Diabetikov väčšmi než ostatných ľudí ohrozujú cievne choroby, ateroskleróza, poškodenie nervovo, infekcie, poškodenie zraku až slepota či kožné infekcie. Pacienti trpiaci na cukrovku sú preto odkázaní na stálu lekársku starostlivosť. Postihnutí
nereagujú na chorobu rovnako. U každého pacienta ide predovšetkým o udržanie optimálnej hladiny cukru a tuku v krvi. Pri cukrovke sú podstatné tri veci: diéta, regulácia hmotnosti a telesné cvičenie. Príznaky choroby sa dajú zmierniť, alebo dokonca celkom odstrániť, ak budete dôsledne dodržiavať odporúčania ošetrujúceho lekára.
Hypoglykémia je znížená hladina cukru v krvi. U dospelých diabetikov je táto porucha zvyčajne následkom oneskoreného či vynechaného jedla, prípadne neplánovanej fyzickej námahy. Medzi príznaky hypoglykémie patrí tŕpnutie úst, studený pot, pocity chvenia v hrudníku a hlad.
Prvú pomoc v takomto prípade predstavuje cukor v akejkoľvek podobe. Môžete vypiť sladkú pomarančovú štavu alebo studený perlivý nápoj či zjesť čokoládovú tyčinkku. Diabetik by mal byť vždy pripravený na hypoglykémiu a nosiť pri sebe cukríky.
Hyperglykémia znamená zvýšenú hladinu cukru v krvi. Medzi mierne prejavy patrí časté a nadmerné močenie, zvýšená chuť do jedla alebo smäd, poruchy videnia a závraty.
Hyperglykémiu v mnohých prípadoch nesprevádzajú nijaké viditeľné príznaky. Vtedy sa dá odhaliť iba vyšetrením hladiny cukru v krvi. Silná hyperglykémia sa prejavuje stratou chuti do jedla, brušnými kŕčmi, nevoľnosťou a dávením, dehydratáciou, silnou únavou, zrýcheným dýchaním a ospalosťou.
Keďže rany a poranenia na pokožke, predovšetkým na chodidlách a nohách, sa u diabetikov zle hoja, ľahko sa do nich môže dostať infekcia. Dokonca aj z malého škrabnutia sa môže vyvinúť gangréna, ktorá vyústi do amputácie končatiny.
Ak sa u vás prejavia nasledujúce príznaky, ihneď navštívte lekára:
Dávenie alebo bolesti chrbta Vysoký obsah cukru a acetónu v moči Koncentrácia cukru v krvi vyššia ako 200 mg Teplota nad 38 stupňov Celzia
Ako vybabrať s cukrovkou? Prvoradá je diéta
Spôsob stravovania treba prispôsobiť individuálnym potrebám a spôsobu života každého pacienta, a opiera sa o nasledovné zásady:
Sacharidy – do organizmu sa musí dostať patričné množstvo sacharidov. Diéta pri cukrovke I. typu u dospelých zahŕňala 50 – 60% kalórií z potravín obsahujúcich sacharidy. Pacienti s cukrovkou II. typu sa musia vyhýbať jednoduchým cukrom a dodržiavať diétu na báze zložených sacharidov. Jeden gram sacharidov obsahuje 4 kalórie. Opatrne s bielkovinami – bielkoviny by sa mali podieľať na celkovom množstve kalórií asi 12 – 24%. Jeden gram bielkovín obsahuje 4 kalórie. Obmedzte tuky – potrava diabetikov by mala obsahovať najviac 30% kalórií pochádzajúcich z tukov. Jeden gram tuku obsahuje 9 kalórií. Z diéty treba vylúčiť nasýtené tuky a nahradiť ich nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré sa vyskytujú napr. v rastlinných olejoch, prípadne zloženými sacharidmi. Potravinárska vláknina – konzumujte výrobky obsahujúce veľa vlákniny, optimálna denná dávka predstavuje 40 g. Najbohatším zdrojom vlákniny sú celozrnné výrobky z pšenice, jačmeňa a ovsa, ale aj strukoviny, zelenina a ovocie. Vláknina znižuje hladinu cholesterolu, zmenšuje pocit hladu a je zdrojom vitamínov a minerálov. Znižujte cholesterol – denná dávka cholesterolu by nemala presiahnuť 300 mg. Diabetici by mali vylúčiť z jedálneho lístka vnútornosti, vaječné žĺtky a tuky obsiahnuté v masle a mlieku.
Obmedzte monosacharidy a disacharidy. Používajte sladidlá ako je aspartám, sacharín a sorbitol, či ovocný cukor. Z uvedených látok sa najbezpečnejšie javí ovocný cukor. Avšak vo väčšom množstve môže zapríčiniť hnačku. Pri nestabilnej cukrovke môže pre zmenu spôsobiť hyperglykémiu, keďže sa ako monosacharid mení v organizme na glukózu.
Kontrolujte počet kalórií v strave
Vysokokalorický ovocný cukor a sorbitol, ktoré sa nachádzajú v ovocí, nemôžu nahradiť nekalorické sladiace látky. Ak teda počas diéty namiesto sacharínu použijete ovocný cukor, počítajte s kalóriami navyše.
Jedze častejšie menšie porcie
Organizmus pacientov s cukrovkou ľahšie prijíma menšie množstvo jedla.
Diabetik môže skonzumovať maximálne 60 g vodky, 240 g vína alebo 700 g piva týždenne, aj to len počas jedla. Najlepšie je slabé pivo a víno, ktoré obsahujú menej sacharidov. K alkoholu pristupujte rovnako ako k tukom. Kalórie, ktoré sa dostanú do organizmu s alkoholickým nápojom, sa musia „zameniť“ za kalórie získané z tukov. Alkohol je totiž vysokokalorický a jeho metabolizmus prebieha podobne ako metabolizmus tukov.
Zhoďte zbytočné kilá
Úbytok hmotnosti predstavuje u diabetika prvý krok na ceste k uzdraveniu. Obezita môže viesť k zániku inzulínových receptorov, čo následne spôsobí, že cukor neprenikne do buniek a zostane v krvi. Niekedy stačí schudnúť 2-4 kg, aby sa stav zlepšil.
Vyhýbajte sa krajnostiam
Boj s nadváhou predstavuje náročnú úlohu. Neodporúčajú sa hladovky ani „zázračné diéty“. Oveľa účinnejšia je neustála kontrola hmotnosti, ktorá pacienta motivuje dodržiavať diétu a vytrvalo cvičiť.
Chorému určite pomôže, ak celá rodina zmení stravovacie návyky a začne konzumovať zdravú, nízkokalorickú stravu.
Telesné cvičenia
O kladných stránkach cvičenia, netreba nikoho presviedčať. Diabetici však majú dvojnásobný dôvod na to, aby si precvičovali končatiny a nútili srdce k väčšiemu výkonu. Fyzická aktivita posilňuje srdcovú činnosť, reguluje hladinu cukru v krvi a zlepšuje krvný obeh v rukách a nohách. Pohyb a cvičenie znižujú hladinu cholesterolu a trigyceridov v krvi, uľahčujú udržiavanie telesnej hmotnosti, zvyšujú odolnosť organizmu, zlepšujú spánok a pozitívne vplývajú na psychiku. Najlepšie prospieva cvičenie, pri ktorom sa zapájajú veľké skupiny svalov, teda chôdza, jogging, plávanie, veslovanie a jazda na bicykli. Cvičiť treba pravidelne, najmenej trikrát týždenne 20 až 30 minút.
Kedže cukrovka zvyšuje sklon k infekciám, vzrastá aj nebezpečenstvo ochorenia ďasien, ktoré máva ovykle infekčný pôvod. Je dôležité pravidelne navštevovať zubára a najmä dôkladne si čistiť zuby, aby sa predišlo vzniku zubného kameňa a povlaku.
Zubné protézy
Zubné protézy by mali pevne držať. Zle doliehajúca protéza, mostík alebo korunka môžu dráždiť ďasná a zapríčiniť tak vznik infekcie. Lekári preto diabetikom odporúčajú zubné implantáty.
Dobre sa starajte o nohy a chodidlá
Umývajte si každý deň nohy kvalitným mydlom a poriadne si ich poutierajte dosucha. Nesmiete si dlho máčať nohy vo vode ani používať pemzu. Nechty na nohách treba zastihávať nakrátko a rovno, ak sa objaví plesňové ochrenie, čo najrýchlešie vyhľadajte lekára. Priestor medzi prstami posypte zásypom alebo práškom na nohy, často si meňte ponožky. Tie nesmú byť ani príliš malé, ani príliš veľké. Ak vonku zima, noste teplejšie ponožky. Pri kúpe topánok dbajte na to, aby sa v nich nohy cítili pohodlne.
Vyhýbajte sa stresovým situáciám. Stres môže vplývať na cukrovku dvojnásobne destabilizujúco. Po prvé môže viesť k „skokom“ hladiny cukru v krvi. Po druhé diabetici trpiaci na depresie často zabúdajú na závažnosť ochorenia a prestanú dodržiavať liečebný postup.
Dávajte pozor na lieky!
Mnohé lieky dostupné bez lekárskeho predpisu obsahujú cukor alebo iné zložky, ktoré môžu ovplyvniť hladinu cukru v krvi. Vždy si dôkladne prečítajte informáciu na pribalenom letáku, aby ste sa presvedčili, či prípravok nemá kontraindikáciu nebezpečnú pre diabetika. Poraďte sa s lekárnikom, ale predovšetkm skontrolujte reakciu vlastného organizmu na nový liek. Vprípade potreby sa obráťte na lekára.
Škodlivé príznaky sa môžu objaviť pri týchto liečivách:
Acylpirín – vysoké dávky môžu spôsobiť zníženie hladiny cukru v krvi. Ak užijete jednu alebo dve tabletky, nemusíte sa strachovať. Kofeín – hlavnou súčasťou mnohých prípravkov na chudnutie je kofeín, ktorý vo vysokých dávkach zvyšuje koncentráciu cukru v krvi. Kofeín obsahuú aj mnohé prostriedky proti bolestiam hlavy a prechladnutiu. Efedrín – sa nachádza v liekoch, ktoré sa používajú pri ochoreniach dýchacích ciest. U pacientov s cukrovkou II. typu môže zvyšovať hladinu cukru v krvi. Podobné účinky má aj fenylefrín hydrochlorid prítomný v prípravkoch, ktkoré znižujú prekrvenie nosovej sliznice.
Na záver So súhlasom lekára môžte užívať aj doplnky výživy pre diabetikov: chróm (posilňuje účinnosť inzulínu), niacín (zosilňuje pôsobenie chrómu), inozitol (predchádza poškodeniu nervov v dôsledku vysokej koncentrácie cukru v krvi), antokyán (nachádza sa v borievkach, znižuje hladinu cukru v krvi), vitamín C (pomáha proti infekciám a pri hojení rán), zinok (má vplyv na rast a odolnosť, urýchľúje hojenie tkanín), horčík, železo, vitamín B6, B1, cesnak (brzdí rozvoj plesňových infekcií) a acidofilné baktérie (chránia červá pred rozrastaním kvasiniek).