SME

Chren dedinský

Armoratia rusticana

Chren je obľúbená zelenina slovanských národov. Existujú historické doklady, že sa u nás pestoval už v 12. storočí, ale často rastie plano na brehoch potokov a riek. Známy je „malínsky“ chren, ktorý sa pestoval v Malíne pri Kutnej Hore. Na rozdiel od divokého chrenu je koreň pestovaného rovný, hladký, ľahko sa čistí a dobre strúha.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chren je mimoriadne vytrvalá rastlina, obľubuje mierne vlhké stanovište, znesie aj zatienenie. Rastie všade a pre záhradkára pripravuje pravidelný a vytrvalý boj, pretože chrenu sa prakticky nedá zbaviť.

SkryťVypnúť reklamu

Chren sa úspešne pestuje ako jednoročná kultúra. V marci sa sadia asi 20 cm dlhé, ako ceruzka hrubé rezky, ktoré sa získajú z vytrvalej kultúry zberom postranných kornov už na jeseň a zviazané do zväzkov sa uložia do pivnice, do vlhkého piesku alebo rašeliny.

Keďže chren, ako takmer všetky rastliny, má vrodenú schopnosť vedieť, kde je dole a kde hore, treba rezky označiť, napríklad inou formou rezu vrchnej a inou spodnej časti, aby sme ich nezasadili naopak. Pred výsadbou povrch rezku okrem hornej a dolnej asi 2 cm časti dobre otrieme hrubšou handrou, a „zbrúsime“ tak zárodky bočných korienkov. Tým zabezpečíme, že dopestovaný chren bude hladký. Z hornej časti rezku vyrastie ružica listov, z dolnej korene.

Chrenu sa pripisujú významné zdravotné účinky. Podporuje trávenie, má vysoký obsah vitamínu C, pôsobí proti mnohým baktériam. Okrem strúhaného chrenu, podávanom k údeninám a údenému mäsu, sa čoraz častejšie používa na ochucovanie nátierok, syrov, pri zaváraní uhoriek, cvikly a inde. V dávnejších dobách bolo zvykom baliť do chrenového listu maslo alebo mäso, čo predlžovalo ich skladovateľnosť. Chrenové listy sa tiež prikladali ako obklady na zapálené miesta a spôsobovali úľavu.

SkryťVypnúť reklamu

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  2. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 735
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 928
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 324
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 334
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 143
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 861
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 856
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 466
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu