Iba desať percent Slovákov nemá riziko vzniku srdcovocievnych ochorení

Stúpa počet mladých ľudí ktorí fajčia, pribúdajú tiež cukrovkári, ako aj obézni ľudia.

BRATISLAVA. Iba desať percent slovenskej populácie nemá žiadny rizikový faktor vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Ako pre TASR upozornil hlavný odborník ministerstva zdravotníctva Gabriel Kamenský, stúpa počet mladých ľudí ktorí fajčia, pribúdajú tiež cukrovkári, ako aj obézni ľudia.

"Zhoršujú sa nám rizikové parametre už u mládeže a detí," skonštatoval s tým, že keďže rizikové faktory nebolia, je potrebná edukácia. K tej by mal prispieť Národný programu prevencie ochorení srdca a ciev. Podľa Kamenského totiž iba polovica Slovákov pozná správne hodnoty krvného tlaku a iba jedna štvrtina vie, v akých hodnotách by sa mal pohybovať cholesterol.

Článok pokračuje pod video reklamou

Na ochorenia srdca a ciev umiera každý druhý Slovák, pričom v roku 2007 podľahlo týmto chorobám takmer 30.000 ľudí. Choroby obehovej sústavy predstavujú dlhodobo v priemere okolo 14 až 16 percent podielu zo všetkých hospitalizácií pacientov. Tieto ochorenia sú najmä dôsledkom fajčenia, vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu, cukrovky, stresu a vysokej telesnej hmotnosti. Slovensko je v európskom rebríčku úmrtnosti na srdcovocievne ochorenia na jednom z najhorších miest v Európe. Horšie sú na tom v rámci Európskej únie iba Rumunsko a Bulharsko.

Najdôležitejším prvkom národného programu prevencie má byť vzdelávanie. "Edukovaný občan, respektíve pacient je podstatne viac ochotný si chrániť svoje zdravie, chápe príčiny a vie sa správať preventívne," pripomína ministerstvo. Väčšine srdcovocievnych ochorení sa dá predchádzať, pričom už mierny pokles tlaku krvi, obezity, hladiny cholesterolu a používania tabaku by viac ako o polovicu znížili ich výskyt. Tak by mal vzniknúť napríklad webový portál Cievny pacient so zameraním na artériové, vénové a lymfatické ochorenia, ako aj ich prevenciu.

Ľudia môžu riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia a výskytu cievnej mozgovej príhody zistiť pomocou sledovania faktorov, akými sú tlak krvi, hladina cholesterolu a glykémie, obvod pása a BMI. Ako prevenciu preto odborníci odporúčajú dodržiavať Kód zdravého srdca 0-30-5-120-80. Ten symbolizuje nefajčenie, 30 minút fyzickej aktivity denne, hladinu celkového cholesterolu nižšiu ako päť mmol/l a krvný tlak nižší ako 120/80 mmHg.

Chorobám obehovej sústavy možno predchádzať najmä pravidelným cvičením a zdravou stravou bohatou na vlákniny s nízkym obsahom soli a tukov, ako aj stravou bohatou na zeleninu a ovocie. Za najzávažnejší rizikový faktor srdcovocievnych ochorení sa považuje vysoký tlak krvi, ktorý súvisí najmä s nadmernou konzumáciou slaných jedál.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  5. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  6. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. Rozprávkové tankovanie
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 15 500
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 945
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 457
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 696
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 9 100
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 870
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 923
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 147
  10. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 5 837