29. máj je Svetovým dňom zdravého trávenia

Možno by sme sa čudovali, za čo všetko môžu problémy s trávením. Ktovie, koľko zlých štátnických rozhodnutí, nepríjemností so šéfom alebo hoci nespravodlivo oznámkovaných písomiek má tohto spoločného menovateľa. Za problémami s trávením sa však môžu skrýv

Problémy s trávením môžu signalizovať napríklad závažné zápalové ochorenia čreva, ako je Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.(Zdroj: FLICKR.com)

ať závažné ochorenia ako napríklad Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

Už od roku 2004 vyhlasuje Svetová gastroenterologická organizácia Svetový deň zdravého trávenia a každý rok je sférou záujmu niektorá problematika z oblasti gastroenterológie. Tento rok sa odborníci rozhodli zacieliť pozornosť práve na otázku chronických zápalových ochorení čriev. Pondelok 31. máj bude Dňom otvorených dverí ambulancií všeobecných lekárov po celom Slovensku. Každý, komu nie je jeho zdravie ľahostajné, môže prísť na odbornú konzultáciu ohľadne zdravého trávenia a zdravej výživy. Všeobecní lekári, ktorí sa budú na projekte spolupodieľať majú snahu zlepšiť informovanosť verejnosti v oblasti prevencie a liečby ochorení tráviaceho traktu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Práve chronické črevné zápalové ochorenia ako napríklad spomínaná Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída patria k ochoreniam, ktoré sú vyvolané súčinnosťou genetických, infekčných a imunitných faktorov. Spolupôsobenie týchto faktorov zapríčiňuje zápalové postihnutie určitých úsekov čreva. Práve Crohnova choroba a ulcerózna kolitída býva často diagnostikovaná ú u mladých dospelých vo veku od 20 do 30 rokov.

Veľmi dôležité je ochorenie včas diagnostikovať a pri správnej liečbe a starostlivosti môžu napokon títo pacienti viesť plnohodnotný život. Pôvod týchto ochorení zatiaľ nie je úplne objasnený a v poslednom období možno sledovať nárast ich výskytu, najmä v priemyselne vyspelých krajinách, čo poukazuje na súvis s faktormi životného prostredia. Jedným zo závažných rizikových faktorov je napríklad fajčenie, ktoré sa môže spolupodieľať nielen na vzniku týchto ochorení, ale zhoršuje aj ich priebeh.

Nezabúdajte na prevenciu

Pokiaľ ide o prevenciu ochorení tráviaceho traktu a aj iných ochorení vôbec, odborníci kladú dôraz napríklad aj na správne stravovanie. Odporúčajú dodržiavať niekoľkých hlavných zásad, čím môžete prispieť k skvalitneniu svojho zdravia a predchádzať mnohým zdravotným problémom. Dôležité je jesť častejšie za deň (5 - 6-krát) a menšie porcie, pričom by ste nemali zvýšiť príjem kalórií. Nemali by ste jesť rýchlo a hltavo, každé sústo treba dôkladne požuť. Nezabudnite do svojho jedálnička zaradiť dostatok vlákniny - obsahuje ju ovocie a zelenina, ale napríklad aj celozrnné produkty a strukoviny. Práve vláknina zohráva veľmi dôležitú úlohu pri prevencii napríklad zápchy, pretože pomáha udržiavať optimálnu peristaltiku čriev a pomáha aj pri očiste hrubého čreva. Namiesto červeného mäsa je vhodné zvýšiť konzumáciu rýb - odporúča sa aspoň tri razy do týždňa. Naopak, znížiť treba príjem tukov, sacharidov, vyhýbať sa treba vysmážaným jedlám, údeninám a takisto treba redukovať príjem soli na optimum. Mali by ste dbať aj na dostatočný príjem potravín obsahujúcich probiotické kultúry - sú nevyhnutné pre udržiavanie zdravej črevnej mikroflóry. Samozrejme, netreba zabúdať na dodržiavanie pitného režimu (čistá voda, nie sladené a bublinkové nápoje) a dostatok pohybu.

Ochorenia tráviaceho traktu výrazne znižujú kvalitu života pacienta a postihujú veľkú väčšinu ľudí. Znalosť o možnostiach prevencie je však pomerne malá. V prvom rade je dôležité včas ochorenie diagnostikovať a adekvátna liečba môže pacientovi pomôcť viesť plnohodnotný život napriek závažnému ochoreniu.

Viac informácií ako aj zoznam ambulancií, v ktorých vám v pondelok 31. mája praktickí lekári po celom Slovensku poskytnú odbornú konzultáciu ohľadne zdravého trávenia a zdravej výživy budete môcť nájsť na stránke Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  2. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  3. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  4. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Rozprávkové tankovanie
  8. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  1. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 932
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 12 689
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 399
  5. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 9 963
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 573
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 564
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 322
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 915
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 413