Varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy

V letných mesiacoch je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii s potravinami, pretože vďaka vyšším teplotám podliehajú rýchlejšej skaze ako za bežných podmienok.

BRATISLAVA. "Pri ich výbere, manipulácii a spracovávaní treba vo zvýšenej miere dodržiavať pravidlá hygieny a bezpečnosti potravín," uviedla pre TASR hlavná odborníčka pre hygienu výživy hlavného hygienika SR Iveta Trusková.

Mäsové výrobky je potrebné opracovávať pri teplote najmenej 70 stupňov Celzia po dobu desiatich minút. "Mäso je veľmi dobrou živnou pôdou pre mikroorganizmy a konzumácia nedostatočne tepelne spracovaného mäsa môže viesť k rôznym alimentárnym ochoreniam. Mäso ako živočíšna potravina si aj v procese predaja a manipulácie vyžaduje prísne dodržiavanie chladiaceho reťazca a následne zásad hygieny a tepelného opracovania," vysvetlila Trusková. Ako dodala, správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70˚C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu.

Potraviny, ktoré vyžadujú ďalšie tepelné spracovanie, je nutné po nákupe čo najskôr uskladniť v chladničke. V chladenom stave ich môžeme držať najviac jeden až dva dni, aby si zachovali svoju čerstvosť. "Pri tepelnej úprave mäsa sa musíme presvedčiť, či je dôkladne prepečené. Keďže v domácnostiach sa na rozdiel od profesionálnych prevádzok nepoužíva teplomer, osvedčeným spôsobom je pichnutie ihlice do stredu mäsa. Vytekajúca číra šťava je známkou prepečenia, ružová šťava svedči o nedostatočnom prepečení," skonštatovala Trusková.

Takáto kontrola mäsa je podľa Truskovej dôležitá najmä pri grilovaní, pri ktorom dochádza k rýchlemu opekaniu mäsa s rizikom, že vo vnútri je nedopečené. Pri takejto tepelnej úprave sa v ňom môžu nachádzať nebezpečné mikroorganizmy. "Preto sa odporúča pozvoľné opekanie pri nižších teplotách, aby teplota prenikla aj do stredu grilovanej potraviny," dodala.

Počas letného obdobia patria k citlivým potravinám tie, ktoré sa kupujú v hotovom stave a pred konzumáciou sa už nespracovávajú. Ide napríklad o mäkké mäsové výrobky, lahôdkové šaláty, cukrárske výrobky, najmä s krémami a so šľahačkou, rôzne druhy mliečnych výrobkov či zmrzlinu.

"Ide opäť o potraviny, ktoré sú čisto živočíšneho pôvodu alebo sú nositeľom nejakej živočíšnej zložky, ktorá nie je sterilná a prirodzene obsahuje mikroorganizmy. Obsahujú aj väčšie množstvo vody, ktorá je dobrým živným prostredím pre rozmnožovanie mikroorganizmov," uviedla Trusková. Ak nedodržíme zásady chladenia a hygieny, ktoré si tieto potraviny vyžadujú, dochádza k ich rýchlej kontaminácii a rozmnožovaniu mikroorganizmov.

Pri stravovaní, a to nielen počas leta, by si ľudia mali na konzumáciu vyberať len bezpečné potraviny. Už pri nákupe treba sledovať dátum spotreby, zamerať sa na celkový vzhľad a kvalitu potraviny, nikdy nekonzumovať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti spotreby, ani poškodené či pokazené potraviny. Pri ovocí a zelenine sa nesmú konzumovať plody, ktoré sú narušené, nahnité alebo zaplesnivené. "Nestačí len vykrojiť poškodenú časť, pretože pre ľudské oko neviditeľné toxické látky nebezpečné pre ľudské zdravie môžu preniknúť aj do navonok zdravo vyzerajúcej časti plodu."

"Okrem výberu bezpečných potravín je dôležité aj zachovávanie základných hygienických zásad pri manipulácii s potravinami," dodala Trusková. Patrí sem zachovávanie čistoty rúk a všetkých plôch a zariadení používaných na prípravu jedál.

Pri spracovaní potravín je dôležité oddeľovať surové mäso, hydinu od ostatných potravín, rovnako ako oddeľovať pracovné plochy a náradie na ich spracovávanie. Jedlo a potraviny v chladničke je vhodné uskladňovať v oddelených obaloch, aby sa zamedzil kontakt medzi surovinami a pripravenými jedlami.

Dôležité je tiež dodržiavať skladovanie potravín pri bezpečnej teplote. Uvarené potraviny by sa nemali nechávať pri izbovej teplote viac ako dve hodiny. Uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny vyžadujú okamžité schladenie v chladničke, najlepšie pod 5˚C. Ani v chladničke by sa však nemali skladovať príliš dlhú dobu. Pred servírovaním by sme mali jedlo udržiavať horúce, nad teplotou viac ako 60˚C. "Ak sa teplota udržiava na hodnote pod 5˚C alebo nad 60˚C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje. Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5˚C," dodala Trusková.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  4. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  5. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  6. Kam do tepla v januári?
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  8. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 15 901
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 935
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 648
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 965
  5. Kam do tepla v januári? 2 489
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 386
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 351
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 231
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 310
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 100

Téma: Potraviny


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Diskriminácia, sťažujú sa veriaci na nový poplatok za sobáš

Za cirkevný sobáš sa doteraz matričný poplatok neplatil, kresťanským aktivistom sa jeho zavedenie nepáči. Ministerstvo vnútra im sľubuje stretnutie.

DOMOV

Dobré ráno: Kto je Harabin a kto ho chce za prezidenta

Konšpirácie už nestačia, Harabina chcú za prezidenta

KOMENTÁRE

Profesionálni kresťania objavili novú diskrimináciu

Úrady si účtujú poplatok za akýsi administratívny úkon.

KOMENTÁRE

Harabin je šašo, nebezpečný bude Kotleba

Kotleba nemá čo prehrať, s hanbou neodíde, môže len oživiť svoj kapitál.

Neprehliadnite tiež

Za šírenie Čiernej smrti môže človek, hovorí provokatívna štúdia

Morová pandémia zabila v polovici 14. storočia viac než tretinu obyvateľov Európy.

Snažil sa zastaviť svoje kýchnutie, roztrhol si hrdlo

Vzácny prípad ukazuje, prečo by ste nemali zadržiavať kýchanie.

Pamäť je zrejme pozostatkom pradávnej infekcie

Spomienky môžu vznikať vďaka vírusu, ktorý sa správa ako HIV.

Matka pandémií. Od vražednej Španielskej chrípky prešlo sto rokov

Mýty a poučenia, ktoré vzišli z najsmrteľnejšej pandémie modernej histórie.

Šesť krokov, ako predchádzať ochoreniam

Zdravotníci vytvorili zoznam, vďaka ktorému možno predísť veľkej časti ochorení.