V stravovacom režime je dôležité dodržiavať pravidelnosť

Na jedlo si treba počas celého dňa nájsť čas a v stravovacom režime dodržiavať pravidelnosť.

BRATISLAVA. "Optimálny čas na raňajky je medzi 6.30 - 8.00 hodinou, kedy začína po prebudení u človeka pracovať vnútorný gastrointestinálny systém s vylučovaním všetkých štiav potrebných na správne trávenie," uviedol pre TASR gastroenterológ Peter Paulen.

Na desiatu stačí niečo drobné, podľa gastroenterológa neprekáža, ak sa vynechá, nasledovať však musí kvalitný obed. Každý by si mal čas na obed aj v pracovnom dni vyhradiť medzi 12.00 - 14.00 hodinou. Jeho súčasťou by mala byť aj teplá polievka. Jedlo by sme nemali konzumovať v strese a obed by mal trvať aspoň pol hodinu. Čas na olovrant je vhodný medzi 16.00 - 17.00 hodinou, stačí niečo ľahké vo forme ovocia či sušienky. Najvhodnejší čas na večeru je medzi 18.00 - 19.00 hodinou. Paulen je zástancom teplej večer, pred spaním by sa však nemalo jesť dve hodiny.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pravidelné a zdravé jedlo je liek, ale pri nesprávnych stravovacích návykoch môže organizmu škodiť. Vždy záleží od konkrétnej situácie a od daného človeka, či má problémy a potrebuje v oblasti životosprávy a stravovania odbornú radu alebo lekársku pomoc. Telo sa považuje za dobrého hospodára a chuť do jedla je riadená z mozgu, kde sa nachádzajú centrá na jej zvyšovanie alebo znižovanie. Pri hľadaní odpovede na otázku, prečo potom nejeme len toľko, koľko potrebujeme, treba podľa Paulena odpovede hľadať v súčasnom životnom štýle.

"Mozog je ovplyvnený rôznymi okolnosťami, ktoré vníma naša nervová činnosť resp. vonkajšia kôra mozgu. Tá spracováva rôzne podnety z okolia. Napríklad pri pracovnom strese, keď je človek vo vypätí a má za určitý čas splniť určitú úlohu, často zabudne, že sa má najesť, alebo nemá na jedlo vôbec chuť, lebo má tzv. stiahnutý žalúdok," vysvetlil Paulen a dodal, že po odznení stresu človek zrazu pocíti veľký hlad a môže sa zjesť pomerne veľkého množstva jedla, čím si priťaží. Môže totiž dostať tzv. dyspeptické ťažkosti z prejedenia sa.

Pri dlhodobých nesprávnych stravovacích návykoch ľudia zväčša skončia v ordinácii gastroenterológa. "Typickým príznakom je tzv. ranná nauzea. Hoci by raňajky mali byť základom úspešného dňa, človek s týmto problémom nie je schopný ráno prijať jedlo, má nutkanie na vracanie, zvýšenú tvorbu slín a odpor k jedlu. Možno je to spôsobené tým, že už pri vstávaní myslí nervózne na prácu a neurobí si čas na prípravu raňajok a na to, aby sa v pokoji najedol. Keď majú ľudia tento zlozvyk zafixovaný niekoľko rokov, naozaj je pre nich problém ráno sa najesť," konštatoval gastroenterológ.

Paulen upozorňuje na dôležitosť dodržiavania pravidelnosti v stravovaní i na výchovu k správnym stravovacím návykom detí v rodinách. Najvhodnejšou formou výchovy k dobrým návykom je spoločné stolovanie rodiny už pri raňajkách, a potom pri každej vhodnej príležitosti. Už ranné rodinné stravovacie rituály učia deti pravidelnosti, aj raňajkovaniu. A ak je ponuka jedál zdravá, tak aj ku zdravým stravovacím návykom. "Tak, ako žije rodič, takisto bude dieťa potom v manieroch a spôsobe stravovania kopírovať presne to, čo robí rodič. Pravidelnosť v stravovaní a skladba stravy v detstve doma ovplyvňuje jeho stravovanie v budúcnosti," uzatvoril tému Paulen.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Kreditná karta – áno alebo nie
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 32 275
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 428
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 17 885
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 295
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 872
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 434
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 6 203
  8. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 5 681
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 5 268
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 055