Všeobecné informácie Nie len zrieknutie sa sladkostí robí výživu pre zuby zdravou. Existuje mnoho faktorov, ktoré treba zohľadňovaťpri zdravej výžive pre zuby.
V tehotenstve a v období dojčenia sa u dieťaťa zakladajú zuby; preto musí byť počas tohto obdobia zabezpečený prísun takých látok, ktoré sú esenciálne pre tvorbu zuboviny. Konzistencia našej stravy je čoraz viac mäkkšia, čo obmedzuje mechanické čistenie ako aj “odieranie” zubov v priaznivom zmysle a miere. Aj zdravie ďasien je silne závislé od hodnotnej výživy. Jedlá obsahujúce cukor a škrob ponúkajú kyselinu produkujúcim baktériám v našej ústnej dutine podklad pre produkciu kyselín, čo zas je spojené so zubným kazom; v tejto súvislosti je dôležitá aj konzistencia a doba požívania týchto produktov.
Výživa a zubný kaz Naša - v porovnaní s pradávnymi národmi - veľmi “mäkká” výživa podmieňuje znížené žuvanie, čím rovnako postihuje menšiu tvorbu slín, ktoré sú pri sebačistení zubov nepostrádateľné. Okrem toho je jedenie sladkostí a škrobovitých potravín počas dňa spojené s masívnou tvorbou plakov, to sú baktiálne povlaky na zuboch.Tieto baktérie produkujú kyseliny poškodzujúce zuby, znížená produkcia slín už nemôže zabezpečiť samočistiacu rovnováhu: vzniká zubný kaz, “diera v zube”.
Cukor, “potravina” kyselinotvorných baktérií, sa stal hlavnou súčasťou našej výživy. Celkom zabrániť alebo zakázať jeho požívanie je iluzórnou predstavou. Avšak existujú základné pravidlá požívania cukru, ktoré môžu tvorbu zubného kazu značne znížiť.
Nikdy nejesť sladkosti v malých porciách počas celého dňa: radšej celú tabuľku čokolády naraz, ak je to možné, potom zuby vyčistiť, než každú polhodinu malý kúsok. Pozor na “sktyté cukry”: Výrobky ako sú müsli, jogurt, med ale aj kečup a horčica môžu obsahovať veľa cukru, rovnako ako aj mnoho nápojov, napríklad sladké limonády. Aj škrobovité výrobky, ako napr. zemiakové lupienky, sú veľmi kariogénne (podmieňujúce vznik karies). Nenaletieť na mliečne výrobky pre deti vychvaľované v reklamách: čo sladko chutí, v tom je väčšinou aj cukor, teda vždy sa treba pozerať na balenie. Dobrou alternatívou sú sladkosti šetriace zuby, ktoré sú označené logom so “zubným mužíčkom” a namiesto cukru obsahujú náhrady cukru ako napr. sladidlá.
Pozor na ovocie Aj potraviny obsahujúce kyseliny, ako napríklad ovocie a ovocné šťavy môžu zuby poškodzovať. Produkcia slín často nestačí na to, aby neutralizovala kyselinu, ktorá môže poškodiť zubnú sklovinu. Obzvlášť zradná je v tejto súvislosti skutočnosť, že čistenie zubov bezprostredne po zjedení kyslích jedál zhoršuje škodlivý účinok, pretože dôsledkom útoku kyseliny je demineralizovaná sklovina ešte viac odieraná zubnou kefkou. Namiesto toho by sa ústa mali vypláchnuť čistou vodou, alebo by sa mala žuvať žuvačka bez cukru, čo podporuje rýchle neutralizovanie kyseliny.
Výživa musí byť vyvážená Existuje množstvo potravín, ktoré sú pre telo životne dôležité a ich nedostatok môže mať značné následky na zdravie. Z pohľadu zubného lekárstva sú tu stručne uvedené potravinové zložky, ktoré sú obzvlášť dôležité:
Vitamíny Vitamín
Význam
Výskyt
Odporúčaná denná dávka
Poznámky
A provitamín: beta-karotén
zdravá stavba slizníc pečeň, vajcia, maslo, ryby, mrkva, paprika, špenát, šalát, kel, marhule 0,8 – 1 mg
Predávakovanie môže viest k poškodeniu zdravia
C
“Lapači radikálov”, význam pre kostné tkanivo a ďasná, obraz choroby pri nedostatku: skorbut, osteoporóza; význam pre imunitný systém. Citrusové ovocie, paprika, kivi, zemiaky, brokolica, zelené rastliny, mlieko, pečeň 90 – 150 mg
možný dostať aj synteticky
D
Veľmi dôležitý pre tvorbu zubov a kostí, obraz choroby pri nedostatku: rachitída pečeň, mlieko, vajcia, ryby
5 mg
“slnečný vitamín”; provitamín tohto vitamínu sa vytvára v tele sám a pod vplyvom ultrafialového svetla sa premieňa na vlastný vitamín
E
redukčno-oxidačný systém; účinný mechanizmus hormonálnou látkovou výmenou (prostaglandíny); súvislosť s ochoreniami ďasien pšeničné klíčky, bavlníkové semená
12 –15 mg
označuje skupinu minimálne 7 vitamínov, ktoré sú rastlinného pôvodu
H
(biotín)
“kožný vitamín”, pri nedostatku vysušenie kože a sliznice, ubitosť, parestézie droždie, pečeň, obličky, vaječný žĺtok, mlieko 0,1 – 0,3 mg
pri zdravej črevnej flóre je tvorený telu vlastnými črevnými baktériami
K
Zrážanlivosť krvi, zdravá stavba kostí, K1 zabraňuje tvorbe kyselín baktérií spôsobujúcich karies (ako prísada žuvačiek) kyslá kapusta, ružičkový kel, brokolica, celozrnný chlieb, tvaroh, vajcia, zemiaky, mrkva
60 – 80 mikrogramov
Poruchy trávania môžu viesť k nedostatočnej resorpcii vitamínu K a k ľahkým poruchám zrážanlivosti krvi.
Koenzým Q 10
esenciálny faktor v dýchacom reťazci buniek; nedostatok: oslabenie celého organizmu; význam pri ochoreniach ďasien Pseudovitamíny”, čiže telu vlastná látka, ktorá je nevyhnutná pre energetickú produkciu každej jednej živočíšnej a rastlinnej bunky telu vlastná látka
Kyselina listová
dôležitá pre delenie buniek, pozitívny účinok pri ochoreniach ďasien
pivné kvasnice, hovädzia pečeň, zelenina, šaláty, vaječný žĺtok, pšeničné klíčky, čerstvo vytlačená pomarančová šťava 400 mg
vlastná syntéza sa uskutočňuje v čreve
Minerálne látky Minerálna látka
Význam
Výskyt
Odporúčaná denná dávka
Poznámky
Kalcium
Pozitívny účinok pri atrofii ďasien a čelustných kostí Pečeň z morských rýb (pečeňóvý rybí tuk), mliečne výrobky, vajcia Tertacyklíny (antibiotiká) by sa nikdy nemali užívať spolu s mliekom, pretože spolu s kalciom tvoria nerozpustný komplex, ktorý telo už nevie spracovať.
Fluoridy
Podporujú remineralizáciu, pôsobia na zuby “vytvrdzujúco” Podporujú remineralizáciu, pôsobia na zuby “vytvrdzujúco” Príjem fluóru: pozri fluorizáciu Fluoridy sa chemicky skladajú z väzieb s jedovatou zložkou fuóru; chemické spojenie týchto látok je však pre život mimoriadne nevyhnutnou, úplne nejedovatou soľou.