SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Otrava potravou

Na večierku ste zjedli kopu skvostných jedál: podávalo sa exotické kurča a pečené klobásky, nátierka z vajíčok, zemiakový šalát a na záver vynikajúca krémová torta. Po niekoľkých hodinách vás rozbolelo brucho, začala sa vám krútiť hlava a chcelo sa

vám dáviť. Cítili ste sa hrozne.

Čo sa stalo? V podávanom jedle sa bezpochyby nachádzali toxické baktérie, ktoré vyvolali klasickú otravu. Mikroorganizmy sa začali v črevách množiť a váš organizmus teraz musí s votrelcami zviesť urputný boj.

Nasledujúce rady vám pomôžu znova získať pevnú pôdu pod nohami.

 

Ako vybabrať s otravou z potravy?

Tekutiny

Dávenie a hnačka môžu spôsobiť dehydratáciu organizmu. Ak ste tomu zabránili, musíte piť čo najviac tekutín. Najlepšia je voda, jablková šťava alebo vývar. Môžete piť aj neperlivé nápoje. Pervilé radšej nie, lebo dráždia žalúdok. Coca-cola bez bubliniek však žalúdok z dosiaľ neobjasnených príčin upokojuje.

 

Neponáhľajte sa

Hltavé pitie môže vyvolať ďalšie dávenie. Preto pite pomaly, po malých dúškoch.

 

Zavodňovacie techniky

Dávením a hnačkami sa z organizmu odčerpáva draslík, sodík a glukóza. Hladinu týchto dôležitýchlátok vyrovnávajú iónové nápoje. Zavodňovaciu zmes si môžete pripraviť aj sami: zmiešajte ovocnú šťavu (obsahuje draslík), pol lyžičky medu (obsahuje glukózu) a štipku kuchynskej soli (obsahuje chlorid draselný).

 

Nenúťte sa do dávenia

Umelo vyvolávať dávenie nie je potrebné!

 

Ľahko stráviteľné jedlá

Zvyčajne už niekoľko hodín po poslednej hnačke či dávení môžete začať znova jesť. Nezabúdajte však na opatrnosť, pretože podráždený žalúdok ešte stále „pláva na vode“. Začnite ľahko stráviteľnými jedlami. Skúste napr. kukuričné vločky, mäkké sušienky alebo vývar. Rozhodne nejedzte jedlá s vysokým obsahom vlákniny. Vyhýbajte sa aj korenistým, kyslým, mastným, sladkým a mliečnym výrobkom. Diétne jedlá upokoja podráždený žalúdok. Po dvoch dňoch sa môžete postupne vrátiť k obvyklému spôsobu stravovania.

 

Miesto záveru niekoľko rád o prevencii

Žalúdočné problémy vás nemusia prekvapiť len v cudzom prostredí. Často sa môžete priotráviť jedlom aj doma, ak nedodržujete správne hygienické zásady.

  • Pred aj po skončení varenia si dôkladne umyte ruky, aby nedošlo ku kontaminácii jedla stafylokokmi, ktoré sú stále prítomné na koži a v krku.
  • Nejedzte surové jedlá obsahujúce bielkoviny, ako sú ryby, zverina, mäso, mlieko alebo vajíčka. Nejedzte suši, surové ustrice a šaláty s čerstvými vajíčkami. Nejedzte v jíčka, ktoré mali prasknutú škrupinu. Všetky surové potraviny môžu obsahovať toxické baktérie.
  • Surové potraviny opláchnite vriacou vodou alebo ich dajte do mrazničky. Zapamätajte si, že baktérie sa nerozmnožujú pri teplote nad 65,5 stupňov Celzia a pod 4,5 stupňov Celzia.
  • Nezabudnite, že mäso musíte piecť, variť a pražiť dovtedy, kým nezmizne ružové zafarbenie, hydinu dovtedy, kým nezmizne červené zafarbenie v okolí kĺbov, a ryby dovtedy, kým sa nezačnú rozpadávať na kúsky. Dôkladné tepelné spracovanie predstavuje jediný spôsob, ako zničiť všetky škodlivé baktérie.
  • Pri spracovaní mäsa používajte teplomer, najmä ak ho pripravujete v mikrovlnnej rúre. Týmto spôsobom zistíte, či sa mäso dobre prepieklo.
  • Jedlo neochutnávajte pred varením ani pečením.
  • Pamätajte si, že šťava zo surového mäsa nesmie prísť do kontaktu s ďalšími potravinami. Škodlivé baktérie by sa mohli dostať na dovtedy bezpečné výrobky.
  • Antacidá užívajte len proti páleniu záhy. V prípade otravy jedlom ich neberte, znižujú totiž stupeň kyslosti žalúdočných štiav a oslabujú ochranu pred baktériami. Antacidá zrejme urýchľujú rozmožovanie baktérií v žalúdku.
  • Hnačku a dávenie umelo nezastavujte. Škodlivé látky by sa totiž mali dostať preč z organizmu, preto nebráňte jeho prirodzeným reflexom. Lieky pôsobiace proti hnačkám, brzdia peristaltiku čriev a sťažujú boj orgnizmu s infekciou.
  • Používajte odlišné kuchynské dosky a nože na prácu so surovým mäsom, po použití ich poriadne umyte.
  • Dôkladne očistite otvárače na konzervy.
  • Často meňte hubku na umývanie riadu. Na vytieranie kuchynských pracovných plôch používajte papierové utierky.
  • Nenechávajte jedlo v prostredí s izbovou teplotou dlhšie ako dve hodiny a nejedzte nič, čo nebolo dostatočne ochladené.
  • Mäso rozmrazujte v chladničke. Baktérie sa môžu množiť na povrchu mäsa, aj keď je vo vnútri ešte zmrznuté.
  • Jedlo skladujte v chlade.
  • Nezbierajte huby, ak ich stopercentne nepoznáte.
  • Neochutnávajte žiadne jedlá, ktoré vyzerajú „podozrivo“. Nikdy nejedzte potraviny z popraskaných pohárov alebo z „nafúknuých“ konzer, pri otváraní ktorých počuť zvuk unikajúceho plynu alebo cítiť nepríjemný zápach. Môžu obsahovať nebezpečné baktérie. Jedlo zničte, nesmú ho jesť ani zvieratá.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 519
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 038
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 513
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 611
  5. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 13 179
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 789
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 033
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 981
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 954
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 534
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: V testovacích tímoch budú zdravotníci, vojaci aj policajti (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová na zasadnutí bezpečnostnej rady.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Premiér nie je Ali paša

Matovič si zasa nesplnil politickú úlohu.

Peter Tkačenko

Matovič hovorí o dobrovoľnosti. Kto však nebude mať test, hrozí mu karanténa

Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.
Cyklisti počas 16. etapy na Giro d'Italia 2020.
CYNICKÁ OBLUDA

Matovičova predstava dobrovoľnosti

Ak premiér hovorí, že plošné testovanie bude dobrovoľné, tak jednoducho klame.