SME

Zemiakové lupienky i hranolčeky môžu vyvolať rakovinu

Štokholm 25. apríla (TASR) - Zemiakové lupienky aj hranolčeky môžu podľa najnovšieho výskumu švédskych vedcov vyvolať rakovinu. Obsahujú totiž veľké ...

Štokholm 25. apríla (TASR) - Zemiakové lupienky aj hranolčeky môžu podľa najnovšieho výskumu švédskych vedcov vyvolať rakovinu. Obsahujú totiž veľké množstvo nebezpečnej látky - akrylamidu.

Podľa švédskych vedcov sa pri smažení, pečení či fritovaní potravín obsahujúcich škrob, ako sú zemiaky, chlieb alebo ryža, vytvára veľké množstvo karcinogénu akrylamid.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Túto nebezpečnú chemickú látku vedci objavili aj v napohľad úplne neškodných potravinách, ako je chrumkavý chlieb, sušienky a obilniny pripravované vo veľkých výrobných peciach.

SkryťVypnúť reklamu

Až doteraz sa odborníci domnievali, že tento karcinogén sa do ľudského organizmu dostáva zo vzduchu a z vody. Laboratórne testy však odhalili, že napríklad obyčajné vrecúško zemiakových lupienkov obsahovalo až 500-krát väčšie množstvo akrylamidu, ako povoľuje norma pre pitnú vodu.

Vedci zo štokholmskej univerzity a odborníci z úradu pre potraviny zistili, že táto rakovinotvorná látka vzniká pri tepelnej úprave premenou bežných uhľovodíkov. Najviac akrylamidu obsahovali zemiakové lupienky a hranolky.

Švédsky úrad pre potraviny odhaduje, že akrylamid spôsobuje každoročne niekoľko stoviek nových prípadov rakoviny.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 410
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 101
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 753
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 433
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 143
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 883
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 231
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu