Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime. Tohtoročné kontroly hygienikov však na Slovensku doteraz neodhalili prítomnosť salmonelózy v zmrzline.
BRATISLAVA. "Prítomnosť Salmonelly nie je možné odhaliť ani zrakom, ani čuchom či chuťou. Dá sa zistiť jedine mikrobiologickým rozborom. Niektoré mikrobiologické zmeny však možno odhaliť aj zmenami senzorických vlastností - teda chuti, vône," uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Šramková.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Črevné ochorenia majú podobný priebeh. Sú sprevádzané hnačkami, navyše, pre salmonelózu je charakteristická aj vysoká teplota. Pri ich liečbe je dôležitá najmä rehydratácia. Inkubačná doba salmonelózy je osem hodín až dva dni. V prípade podozrenia na infekciu je dôležité čo najskôr vyhľadať lekára. Nejde síce o smrteľné ochorenia, no pre pacienta znamenajú diskomfort a spôsobujú vysokú mieru práceneschopnosti. Najrizikovejšie skupiny tvoria malé deti a starší ľudia, pre ktorých predstavuje dehydratácia vážne nebezpečenstvo.
Kým Číňania si na zmrzline pochutnávali už pred piatimi tisíckami rokov, do Európy sa dostala až na prelome letopočtu, kedy si ju dopriali Gréci a Rimania. Odhliadnuc od toho však Európa za zmrzlinové pochúťky vďačí až moreplavcovi Marcovi Polovi, ktorý jej pôvodnú receptúru údajne ukradol na svojich potulkách Áziou.
Prvým zmrzlinovým dezertom vyrobeným Číňanmi bolo roztlačené ovocie zmiešané so snehom a kúskami ľadu. Práve tento čínsky dezert môžeme považovať za predchodcu aj dnes obľúbenej ovocnej drene.
Tak ako kedysi, aj dnes patrí zmrzlina k obľúbeným pochúťkam. Hoci sa dnes k nej môžeme dostať prakticky kedykoľvek a kdekoľvek, v minulosti bola zmrzlina luxusným tovarom označovaným "ľadová senzácia" alebo "mrazivá vášeň", na ktorej si pochutnávali len na kráľovských dvoroch. Ani tie však salmonelóza neobchádzala.