Počet pacientov so srdcovým zlyhávaním rastie

Bratislava - Počet pacientov so srdcovým zlyhávaním podobne ako vo svete rastie aj na Slovensku. Odborníci pritom varujú, že tento trend bude pokračovať naďalej.

Hypertenzia a vysoký cholesterol sú rizikovými faktormi vzniku srdcového zlyhávania.(Zdroj: FLICKR.com)

"Srdcové zlyhávanie sa v bežnej populácii EÚ a Spojených štátov vyskytuje u dvoch percent pacientov. V prípade ľudí nad 65 rokov je najčastejšou príčinou hospitalizácie, čo potvrdzujú aj skúsenosti slovenských interných oddelení," priblížila prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Goncalvesová. Upozornila, že hospitalizačná úmrtnosť dosahuje desať percent, čo je viac ako v prípade akútneho infarktu.

Ako ďalej objasnila, medzi rizikové faktory vzniku srdcového zlyhávania patrí vysoký cholesterol a hypertenzia, ktoré po dlhom pôsobení vedú k ateroskleróze, následnému upchávaniu ciev až k infarktu. Ten srdce poškodí a v prípade viacerých infarktov dochádza k jeho nezvratnému poškodeniu. Upozornila, že pokiaľ sa problém srdcového zlyhávania nerieši, môže sa skončiť smrťou. Podľa predsedu Správnej rady Slovenskej nadácie srdca Jána Murína srdcové zlyhávanie sa týka oboch pohlaví. Zvyšujúci sa počet pacientov vníma ako dôsledok epidémie obezity, hypertenzie a diabetu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Srdcové zlyhávanie je jediné kardiovaskulárne ochorenie, ktorého výskyt stále narastá. Môže za to celkové starnutie populácie aj pokroky v liečbe akútnych srdcových príhod a najmä infarktu myokardu. Srdcové zlyhávanie je tak v súčasnosti vo vyspelých krajinách medicínskym, spoločenským a ekonomickým problémom.

Čoraz viac pacientov s akútnym infarktom prežije iniciálnu akútnu fázu. Veľmi často však s nezvratne poškodeným srdcovým svalom. Postupne, najmä po prekonaní opakovaných akútnych príhod, sa u nich vyvíja srdcové zlyhávanie. Ďalším dôvodom je diabetes, ktorý je osobitným rizikovým faktorom tohto ochorenia, hlavne u žien. Výskyt diabetu stúpa, za 30 rokov sa na Slovensku zdvojnásobil.

Príznaky srdcového zlyhávania sú v chronickej fáze často nenápadné. Typická je dýchavica pri námahe a zvýšená únavnosť, čo sa často pripisuje veku a starnutiu. Kvalita života pacientov je výrazne znížená a väčšinou vyžadujú asistenciu rodiny alebo profesionálnej opatrovateľskej služby. Ochorenie sa často zhoršuje a vyústi do stavu akútnej dýchavice s dychovou tiesňou a nezriedka rozsiahlymi opuchmi.

Ochorenie má aj ekonomický rozmer. U ľudí nad 65 rokov je srdcové zlyhávanie najčastejšou príčinou hospitalizácie. Podľa niektorých štatistík prostriedky vynaložené na hospitalizáciu a liečbu pacientov so srdcovým zlyhávaním prevyšujú prostriedky na liečbu piatich najčastejších onkologických ochorení.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 474
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 902
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 419
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 218
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 541
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 479
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 878
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 437