V prevádzkach ponúkajúcich čipsy či bagety sa bude môcť fajčiť

Ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo v súvislosti s novelou zákona o ochrane nefajčiarov rôznorodé a neraz aj skresľujúce informácie pri vysvetľovaní niektorých pojmov.

BRATISLAVA.

Právna norma, ktorú už odobril parlament, zavádza povinnosť stavebne oddeliť fajčiarske časti v zariadeniach, kde sa pripravujú, vyrábajú a podávajú pokrmy. V podnikoch, kde sa podávajú len nápoje, ostáva na rozhodnutí majiteľa, či pôjde o fajčiarsku, alebo nefajčiarsku prevádzku. Ako rezort informuje na svojej webovej stránke, podľa potravinového kódexu je pokrm upravená potravina na bezprostredné požívanie.

Ako pre TASR objasnil profesor Peter Šimko z Výskumného ústavu potravinárskeho, pokrm je tepelne alebo kulinárne upravená potravina. Medzi potraviny vo všeobecnosti patrí všetko to, čo sa konzumuje za účelom odstránenia pocitu hladu a má výživovú hodnotu. Priblížil, že pokrmy sú produkty špecializovaných zariadení, ako napríklad jedálne či reštaurácie a vznikajú kulinárnou úpravou potravín.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pokiaľ chce majiteľ zariadenia predávať napríklad bagety vo vákuovom balení, nepredáva podľa Šimka pokrmy. Tie by sa z bagiet stali napríklad až po ich ďalšej kulinárnej úprave, "čo je, pravda, už absurdná extrapolácia problému". Priblížil, že medzi pokrmy nepatria tiež lupienky, oriešky či keksíky. Podľa potravinového kódexu sú oriešky, čipsy, slané tyčinky, pagáče, korbáčiky potraviny, čiže nejde o pokrm. Produkty studenej kuchyne napríklad utopence či nakladané syry, naopak, podľa Šimka pod kategóriu pokrmy spadajú, pretože ako vysvetlil, prešli kulinárnou úpravou.

Právna norma napokon nezavádza úplný zákaz fajčenia vo všetkých zariadeniach spoločného stravovania, ako to navrhovala poslankyňa Tatiana Rosová (SDKÚ-DS). Majitelia zariadení spoločného stravovania, kde sa podávajú pokrmy, tak budú musieť do septembra vybudovať nefajčiarske časti. Od ostatného priestoru majú byť stavebne oddelené, majú zaberať minimálne polovicu z rozlohy zariadenia a budú musieť byť umiestnené pri vstupe do zariadenia. V prípade, že sa majitelia nerozhodnú pre stavebné úpravy, musia zaviesť v takýchto zariadeniach úplný zákaz fajčenia. S výnimkou vybudovania častí pre nefajčiarov bude novela účinná od 1. apríla.

"Zákon nám viac sťažuje ako pomáha. Všetci sme dúfali, že bude plošný zákaz pre všetky strediská, a tým by to bolo poriešené," myslí si Ján Palinský z Europenziónu Salaš na Zemplínskej Šírave. Podotkol, že norma skoro nič nerieši a prezident by ju nemal podpísať. Úplný zákaz fajčenia v hoteloch a reštauráciách by privítal aj riaditeľ hotela Remata v Ráztočne Miroslav Kratka. "Nový zákon bude mať v praxi veľké medzery. Určite sa nejakým spôsobom bude dať z neho opäť vykľučkovať," konštatoval. Objasnil, že hotel sa prispôsobí novele vybudovaním oddelených častí pre fajčiarov. "Aj tak sme tu doteraz nemali kaviareň," podotkol.

"Keď je niekto naučený chodiť do krčmy a baru, aj tak tam bude chodiť," uviedol riaditeľ hotela Havrania v Zázrivej Marián Čallo s tým, že fajčiar sa s týmto stavom nakoniec zmieri. Objasnil, že tento hotel už dva roky funguje ako nefajčiarsky a hostia s tým majú menší problém iba v zime. "Nemôžu však nič iné robiť. Rýchlo pofajčia a utekajú dnu," priblížil. Schválením novely sa podľa riaditeľa banskobystrického hotela Lux Patrika Bočkaya potvrdilo, že naša spoločnosť ešte nedozrela ku schopnosti urobiť radikálne rozhodnutie. "Jej interpretácia v konečnom dôsledku bude nepresná, zmätočná a nebude vytvárať jednoznačne rovnaké podmienky pre všetkých," uzavrel.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 328
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 830
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 990
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 605
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 8 978
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 372
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 5 028
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 760
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 373
  10. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 371

Téma: Závislosť


Článok je zaradený aj do ďalších tém Fajčenie

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hamšík vypadol z Ancelottiho zostavy, o odchode neuvažuje

Nerozumiem, odkiaľ tieto správy pochádzajú, odbil tvrdenia agent Petráš.

Blog Radovana Bránika

Synovia Detvy, Bytes a ďalší z kola von

Ľudia z pozadia firmy BYTES sa v obave z negatívnej publicity ozvali.

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

Neprehliadnite tiež

Tri spôsoby, ako si znížiť množstvo soli v jedle

Zmena chute trvá najviac osem týždňov.

Čistiace prostriedky spojili s detskou obezitou

Črevná flóra detí sa zmenila.

Osem cvikov, ktoré spevnia ochabnuté svaly na rukách

Cviky treba opakovať aspoň desaťkrát.