ať závažné ochorenia ako napríklad Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.
Už od roku 2004 vyhlasuje Svetová gastroenterologická organizácia Svetový deň zdravého trávenia a každý rok je sférou záujmu niektorá problematika z oblasti gastroenterológie. Tento rok sa odborníci rozhodli zacieliť pozornosť práve na otázku chronických zápalových ochorení čriev. Pondelok 31. máj bude Dňom otvorených dverí ambulancií všeobecných lekárov po celom Slovensku. Každý, komu nie je jeho zdravie ľahostajné, môže prísť na odbornú konzultáciu ohľadne zdravého trávenia a zdravej výživy. Všeobecní lekári, ktorí sa budú na projekte spolupodieľať majú snahu zlepšiť informovanosť verejnosti v oblasti prevencie a liečby ochorení tráviaceho traktu.
Práve chronické črevné zápalové ochorenia ako napríklad spomínaná Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída patria k ochoreniam, ktoré sú vyvolané súčinnosťou genetických, infekčných a imunitných faktorov. Spolupôsobenie týchto faktorov zapríčiňuje zápalové postihnutie určitých úsekov čreva. Práve Crohnova choroba a ulcerózna kolitída býva často diagnostikovaná ú u mladých dospelých vo veku od 20 do 30 rokov.
Veľmi dôležité je ochorenie včas diagnostikovať a pri správnej liečbe a starostlivosti môžu napokon títo pacienti viesť plnohodnotný život. Pôvod týchto ochorení zatiaľ nie je úplne objasnený a v poslednom období možno sledovať nárast ich výskytu, najmä v priemyselne vyspelých krajinách, čo poukazuje na súvis s faktormi životného prostredia. Jedným zo závažných rizikových faktorov je napríklad fajčenie, ktoré sa môže spolupodieľať nielen na vzniku týchto ochorení, ale zhoršuje aj ich priebeh.
Nezabúdajte na prevenciu
Pokiaľ ide o prevenciu ochorení tráviaceho traktu a aj iných ochorení vôbec, odborníci kladú dôraz napríklad aj na správne stravovanie. Odporúčajú dodržiavať niekoľkých hlavných zásad, čím môžete prispieť k skvalitneniu svojho zdravia a predchádzať mnohým zdravotným problémom. Dôležité je jesť častejšie za deň (5 - 6-krát) a menšie porcie, pričom by ste nemali zvýšiť príjem kalórií. Nemali by ste jesť rýchlo a hltavo, každé sústo treba dôkladne požuť. Nezabudnite do svojho jedálnička zaradiť dostatok vlákniny - obsahuje ju ovocie a zelenina, ale napríklad aj celozrnné produkty a strukoviny. Práve vláknina zohráva veľmi dôležitú úlohu pri prevencii napríklad zápchy, pretože pomáha udržiavať optimálnu peristaltiku čriev a pomáha aj pri očiste hrubého čreva. Namiesto červeného mäsa je vhodné zvýšiť konzumáciu rýb - odporúča sa aspoň tri razy do týždňa. Naopak, znížiť treba príjem tukov, sacharidov, vyhýbať sa treba vysmážaným jedlám, údeninám a takisto treba redukovať príjem soli na optimum. Mali by ste dbať aj na dostatočný príjem potravín obsahujúcich probiotické kultúry - sú nevyhnutné pre udržiavanie zdravej črevnej mikroflóry. Samozrejme, netreba zabúdať na dodržiavanie pitného režimu (čistá voda, nie sladené a bublinkové nápoje) a dostatok pohybu.
Ochorenia tráviaceho traktu výrazne znižujú kvalitu života pacienta a postihujú veľkú väčšinu ľudí. Znalosť o možnostiach prevencie je však pomerne malá. V prvom rade je dôležité včas ochorenie diagnostikovať a adekvátna liečba môže pacientovi pomôcť viesť plnohodnotný život napriek závažnému ochoreniu.
Viac informácií ako aj zoznam ambulancií, v ktorých vám v pondelok 31. mája praktickí lekári po celom Slovensku poskytnú odbornú konzultáciu ohľadne zdravého trávenia a zdravej výživy budete môcť nájsť na stránke Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.