Boston 15. mája (TASR) - Mnohými kultúrami po stáročia obľubovaný čaj je už dlhšie považovaný za liečivý nápoj i v západnej kultúre. Skeptici môžu pochybovať, no na štúdii, ktorá potvrdzuje jeho schopnosť zachrániť človeka po infarkte, si asi vybijú zuby - natoľko je presvedčivá.
Podľa výsledkov výskumu Kennetha Mukamala a jeho kolegov z Harvardskej lekárskej školy, publikovaných v odbornom časopise Circulation, bola šanca na prežitie srdcovej príhody výrazne vyššia u pacientov, ktorí pravidelne pili čaj. Počas liečenia sledoval Mukamal 1900 osôb, z ktorých viac ako polovica pred infarktom čaj nepila, ďalej 615 osôb bolo priemernými konzumentmi a 266 pilo čaj často (v priemere 19 šálok.) Na konci výskumu, asi o tri roky neskôr, zomrelo 313 osôb. Úmrtnosť priemerných konzumentov bola o 28 percent nižšia ako u osôb, ktoré čaj nepili vôbec. Častí konzumenti čaju obišli najlepšie - úmrtnosť medzi nimi bola nižšia dokonca o 44 percent, bez rozdielu vo veku, pohlaví a životnom štýle.
Skupina vedcov okolo Mukamala sa domnieva, že tento fakt nám môžu pomôcť vysvetliť antioxidanty známe ako flavonoidy, vo veľkom množstve prítomné v zelených a čiernych čajoch, tie majú totiž schopnosť uvoľňovať cievy pacientov.