Americký spisovateľ Mark Twain hovoril, že „jediný spôsob, ako si zachovať zdravie, je jesť, čo vám nechutí, piť to, čo nemáte radi a robiť veci, do ktorých sa vám vôbec nechce." Zrejme by s ním mnohí súhlasili, avšak určite by sa našlo aj dosť oponentov, ktorí sú presvedčení, že to, čo je zdravé, môže byť aj chutné. Obvykle sa zložením stravy zaoberáme vtedy, ak sme sústredení na svoju líniu, alebo nás k tomu vedú zdravotné dôvody. Často si však neuvedomujeme, že to, ako sa stravujeme či aké nápoje pijeme, môže mať vplyv aj na účinok niektorých liekov, ktoré užívame. A v určitých prípadoch môže byť tento vplyv taký výrazný, že môže zvýšiť napríklad výskyt nežiaducich účinkov, v krajných situáciách až poškodiť zdravie.
Čo sa deje s liekom, keď ho užijeme?
Pre dosiahnutie optimálneho účinku lieku (na malé výnimky) sa liek musí vstrebať v tráviacom ústrojenstve a musí ho byť v krvi dostatočné množstvo pre zabezpečenie žiaduceho efektu. Liek sa v pečeni prípadne až v čreve chemicky mení na tzv. metabolity, ktoré už nemajú účinky pôvodného lieku. Rôzne enzýmové systémy v pečeni dokážu chemickými procesmi meniť vlastnosti lieku. Takto vzniknuté chemické látky sa jednoduchšie vylučujú z organizmu buď obličkami alebo pečeňou (žlč a následne stolica). Tieto enzýmové systémy fungujú u každého iným spôsobom a podľa toho odlišujeme ľudí s rýchlym alebo pomalým metabolizmom. Táto schopnosť metabolizovať je jednak dedičná a tiež sa, podobne ako krvná skupina, počas života človeka nemení.
A tak aj potrava, niektoré nápoje, bylinné prípravky alebo potravinové doplnky ovplyvňujú účinnosť liekov. U niektorých liekov môže v prípade konzumácie určitých potravín dochádzať k spomaľovaniu ich vstrebávania, čím sa znižuje aj ich tzv. krvná hladina, a tým aj účinok. Potom sú opačné prípady, keď v dôsledku účinkov potravy môže dochádzať k urýchľovaniu vstrebávania niektorých liekov, takže ich účinok sa môže zosilniť.
Najmä niektoré nápoje - ovocné šťavy, môžu spomaľovať metabolizáciu niektorých liekov v čreve, čím sa zvýši ich účinok a niekedy aj výskyt nežiaducich účinkov.
V rozumnej miere a s rozvahou treba užívať aj rôzne bylinky (napríklad Ľubovník bodkovaný) či rôzne bylinné čajové zmesi, obsahujú totiž rôzne prírodné chemické látky.
Na osud liekov v organizme môže mať teda vplyv aj zloženie stravy. Ak niekto preferuje napríklad vegetariánsku stravu, môže u neho dochádzať k zmenám pH moču, u týchto ľudí sa potom lieky zásaditej povahy - napríklad lieky zo skupiny beta-blokátorov, antiarytmík či niektorých antibiotík, môžu vylučovať pomalšie.
Dôležitý je aj interval medzi prijatím lieku a následnou konzumáciou potravy. Ak sa napríklad lieky dobre vstrebávajú v tukoch, tak mieru ich vstrebávania budú zvyšovať mastné jedlá. Svoju rolu zohráva aj skutočnosť, či užijete liek pred alebo po jedle. Niektoré lieky sa vstrebávajú až v tenkom čreve, iné v žalúdku. Nie je preto jedno, kedy a za akých okolností liek užijeme.
Nielen jedlo, ale aj nápoje
Rovnako aj v prípade niektorých nápojov dochádza k ovplyvňovaniu účinkov určitých liekov, pričom svoju rolu zohráva nielen nápoj, ktorým liek zapijete, ale aj nápoje, ktoré pijete počas liečby. Zloženie niektorých nápojov môže dokonca ešte výraznejšie ovplyvňovať vstrebávanie určitých liekov alebo ich metabolizáciu ako potrava. Samozrejme, netreba zdôrazňovať, že najvhodnejša je obyčajná čistá alebo minerálna voda s nízkym obsahom minerálov.
Napríklad mliekom by ste, kvôli obsahu vápnika, určite nemali zapíjať tetracyklínové antibiotiká alebo tzv. chinolonové chemoterapeutiká. Vďaka vápniku môže totiž dochádzať k vzniku ťažko vstrebateľných komplexov, čo následne vedie k zníženiu krvných hladín týchto liekov. U antibiotík a chemoterapeutík je zrejmé, že výraznejší pokles ich krvných hladín povedie k zníženiu ich antibakteriálneho účinku, čím sa znižuje šanca na rýchle uzdravenie z infekcie.
V prípade alkoholických nápojov treba byť zvlášť opatrný. O tom, že lieky sa alkoholom nezapíjajú hádam hovoriť netreba, avšak aj popíjanie alkoholu počas liečby niektorými liekmi môže byť riskantné. Zvlášť v prípade tých, ktoré tlmia centrálny nervový systém. Sú to napríklad niektoré antidepresíva, antipsychotiká, lieky proti nespavosti - hypnotiká.
Niektoré lieky môžu za určitých okolností pôsobiť hepatotoxicky - poškodzovať pečeňové bunky a v takom prípade je prísne zakázané súčasne s užívaním týchto liekov konzumovať alkoholické nápoje. Alkoholu, ktorý je pri nadmernej kozumácii takisto hepatotoxický, by ste sa mali vyhýbať, ak užívate napríklad hypnotiká, benzodiazepiny, antidiabetiká, antidepresíva, antipsychotiká, silné analgetiká alebo sedatívne antihistaminiká.
Pozor si dávajte aj na ovocné šťavy, najmä z citrusových plodov, obsahujú totiž biofalvonoidy a furanokumaríny - látky, ktoré dokážu obmedziť metabolizmus niektorých liekov v čreve. Tak môže dochádzať k zvýšeniu krvných hladín príslušných liekov, následnému zvyšovaniu ich účinku a niekedy aj k posilneniu nežiaducich účinkov, zriedka až k vážnemu poškodeniu zdravia. Citrónová alebo pomarančová šťava sú prakticky bezrizikové nápoje, nebezpečnejšia je však šťava z červených pomarančov. Odborníci varujú pred vážnym rizikom, ktoré hrozí v prípade grapefruitovej šťavy, obsahujúcej najviac spomínaných látok. Rovnako je nebezpečné, ak si budete pochutnávať na čerstvom grapefruite. Bolo napríklad preukázané, že kombinácia určitých liekov znižujúcich hladinu cholesterolu a grapefruitovej šťavy vedie k výraznému zvyšovaniu krvných hladín tohto lieku, a to až na 10 - 14-násobok jeho hodnôt.
Rozhodne sa o spôsobe užívania lieku vždy poraďte s lekárom, dôsledne si prečítajte príbalový leták a rešpektujte pokyny o spôsobe užívania, pretože potrava a jej zloženie v súčinnosti s vlastnosťami toho - ktorého lieku ovplyvňuje jeho osud v organizme, a tak aj jeho liečivý účinok či nežiaduce vedľajšie účinky.