Washington 14. mája (TASR) - Babičky budú možno sklamané, ak ich adolescentné vnúčence odmietnu ich voňavé pečené kurča. Podľa amerických výskumníkov sa však tínedžeri-vegetariáni stravujú zdravšie, než ich mäso konzumujúci rovesníci.
Vegetariánstvo mnohí rodičia u svojich detí považujú za mladícku rebéliu alebo nezdravé chudnutie, podľa výskumného tímu minnesotskej univerzity je však v skutočnosti dobrou cestou k dosiahnutiu odporúčaných dávok minerálov a vitamínov a zároveň k odmietaniu mastných nezdravých jedál. "Zdá sa, že lepšie než vnímať vegetariánstvo u adolescentov ako dočasný výstrelok či bláznivý nápad, je chápať ho ako zdravú alternatívu za tradičné americké stravovacie návyky založené na mäse," napísala v nedeľnom vydaní lekárskeho časopisu Archives of Pediatric Adolescent Medicine epidemiologička Cheryl Perryová a jej kolegovia.
Výskumný tím študoval vyše 4500 tínedžerov vo veku priemerne 15 rokov z 31 minnesotských stredných škôl, z ktorých bolo takmer šesť percent vegetariánov. Výsledky týchto chlapcov a dievčat porovnali s odporúčaniami vládneho programu Healthy People 2010, ktorý zahŕňa ciele dostávať menej ako 30 percent denných kalórií z tukov, menej ako 10 percent z nasýtených tukov a jesť viac než dve porcie ovocia a tri porcie zeleniny denne.
"Vo všeobecnosti boli adolescentní vegetariáni pozoruhodne bližšie k splneniu stravovacích odporúčaní Healthy People 2010," napísala Perryová. Vegetariáni jedia niekoľkonásobne menej jedál na báze tukov a niekoľkonásobne viac ovocia a zeleniny denne. Podľa prieskumu však rovnako vegetariáni ako mäso konzumujúci adolescenti prijímajú počas dňa málo vápnika, avšak vegetariáni získavajú oveľa viac železa, vitamínu A a vlákniny. Pijú tiež viac diétnej sódy a kofeínu, čo podľa výskumníkov odráža túžbu väčšiny tínedžerov byť štíhly.
"Vegetariáni-adolescenti, rovnako ako dospelí, majú stravovacie návyky, ktoré - ak ich dokážu udržať - môžu u nich výrazne znížiť riziko zdravotných problémov vedúcich k smrti," dodal výskumný tím.