Salmonelózu v zmrzline hygienici v tomto roku zatiaľ nenašli

Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime. Tohtoročné kontroly hygienikov však na Slovensku doteraz neodhalili prítomnosť salmonelózy v zmrzline.

BRATISLAVA. "Prítomnosť Salmonelly nie je možné odhaliť ani zrakom, ani čuchom či chuťou. Dá sa zistiť jedine mikrobiologickým rozborom. Niektoré mikrobiologické zmeny však možno odhaliť aj zmenami senzorických vlastností - teda chuti, vône," uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Šramková.

Črevné ochorenia majú podobný priebeh. Sú sprevádzané hnačkami, navyše, pre salmonelózu je charakteristická aj vysoká teplota. Pri ich liečbe je dôležitá najmä rehydratácia. Inkubačná doba salmonelózy je osem hodín až dva dni. V prípade podozrenia na infekciu je dôležité čo najskôr vyhľadať lekára. Nejde síce o smrteľné ochorenia, no pre pacienta znamenajú diskomfort a spôsobujú vysokú mieru práceneschopnosti. Najrizikovejšie skupiny tvoria malé deti a starší ľudia, pre ktorých predstavuje dehydratácia vážne nebezpečenstvo.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kým Číňania si na zmrzline pochutnávali už pred piatimi tisíckami rokov, do Európy sa dostala až na prelome letopočtu, kedy si ju dopriali Gréci a Rimania. Odhliadnuc od toho však Európa za zmrzlinové pochúťky vďačí až moreplavcovi Marcovi Polovi, ktorý jej pôvodnú receptúru údajne ukradol na svojich potulkách Áziou.

Prvým zmrzlinovým dezertom vyrobeným Číňanmi bolo roztlačené ovocie zmiešané so snehom a kúskami ľadu. Práve tento čínsky dezert môžeme považovať za predchodcu aj dnes obľúbenej ovocnej drene.

Tak ako kedysi, aj dnes patrí zmrzlina k obľúbeným pochúťkam. Hoci sa dnes k nej môžeme dostať prakticky kedykoľvek a kdekoľvek, v minulosti bola zmrzlina luxusným tovarom označovaným "ľadová senzácia" alebo "mrazivá vášeň", na ktorej si pochutnávali len na kráľovských dvoroch. Ani tie však salmonelóza neobchádzala.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  2. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 21 839
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 592
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 9 832
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 589
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 480
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 893
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 765
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 276
  9. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 3 811
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 128