SME
Štvrtok, 18. august, 2022 | Meniny má Elena, Helena

Cibuľa zeleninová

Allium fistulosum

Pochádza z Ďalekého východu, kde je dodnes hlavným predstaviteľom cibuľovej zeleniny. Jej pestovanie v Číne je veľmi staré, udáva sa okolo tri a pol tisícročia. V ostatnom svete sa pestuje málo. Niektoré druhy kvitnú bohato, iné len keď sa ocitnú v chudobných podmienkach. V dobrých podmienkach vytvárajú pacibuľky. Preto sa tento druh cibule ľudovo nazýva aj cibuľa poschodová alebo egyptská.

Vzhľadom na jej pozoruhodné nutričné vlastnosti boli aj na Slovensku pokusy rozšíriť ju, no ľudí odrádzalo, že namiesto cibule mali v záhrade burinu. Ona totiž skutočne nevytvára cibule takého typu, na aké sme zvyknutí u cibule kuchynskej alebo šalotky. Vlastne odnožuje, tvorí trsy cibúľ, ktorých „hlavička“ je len taká hrubá ako krk. Už v druhom roku po výsadbe ju možno počas teplej jari zberať aj začiatkom marca a získať lahodnú, na vitamíny bohatú zeleninu.

SkryťVypnúť reklamu

Tým, že sú cibuľky stiesnené v trse, tvoria pod šupinami dlhé biele krčky, a to je pravá tvár zeleninovej cibule. Vo zväzkoch, podobne ako špargľa, zdobí východné trhy.

Jarnú cibuľku možno získať aj sadením cibule kuchynskej vo forme sadzačky, iba cibuľka je zreteľnejšie tvarovaná a krčok tenší. Preto je na našom trhu prítomná aj ako jarná cibuľa. Odborník, ktorý ochutnal oba druhy, si uvedomuje veľký rozdiel.

Zeleninová cibuľa sa pestuje inak ako kuchynská. Pacibuľky sa sadia na záhon v auguste. Z hustej výsadby možno už na nasledujúcu jar brať úrodu a porast zriediť, aby zostali cibule v spone asi 20x20 cm. Z pacibuliek si založíme nový záhon.

Na starom záhone do nasledujúcej jari sa z jednotlivých cibuliek stanú trsy, v priaznivých podmienkach aj 20 cibuliek. Na jar trsy vyberáme celé, cibuľovisko prekopeme, a v auguste, keď dostaneme pacibuľky z nového záhonu, znovu vysádzame.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľu pestujeme teda ako trvalku, ktorej záhon na našej záhradke trvá poldruha roka. Keď sa ju naučíme pestovať, obohatíme sa o novú zeleninu, ktorú tak obľubuje čínska kuchyňa.

Vňať zeleninovej cibule je krehká a používa sa na šaláty a prílohy.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  3. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  4. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  7. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  8. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  1. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  2. Čakáte bábätko? Union má preň nachystané veľké množstvo výhod
  3. Agrokomplex 2022
  4. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  5. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  6. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  7. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  8. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 34 444
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 23 396
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 13 844
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 6 233
  5. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 4 685
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 4 079
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 3 672
  8. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 2 475
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu