obrázok bližšie zobrazuje prípravu zeleného a čierneho čaju.
Čierne čaje najčastejšie pochádzajú z plantáží v Afrike, Indii, na Srí Lanke a v Indonézii, zatiaľ čo zelené čaje pochádzajú z krajín ďalekého Východu ako Čína a Japonsko.
Obsah flavonoidov v čiernych a zelených čajoch Čierny aj zelený čaj obsahujú približne rovnaké množstvo flavonoidov avšak líšia sa v ich chemickom zložení. Zelený čaj obsahuje viac jednoduchých flavonoidov zvaných katechíny, zatiaľ čo v čiernom čaji sa počas spracovania oxidáciou vytvárajú z týchto jednoduchých flavonoidov komplexnejšie druhy zvané theaflavíny a thearubigíny. Nasledujúca tabuľka uvádza priemerné hodnoty pre rôzne druhy flavonoidov nachádzajúcich sa v zelenom a čiernom čaji, i keď tieto hodnoty sa menia v závislosti od druhu listu, prostredia rastu, spracovania, výroby a iných faktorov.
Flavonoidy Zelený čaj (priemer na 100g) Čierny čaj (priemer na 100g)
Katechíny 14,2g 4,0g
Teaflavíny - 0,94
Flavonol glykosidy 0,64 0,47
Flavon C glycosidy 0,086 0,051
Polyfenoly celkovo* 16,0 15,6
*Väčšina polyfenolov v čaji sú flavonoidy. Oolong čaj má čiastočne fermentované listy so štruktúrou flavonoidov medzi zeleným a čiernym čajom.
Úžitok flavonoidov v čaji pre zdravie Aj keď proces oxidácie mení typ obsiahnutých flavonoidov, ich celková hladina a ich celková antioxidačná sila je rovnaká v oboch druhoch čajov. Výskum ukazuje, že antioxidanty, ako tie nájdené v zelenom a čiernom čaji, môžu hrať ochrannú rolu pred rôznymi chorobami ako sú choroby srdca, mŕtvica a niektoré druhy rakoviny.
Prospešnosť zeleného čaju Špeciálne zelený čaj sa spájal s ochrannými účinkami proti niektorým druhom rakoviny vrátane rakoviny pľúc, žalúdka a jeho predrakovinových stavov a žalúdočného kataru. A čo viac, japonská výskumná štúdia ukázala, že bežná spotreba zeleného čaju (viac ako 3 šálky denne) môže chrániť pred návratom rakoviny prsníka v rannom štádiu.
Možné ochranné mechanizmy čaju nie sú jasné, hoci niekoľko laboratórnych štúdií i štúdií na zvieratách sa ich pokúša objasniť. Vrátane štúdie, ktorá ukázala, že polyfenol zeleného čaju epigallokatechín (EGC) brzdí replikáciu DNA v leukemických bunkách, čo vedie k ich zániku.
Na to, aby sme lepšie porozumeli ochrannej sile antioxidantov čierneho a zeleného čaju je potrebný ďalší výskum. Jedna laboratórna štúdia ukazuje, že čierny čaj je efektívnejší než zelený čaj ako chemopreventor proti rôznym voľným radikálom, kyslíku a zlúčeninám dusíka. Napriek tomu, v inej štúdii, boli zelený i čierny čaj rovnako účinné ako ochrana voči toxicite Oxidu dusíka.
Navyše zelený čaj má potenciálny protirakovinový a antioxidačný účinok. Ďalšie štúdie ukazujú, že zelený čaj má tiež protizápalové, protitrombotické, cholesterol znižujúce, protivirózne a protibakteriálne účinky.
I keď počet vedeckých štúdií dokazujúcich zdravotný prospech zeleného čaju sa zvyšuje, ešte stále nie je konečný a poskytuje priestor pre ďalší výskum.
Zelený čaj a ochrana kože Rada štúdií na zvieratách ukázala, že lokálna liečba alebo orálna konzumácia polyfenolov zeleného čaju zabraňuje pôsobeniu chemických karcinogénov alebo ultrafialového žiarenia vyvolávajúcich kožné nádory u rôznych druhov živočíchov. Liečba pokožky polyfenolmi zeleného čaju má vplyv na biochemické cesty zapríčiňujúce zápal pokožky, množenie buniek a na vznik nádorov. Tieto vplyvy boli potvrdené štúdiou na ľuďoch, kde lokálna aplikácia polyfenolov zeleného čaju chránila pred vplyvom UV žiarenia, vrátane poškodenia DNA. Hlavne na základe štúdií na zvieratách, veľa spoločností pridalo do svojich výrobkov pre starostlivosť o kožu výťažky zeleného čaju. I napriek tomu stále dobre nerozumieme jeho vplyvom na ľudskú pokožku, a preto je v tejto oblasti potrebný ďalší výskum.
Zelený čaj a chudnutie Predbežný výskum publikovaný v American Journal of Clinical Nutrition (Americký žurnál klinickej výživy) sa domnieva, že výťažok zeleného čaju môže urýchliť chudnutie, a to urýchlením oxidácie tuku. V tejto štúdii výskumníci pozorovali 6 týždňov 10 mužov vo veku 20 až 30 rokov a zistili, že tí z nich, ktorým podávali extrakt zo zeleného čaju, spotrebovali za deň viac kalórií ako ostatní. Na potvrdenie vplyvu zeleného čaju na chudnutie je však potrebný ďalší výskum.
Ktorý čaj piť? Zdravotné účinky pitia čierneho i zeleného čaju sú porovnateľné, oba dopomáhajú k zdraviu a dobrému pocitu. Rozhodnutie, ktorý z týchto čajov piť, je jednoducho iba záležitosť chuti.