BRATISLAVA. "Žiaľ, niekde je to aj nula," konštatoval pre TASR gastroenterológ Miloš Bubán s dôvetkom, že obyvatelia stredo- a východoeurópskych krajín neboli v minulosti na konzumáciu ovocia a zeleniny zvyknutí. Jedli sa väčšinou iba jabĺčka, či kyslá kapusta. "Ale zlepšuje sa to, nielen lepšou ponukou, ale aj vďaka edukácii a väčšiemu záujmu o zdravý životný štýl."
Podľa jeho slov ovocie a zeleninu by sme mali konzumovať najlepšie päťkrát denne. Za užitočnú alternatívu ako doplniť dennú konzumáciu ovocia a zeleniny považuje Bubán ovocné šťavy. Jednu dávku ovocia tak môže nahradiť 150 mililitrov džúsu. Pri ich výbere radí dbať aj na prítomnosť antioxidantov, ktoré sú napríklad vhodnou prevenciou rakoviny. Odporúča tiež kupovať stopercentné šťavy bez konzervačných prísad a umelých sladidiel.
Medzi ovocie s vysokým obsahom antioxidantov patria čučoriedky, ktoré sú okrem toho aj bohatým zdrojom vitamínu C a pôsobia preventívne pri ochoreniach mozgu a očí. Štúdie ukázali, že dobrým zdrojom antioxidantov je aj šťava z granátového jablka, ktorá môže predchádzať vzniku srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny či aterosklerózy. Antioxidanty sa nachádzajú väčšinou v šupe z ovocia, Bubán preto neodporúča jesť napríklad ošúpané jablká.
Stravovacie návyky Slovákov charakterizuje nadmerný energetický príjem a vysoký príjem tukov, ktorý presahuje priemerné odporúčané výživové dávky o približne 40 percent. Problematická je aj nevyváženosť podielu základných živín, nadmerná konzumácia cukru, jedálny lístok veľmi bohatý na soľ, ktorej spotrebujeme dvojnásobne viac, než sa odporúča. Podľa návrhu programu ozdravenia výživy obyvateľov, ktorý vypracovalo ministerstvo zdravotníctva, v jedle, naopak, chýbajú vitamíny B2 a C, minerály ako vápnik a stopové prvky, napríklad železo. Nedostatočná je tiež spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny.
Zo štúdie Stravovacie zvyklosti Slovákov 2009 vyplýva, že napriek neustále propagovanému zdravému životnému štýlu na Slovensku pretrváva trend konzumovania v prvom rade chutných ako zdravých jedál. Pre takmer dve tretiny Slovákov je dôležitá predovšetkým chuť, aj keď je jedlo menej zdravé. Konzumácia zdravých jedál je veľmi dôležitá pre takmer štvrtinu obyvateľov Slovenska, sú to prevažne ženy a ľudia, ktorí dbajú o svoju hmotnosť a zdravú výživu.