radikálov a antioxidanty môžu zabrániť vplyvu týchto molekúl. Moderný výskum pridal k dobre známym účinkom antioxidantov ako vitamín C a vitamín E nové, potenciálne priaznivé účinky rastlinných antioxidantov, polyfenolov, nájdených v ovocí, zelenine, orieškoch, obilninách a nápojoch ako čaj a červené víno.
Voľné radikály to vysvetľujú Voľné radikály sú nestabilné molekuly obsahujúce atóm vodíka, oxid dusíka (NO) alebo molekulárny kyslík (O2). Bežne sa vyskytujú v tele ako výsledok chemických reakcií počas normálnej bunkovej činnosti. Môžu sa takisto vytvoriť ako dôsledok prílišného znečistenia (napr. zo vzduchu vo veľkomestách), dlhodobého vplyvu UV žiarenia alebo vdychovaním cigaretového dymu. Stabilizovať sa pokúšajú spájaním s inými molekulami čo môže viesť k poškodeniu buniek a uvoľneniu iných voľných radikálov, a to môže byť počiatok reťazovej reakcie. Niektorí vedci sa domnievajú, že pôsobenie tohto typu voľných radikálov podmieňuje vznik niektorých chronických chorôb a chorôb starších ľudí ako napr. choroby srdca, rakovina, mŕtvica, reumatická artritída, šedý zákal a Alzheimerova choroba.
Ochranný mechanizmus antioxidantov Antioxidanty sú zložky, ktoré zamedzujú vznik oxidačných reakcií vyvolaných voľnými radikálmi, a tým pôsobia preventívne a oneskorujú poškodenie buniek a tkanív. Ich mechanizmus obsahuje:
vyplavovanie reakčného kyslíka a dusíka z rôznych druhov voľných radikálov redukovanie koncentrácie kyslíka znížením oxidačného potenciálu molekulárneho kyslíka metabolizuje peroxidový tuk na neradikály viaže do komplexov ióny kovov a tým pôsobí preventívne proti tvorbe voľných radikálov
Týmto antioxidanty obmedzujú poškodenie voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú:
oxidáciu LDL cholesterolu, ktorý môže zvýšiť riziko artériosklerózy zvýšenie priľnavosti krvných doštičiek, ktorá môže viesť k trombóze a tým k zvýšeniu rizika choroby srdca a mŕtvice poškodenie DNA v bunkách, čo môže viesť k rakovine blokovanie normálnych funkcií buniek vnútornej steny cievy a ochabnutie ciev v dôsledku oxidu dusíka, čo môže viesť k chorobám srdca a k rakovine vznik zápalov oslabenie imunitného systému
Niektoré antioxidanty sú tvorené priamo vnútri buniek, iné musia byť prijaté potravou.
Antioxidanty tvorené v tele
Polyamíny Melatonín Estrogén Superoxid dismutáza Glutation peroxidáza Kataláza Kyselina lipoová Caeruloplasmín Albumín Lactoferín Transferín
Antioxidanty prijímané v potrave
Vitamín E Vitamín C Karotenoidy Polyfenoly Meď
Zdroje antioxidantov Tradičné antioxidanty nachádzajúce sa v potrave sú vitamín E, vitamín C a karotén. V posledných rokoch stúpol záujem o zdravotný účinok antioxidantov a iných chemických látok získaných z rastlín (fytochemikálie). Tabuľka zobrazuje dva príklady fytochemikálií a ich potravinové zdroje
Fytochemikálie Kategória Podkategória Zdroj
Karotenoidy Karotén karotén mrkva, dyňa, avokádo
beta- karotén mrkva, červená paprika, marhule, špenát
Lykopén - paradajky, ružový grep, melón
Luteín - špenát, zimná kapusta, ružičková kapusta
Polyfenoly Flavonoidy Antokyaníny bobuľoviny, červené víno, červené hrozno
Flavóny zeler, petržlen, olivy
Flavonoly,Quercetín, Rutín čaj, jablká, cibuľa, víno, cesnak
Flavonoly,Catechíny čaj, víno, hruška, jablko, čokoláda
Flavonóny citrusové ovocie
Isoflavóny strukoviny
Fenolové kyseliny Kyselina hydroxybenzoová, kyselina galiová, kyselina elagová, kyselina salicyová bobuľoviny, čaj, grep, vlašské orechy
Iné fenolycké zložky Kapsaicín čili, čierne korenie
Taníny čaj, červené víno, grep
Čaj je jeden z najväčších zdrojov flavonoidov zo všetkých rastlín (obsahuje ho až 15% z váhy vysušeného listu).
Flavonoidy v čaji Typ a množstvo flavonoidov v čaji sa mení v závislosti na druhu listu, prostredia rastu, spracovania, výroby a iných faktorov. Typicky 93% z fenolových zložiek čaju tvoria flavonoidy. Zelené čaje obsahujú viac jednoduchých flavonoidov zvaných katechíny, zatiaľ čo oxidácii vystavené listy na výrobu čierneho čaju konvertujú tieto jednoduché flavonoidy na viac komplexné druhy zvane theaflaviny a thearubiginy.
Flavonoidy sú vo vode rozpustné látky a jedna zo štúdií ukázala, že šálka čaju, ktorý vrel 40-60 sekúnd obsahuje približne 140 mg flavonoidov. Iná štúdia ukazuje, že ide približne o 125mg na 235 ml čaju a čím dlhšie sa čaj luhuje, tým je toto množstvo vyššie.
Čajové flavonoidy vykazujú veľkú antioxidačnú aktivitu, a preto bola antioxidačná sila čaju porovnávaná s ovocím a zeleninou v mnohých štúdiách. Jedna z nich ukazuje, že denná konzumácia troch šálok čaju má rovnaké antioxidačné účinky ako denná konzumácia šiestich jabĺk. Iná štúdia ukázala, že jedna alebo dve šálky čaju majú rovnaký účinok ako päť kusov ovocia alebo zeleniny alebo 400mg vitamínu C.
Úžitok flavonoidov v čaji pre zdravie Už veľa rokov bolo známe, že rastlinné polyfenoly sú antioxidanty, ktoré si telo nevie samo vytvoriť a v skutočnosti veľa bežných flavonoidov je niekoľko krát účinnejších ako vitamín C alebo E. Rastúci záujem o antioxidačnú silu fenolických zlúčenín viedol k intenzívnejšiemu výskumu potenciálnych zdravotných účinkov týchto látok.
Choroby srdca a mŕtvica Niektoré štúdie ukazujú, že flavonoidy v čaji zabraňujú oxidácii LDL cholesterolu v laboratórnych podmienkach. Na zvieratách sa dokázalo zníženie množstva tukov v krvi.
Artérioskleróza je choroba sprevádzaná silnými zápalmi. Isté čajové flavonoidy vykazujú u zvierat protizápalové účinky.
Niekoľko laboratórnych štúdií a jeden pokus s ľuďmi ukázal, že rôzne flavonoidy dokážu zabrániť zhlukovaniu krvných doštičiek.
Antioxidačné účinky flavonoidov hrajú pravdepodobne ochrannú rolu pri chorobách srdcovo-cievneho systému.
Rakovina Laboratórne testy ukázali, že flavonoidy nachádzajúce sa v čaji môžu zabrániť vzniku počiatočného štádia rakoviny.
Ukázalo sa, že flavonoidy zabraňujú syntéze DNA nádorových buniek v kostnej dreni a v pľúcach.
Štúdie na zvieratách ukázali že čaj a jeho flavonoidy chránia pred rozličnými typmi rakoviny ako napr. pred kožnými tumormi a rakovinou pľúc u myší a rakovinou tráviaceho traktu u myší a potkanov.
Antibakteriálne účinky Čajové výťažky podporujú schopnosť odolávať Salmonella typhi, Campilobacter jejuni, Campilobacter coli, Helicobacter pylori, Shigella, Clostridium, Pseudomonas, Candida a iným baktériám.
Starostlivosť o chrup Zelený čaj a iné katechíny spôsobujú potlačenie niektorých baktérií ústnej dutiny tým, že zabraňujú ich prichyteniu a rastu na zuboch.
Absorbcia flavonoidov Až donedávna sa antioxidačné účinky flavonoidov v čaji skúmali prevažne na zvieratách a bunkových kultúrach v laboratóriách. Pribúdajúce dôkazy ukazujú, že telo v skutočnosti niektoré antioxidanty absorbuje. Napr. keď niekoľko dobrovoľníkov skonzumovalo výťažok zo zeleného čaju, v ich plazme sa našli rôzne katechíny, ktorých množstvo sa pohybovalo v závislosti od dávky v rozmedzí 0,2 – 2,0% z podaného množstva, s maximálnou koncentráciou 1,4 – 2,4 hodiny po konzumácii. Niektoré štúdie ukázali, že pôsobenie antioxidantov v plazme vrcholí 30 – 60 minút po konzumácii a po 90 minútach sa dostáva na pôvodnú úroveň. Ďalší výskum je zameraný na príjem, distribúciu a vylučovanie flavonoidov a ich metabolitov z tela.
Na záver Je dobre známe, že ovocie a zelenina sú dobrými zdrojmi antioxidantov, avšak nieje až také známe, koľko antioxidantov obsahuje čaj. Veľkú skupinu antioxidantov v čaji tvoria flavonoidy, ktoré naše telo dokáže prijať, využiť a vylúčiť. Existuje množstvo dôkazov ukazujúcich, že čaj a flavonoidy majú priaznivé účinky pri pokusoch so zvieratami a s bunkovými kultúrami, a ponúkajú sľubnú pôdu pre ďalší výskum s ľuďmi.
Takže rovnako ako konzumácia ovocia a zeleniny, aj pitie čaju môže byť vhodným príjmom antioxidanov, ktoré sú prospešné pre celkové zdravie a zdravý pocit.