Bratislava 10. apríla (TASR) - Zmeniť stravovacie návyky ľudí a znížiť tak úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia je cieľom projektu Zdravá výživa pre zdravé srdce. Ďalším jeho zámerom je podpora potravinárskeho priemyslu vyrábajúceho vhodné potraviny a vzdelávanie spotrebiteľov. Konštatoval to dnes na celoštátnom seminári člen riadiaceho výboru projektu Jozef Dvonč.
Spomenul, že projekt organizuje Ústav srdca pri Ottawskej univerzite v Kanade spolu s Ministerstvom zdravotníctva SR, Ministerstvom pôdohospodárstva SR a Ministerstvom školstva SR. Zatiaľ sa realizuje v praxi v Kanade, Austrálii, Maďarsku a na Slovensku.
Lekárka Iveta Trustová zo Štátneho zdravotného ústavu SR informovala, že nesprávna výživa spôsobuje rôzne ochorenia, ako diabetes, osteoporózu, zubný kaz, kardiovaskulárne ochorenia a iné. Projekt sleduje zníženie hladiny tukov, cholesterolu, sacharidov a chloridu sodného v organizme človeka. Zároveň sa zameriava na zvýšenie príjmu vitamínov, najmä C, E, betakaroténu, nenasýtených mastných kyselín, horčíka, vápnika, zinku a selénu v organizme človeka. Orientuje sa na výber potravín na základe určených výživových kritérií a zdravotnej neškodnosti.
Seminár zorganizoval Zväz postihnutých civilizačnými chorobami v SR pre nielen zástupcov štátnej správy, ale i rôzne zväzy a organizácie združujúce pacientov s kardiovaskulárnymi i ďalšími ochoreniami, aby sa oboznámili so správnou výživou a udržali si svoj zdravotný stav.