Londýn 4. apríla (TASR) - Krátkozrakosť nespôsobuje len vytrvalé čítanie kníh, nevhodné osvetlenie a svietiace obrazovky, ale aj naša výživa, tvrdia americkí vedci.
Dramatický nárast zrakových chýb v Európe za posledných 200 rokov spôsobila v prvom rade nadmerná konzumácia potravín, obsahujúcich veľké množstvo škrobu, napríklad chleba.
O najnovšom objave evolučného biológa Lorena Cordaina a odborníčky na správnu výživu Jenny Millerovej informuje vedecký časopis New Scientist.
Veľké množstvá škrobu v pšeničných produktoch, spracovaných podľa najnovších metód, ktoré majú zabezpečiť bezproblémové a rýchle trávenie, spôsobujú, že pankreas začne produkovať veľmi intenzívne hormón inzulín, tvrdí dietologička Millerová.
Táto pre život nevyhnutná látka môže vo väčších množstvách narušiť vývoj oka a spôsobiť krátkozrakosť.
Svoju teóriu opreli obaja vedci o nedávne výskumy stravovacích návykov Eskimákov. U eskimáckych kmeňov, ktoré prebrali západný štýl prípravy jedla len nedávno, sa počet krátkozrakých osôb zvýšil dokonca až o 50 percent.