Každá diétna chyba môže zaťažiť tráviaci systém mladého organizmu. „Akútne prípady k nám prichádzajú väčšinou s hnačkou alebo opakovaným vracaním,“ povedala Iveta Čierna, gastroenterológ a hepatológ z II. internej kliniky Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave.
Najväčší pozor na to, čo dieťa pri bohato prestretom stole skonzumuje, musia dávať rodičia malého pacienta, ktorý zápasí s chronickým ochorením.
Špeciálna diéta sa nemôže porušiť ani vo sviatočnom čase.
„Napríklad pacienti s chorým pankreasom musia mať nízkotukovú diétu, ktorá tento orgán nezaťažuje. Pri chronickom zápale čriev sú zase problémom potraviny s obsahom vlákniny, ktoré túto časť tráviaceho systému príliš dráždia,“ vysvetľuje lekárka.
Nielen u dospelých, aj u detí sa môžu vyskytnúť žlčové kamene. Trpia nimi najmä obézni jedinci.
Deti sa v nemocnici trápia
Zanedbateľný nie je ani psychologický aspekt hospitalizácie počas vianočných prázdnin.
Chronicky choré deti trpia po každom prehrešku proti predpísanému stravovaniu zdravotnými ťažkosťami, najmä bolesťami brucha a hnačkami. Počas pobytu v nemocnici, kde sú pomerne často, mávajú depresie.
Malí pacienti, ktorí sa ocitnú v tomto prostredí s akútnym problémom bez väčších následkov, sa podľa Čiernej vedia rýchlo zo situácie fyzicky aj psychicky spamätať.
Pozor na možnú alergiu
Konzumácia rýb a orechov, typických vianočných potravín, môže vyvolať alergickú reakciu a poukázať tak na zdravotný problém dieťaťa, ktorý zostával doteraz pre okolie nepoznaný.
„Prítomné alergény spôsobujú najmä kožnú reakciu. Na perách, tvári, ale i na rôznych častiach tela sa vytvárajú červené fľaky, prípadne opuchy,“ hovorí gastroenteorologička.
V takomto prípade by mal rodič čo najskôr s dieťaťom navštíviť detského alergológa.