Deväť z desiatich detí obeduje tradičné trojchodové menu

Bratislava - Nedeľný obed má vo väčšine slovenských domácností s deťmi napriek rastúcej popularite rýchleho stravovania tradičnú podobu doma pripraveného trojchodového menu.

Najčastejšími chybami v stravovaní je nedostatočná konzumácia rýb, ovocia a zeleniny.(Zdroj: Ilustračné foto: FLICKR.com)

Polievku, hlavné jedlo a dezert v podobe koláča či pudingu obeduje deväť z desiatich detí. Naopak, dve percentá detí dostanú hlavné jedlo dňa vo fastfoodoch či pokrm z polotovarov. Vyplynulo to z prieskumu Sekcie asistentov výživy Slovenskej lekárskej spoločnosti, ktorý dnes zverejnila agentúra C&M advertising.

Sekcia asistentov výživy Slovenskej lekárskej spoločnosti realizovala prieskum v apríli až júni na vzorke tisíc detí vo veku od 11 do 18 rokov.

K obľúbeným jedlám detí a tínedžerov patria podľa autorky sondy, predsedníčky Sekcie asistentov výživy Slovenskej lekárskej spoločnosti Diany Kováčovej, bryndzové halušky, vyprážaný syr, rezeň, špagety, pizza či kuracie prsia a hranolky. Veľkej popularite sa však tešia aj jedlá starých mám, ako sú pirohy a parené buchty. Z polievok sú vraj najžiadanejšie slepačia, paradajková, šošovicová a fazuľová.

Článok pokračuje pod video reklamou

Za zdravé potraviny považujú oslovené deti ovocie a zeleninu, bio-produkty či rastlinné nátierky. Z ovocia najviac obľubujú jablká, banány, pomaranče a mandarínky. Takmer štvrtina opýtaných detí napriek istým poznatkom o zdravej výžive priznala, že večer konzumuje sladkosti, oriešky či čipsy.

Približne polovica oslovených detí tvrdila, že reklama neovplyvňuje nákup potravín v ich domácnosti. Naopak, reklamné spoty či bilbordy majú podľa 14 percent respondentov dosah na výber jedla. Ďalších 37 percent detí to nevedelo posúdiť.

Odborníci v minulosti opakovane upozorňovali, že počet nezdravo stravujúcich sa detí narastá. Najčastejšími chybami v stravovaní detí i dospelých je vraj nedostatočná konzumácia rýb, ovocia a zeleniny. Školáci vraj jedia veľa tučných a slaných jedál, údeniny či sladkosti s nadmerným energetickým príjmom.

Zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny v radoch školákov je cieľom programu školské ovocie, do ktorého sa od vlaňajšieho septembra zapojilo vyše tisíc materských a základných škôl z celkových piatich tisícok. Projekt, spolufinancovaný z peňazí EÚ, by mal pokračovať aj v budúcom školskom roku.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  2. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  3. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Ochrana pred tropickou horúčavou
  8. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  9. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  10. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 830
  2. Vizuálny smog je problém 10 711
  3. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 5 299
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 3 693
  5. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 139
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 2 994
  7. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 2 478
  8. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 2 387
  9. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 2 155
  10. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 080