Pacienti s poškodenými obličkami musia znášať mnohé obmedzenia, majú problémy s výberom potravín a hrozia im aj ďalšie vážne zdravotné problémy.
BRATISLAVA. Má za sebou tritisíc dialýz a dve neúspešné transplantácie, pretože jej imunitný systém obličku od darcu neprijal. „Ako sedemnásťročná som prekonala zápal obličiek a potom sa mi občas objavili v moči bielkoviny a zhoršili sa mi hodnoty krvi. Počas tehotenstva mi obličky zlyhali,“ hovorí Eva Mizeráková. Dialýza je súčasťou jej života už 24 rokov, absolvuje ju trikrát do týždňa vždy po päť hodín. „Predstavuje obmedzenia, ale už som si zvykla, snažím sa ten čas skrátiť knihou či lúštením krížoviek,“ hovorí. Keď sa jej zníži hladina hemoglobínu, pociťuje únavu a máva kŕče v nohách. „Teraz nás raz do mesiaca liečia látkou na stimulovanie tvorby červených krviniek. Predtým nám deficit dopĺňali cudzou krvou. Ja som pri jednej transfúzii dostala darček – hepatitídu typu C,“ dodáva pacientka.
Bol v ohrození života
Ľudovít Baranay absolvoval už tisíc dialýz a sedemkrát bol v ohrození života. Trpel napríklad zápalom pobrušnice, vďaka zúženým cievam sa mu dostala zrazenina do srdca. Bielkoviny v moči mu našli na strednej škole, ale nevenoval tomu pozornosť. Neskôr sa pri bežnom vyšetrení zistili zlé hodnoty krvi, no vtedy už mal obe obličky poškodené. Náročná liečba a napokon zaradenie do dialyzačného programu mu komplikovali prácu novinára, dnes je na invalidnom dôchodku. „Pri znížení hladiny hemoglobínu nevládzem vyjsť na prvé poschodie, niekedy sa ani nezdvihnem zo stoličky,“ hovorí.
Komplikované stravovanie
Obaja konštatujú, že problémom je aj stravovanie. „Nesmieme veľa piť, pretože voda sa zadržiava v tele, čo predstavuje záťaž pre srdce,“ hovorí Baranay.
Nebezpečný je pre nich draslík, ktorý sa pri zlej funkcii obličiek hromadí a môže spôsobiť ochrnutie svalov, vrátane srdcového.
Naopak, pre nedostatočnú tvorbu vitamínu D nemôžu konzumovať potraviny s obsahom fosforu, ktorý kosti odvápňuje. „Vyhýbame sa preto ovociu, zelenine, celozrnným výrobkom, orechom a strukovinám, vlastne všetko zdravým potravinám,“ konštatuje Mizeráková.