

Nenúťte sa do dávenia

Umelo vyvolávať dávenie nie je potrebné!

 

Ľahko stráviteľné jedlá

Zvyčajne už niekoľko hodín po poslednej hnačke či dávení môžete začať znova jesť. Nezabúdajte však na opatrnosť, pretože podráždený žalúdok ešte stále „pláva na vode“. Začnite ľahko stráviteľnými jedlami. Skúste napr. kukuričné vločky, mäkké sušienky alebo vývar. Rozhodne nejedzte jedlá s vysokým obsahom vlákniny. Vyhýbajte sa aj korenistým, kyslým, mastným, sladkým a mliečnym výrobkom. Diétne jedlá upokoja podráždený žalúdok. Po dvoch dňoch sa môžete postupne vrátiť k obvyklému spôsobu stravovania.

 

Miesto záveru niekoľko rád o prevencii

Žalúdočné problémy vás nemusia prekvapiť len v cudzom prostredí. Často sa môžete priotráviť jedlom aj doma, ak nedodržujete správne hygienické zásady.

  • Pred aj po skončení varenia si dôkladne umyte ruky, aby nedošlo ku kontaminácii jedla stafylokokmi, ktoré sú stále prítomné na koži a v krku.
  • Nejedzte surové jedlá obsahujúce bielkoviny, ako sú ryby, zverina, mäso, mlieko alebo vajíčka. Nejedzte suši, surové ustrice a šaláty s čerstvými vajíčkami. Nejedzte v jíčka, ktoré mali prasknutú škrupinu. Všetky surové potraviny môžu obsahovať toxické baktérie.
  • Surové potraviny opláchnite vriacou vodou alebo ich dajte do mrazničky. Zapamätajte si, že baktérie sa nerozmnožujú pri teplote nad 65,5 stupňov Celzia a pod 4,5 stupňov Celzia.
  • Nezabudnite, že mäso musíte piecť, variť a pražiť dovtedy, kým nezmizne ružové zafarbenie, hydinu dovtedy, kým nezmizne červené zafarbenie v okolí kĺbov, a ryby dovtedy, kým sa nezačnú rozpadávať na kúsky. Dôkladné tepelné spracovanie predstavuje jediný spôsob, ako zničiť všetky škodlivé baktérie.
  • Pri spracovaní mäsa používajte teplomer, najmä ak ho pripravujete v mikrovlnnej rúre. Týmto spôsobom zistíte, či sa mäso dobre prepieklo.
  • Jedlo neochutnávajte pred varením ani pečením.
  • Pamätajte si, že šťava zo surového mäsa nesmie prísť do kontaktu s ďalšími potravinami. Škodlivé baktérie by sa mohli dostať na dovtedy bezpečné výrobky.
  • Antacidá užívajte len proti páleniu záhy. V prípade otravy jedlom ich neberte, znižujú totiž stupeň kyslosti žalúdočných štiav a oslabujú ochranu pred baktériami. Antacidá zrejme urýchľujú rozmožovanie baktérií v žalúdku.
  • Hnačku a dávenie umelo nezastavujte. Škodlivé látky by sa totiž mali dostať preč z organizmu, preto nebráňte jeho prirodzeným reflexom. Lieky pôsobiace proti hnačkám, brzdia peristaltiku čriev a sťažujú boj orgnizmu s infekciou.
  • Používajte odlišné kuchynské dosky a nože na prácu so surovým mäsom, po použití ich poriadne umyte.
  • Dôkladne očistite otvárače na konzervy.
  • Často meňte hubku na umývanie riadu. Na vytieranie kuchynských pracovných plôch používajte papierové utierky.
  • Nenechávajte jedlo v prostredí s izbovou teplotou dlhšie ako dve hodiny a nejedzte nič, čo nebolo dostatočne ochladené.
  • Mäso rozmrazujte v chladničke. Baktérie sa môžu množiť na povrchu mäsa, aj keď je vo vnútri ešte zmrznuté.
  • Jedlo skladujte v chlade.
  • Nezbierajte huby, ak ich stopercentne nepoznáte.
  • Neochutnávajte žiadne jedlá, ktoré vyzerajú „podozrivo“. Nikdy nejedzte potraviny z popraskaných pohárov alebo z „nafúknuých“ konzer, pri otváraní ktorých počuť zvuk unikajúceho plynu alebo cítiť nepríjemný zápach. Môžu obsahovať nebezpečné baktérie. Jedlo zničte, nesmú ho jesť ani zvieratá.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  2. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  3. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  4. SÚŤAŽ: Vyhrajte hviezdne svadobné šaty
  5. Koniec Bratislavy? Pre túto firmu môžete pracovať aj cez polovicu republiky
  6. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  7. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  1. Plasty sú čoraz viac out. Pri pive od Prazdroja čoskoro zmiznú
  2. METLIFE SLOVENSKO získala certifikát Zodpovedná organizácia
  3. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. SÚŤAŽ: Vyhrajte hviezdne svadobné šaty
  6. 365.bank prináša digitálnu hypotéku s možnosťou podania žiadosti
  7. EUBA udelila čestné vedecké hodnosti „doctor honoris causa“
  8. Miška ochrnula z minúty na minútu, teraz pre ňu svitá nová nádej
  9. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 11 113
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 614
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 322
  4. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 7 053
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 314
  6. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna 4 030
  7. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 712
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 2 715
  9. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 687
  10. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus 2 153
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Univerzita Komenského v Bratislave.

Na reforme visí pol miliardy eur.


17 h
Očkovanie proti covidu v Trnave.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 470-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 977 obetí.


a 1 ďalší 13 h
Bitka futbalových chuligánov počas zápasu Trnava - Slovan.

Bitka v Trnave bola návratom do minulého storočia.


a 1 ďalší 4 h
Skryť Zatvoriť reklamu