SME
Streda, 29. január, 2020 | Meniny má Gašpar

Varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy

V letných mesiacoch je potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii s potravinami, pretože vďaka vyšším teplotám podliehajú rýchlejšej skaze ako za bežných podmienok.

BRATISLAVA. "Pri ich výbere, manipulácii a spracovávaní treba vo zvýšenej miere dodržiavať pravidlá hygieny a bezpečnosti potravín," uviedla pre TASR hlavná odborníčka pre hygienu výživy hlavného hygienika SR Iveta Trusková.

Mäsové výrobky je potrebné opracovávať pri teplote najmenej 70 stupňov Celzia po dobu desiatich minút. "Mäso je veľmi dobrou živnou pôdou pre mikroorganizmy a konzumácia nedostatočne tepelne spracovaného mäsa môže viesť k rôznym alimentárnym ochoreniam. Mäso ako živočíšna potravina si aj v procese predaja a manipulácie vyžaduje prísne dodržiavanie chladiaceho reťazca a následne zásad hygieny a tepelného opracovania," vysvetlila Trusková. Ako dodala, správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70˚C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Potraviny, ktoré vyžadujú ďalšie tepelné spracovanie, je nutné po nákupe čo najskôr uskladniť v chladničke. V chladenom stave ich môžeme držať najviac jeden až dva dni, aby si zachovali svoju čerstvosť. "Pri tepelnej úprave mäsa sa musíme presvedčiť, či je dôkladne prepečené. Keďže v domácnostiach sa na rozdiel od profesionálnych prevádzok nepoužíva teplomer, osvedčeným spôsobom je pichnutie ihlice do stredu mäsa. Vytekajúca číra šťava je známkou prepečenia, ružová šťava svedči o nedostatočnom prepečení," skonštatovala Trusková.

Takáto kontrola mäsa je podľa Truskovej dôležitá najmä pri grilovaní, pri ktorom dochádza k rýchlemu opekaniu mäsa s rizikom, že vo vnútri je nedopečené. Pri takejto tepelnej úprave sa v ňom môžu nachádzať nebezpečné mikroorganizmy. "Preto sa odporúča pozvoľné opekanie pri nižších teplotách, aby teplota prenikla aj do stredu grilovanej potraviny," dodala.

Počas letného obdobia patria k citlivým potravinám tie, ktoré sa kupujú v hotovom stave a pred konzumáciou sa už nespracovávajú. Ide napríklad o mäkké mäsové výrobky, lahôdkové šaláty, cukrárske výrobky, najmä s krémami a so šľahačkou, rôzne druhy mliečnych výrobkov či zmrzlinu.

"Ide opäť o potraviny, ktoré sú čisto živočíšneho pôvodu alebo sú nositeľom nejakej živočíšnej zložky, ktorá nie je sterilná a prirodzene obsahuje mikroorganizmy. Obsahujú aj väčšie množstvo vody, ktorá je dobrým živným prostredím pre rozmnožovanie mikroorganizmov," uviedla Trusková. Ak nedodržíme zásady chladenia a hygieny, ktoré si tieto potraviny vyžadujú, dochádza k ich rýchlej kontaminácii a rozmnožovaniu mikroorganizmov.

Pri stravovaní, a to nielen počas leta, by si ľudia mali na konzumáciu vyberať len bezpečné potraviny. Už pri nákupe treba sledovať dátum spotreby, zamerať sa na celkový vzhľad a kvalitu potraviny, nikdy nekonzumovať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti spotreby, ani poškodené či pokazené potraviny. Pri ovocí a zelenine sa nesmú konzumovať plody, ktoré sú narušené, nahnité alebo zaplesnivené. "Nestačí len vykrojiť poškodenú časť, pretože pre ľudské oko neviditeľné toxické látky nebezpečné pre ľudské zdravie môžu preniknúť aj do navonok zdravo vyzerajúcej časti plodu."

"Okrem výberu bezpečných potravín je dôležité aj zachovávanie základných hygienických zásad pri manipulácii s potravinami," dodala Trusková. Patrí sem zachovávanie čistoty rúk a všetkých plôch a zariadení používaných na prípravu jedál.

Pri spracovaní potravín je dôležité oddeľovať surové mäso, hydinu od ostatných potravín, rovnako ako oddeľovať pracovné plochy a náradie na ich spracovávanie. Jedlo a potraviny v chladničke je vhodné uskladňovať v oddelených obaloch, aby sa zamedzil kontakt medzi surovinami a pripravenými jedlami.

Dôležité je tiež dodržiavať skladovanie potravín pri bezpečnej teplote. Uvarené potraviny by sa nemali nechávať pri izbovej teplote viac ako dve hodiny. Uvarené a rýchlo skaze podliehajúce potraviny vyžadujú okamžité schladenie v chladničke, najlepšie pod 5˚C. Ani v chladničke by sa však nemali skladovať príliš dlhú dobu. Pred servírovaním by sme mali jedlo udržiavať horúce, nad teplotou viac ako 60˚C. "Ak sa teplota udržiava na hodnote pod 5˚C alebo nad 60˚C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje. Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5˚C," dodala Trusková.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platiť kartou môžete odteraz štýlovo
  2. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako
  3. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  4. Dell offers multifaceted careers
  5. It’s not about what a company does, but how it behaves
  6. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  7. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  8. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  9. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  10. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  1. Platiť kartou môžete odteraz štýlovo
  2. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako
  3. Prečo stále veríme v talizmany?
  4. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  6. It’s not about what a company does, but how it behaves
  7. Dell offers multifaceted careers
  8. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  9. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  10. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 12 414
  2. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 12 259
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 10 521
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 10 253
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 9 417
  6. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 8 794
  7. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 7 764
  8. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 7 491
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 6 919
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 6 785

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Glváč dohadoval stretnutie so Zsuzsovou v Chorvátsku

Podpredseda Smeru sa opakovane pokúšal o stretnutie so Zsuzsovou.

Fotografie, ktoré Martin Glváč posielal Alene Zsuzsovej a zaistila ich polícia v jej mobile.
Dobré ráno

Dobré ráno: Ešte nie je čas na paniku z koronavírusu

Aká je situácia okolo šíriacej sa epidémie.

Podcast Dobré Ráno.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Ako Zsuzsová rozvášnila Danka

Za obeť mu padli nevinné výložky.

Peter Tkačenko
Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Dobré ráno

Dobré ráno: Ešte nie je čas na paniku z koronavírusu

Aká je situácia okolo šíriacej sa epidémie.

Podcast Dobré Ráno.
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia.
Princ temnôt Ozzy Osbourne s manželkou Sharon. Na fotografii sú na udeľovaní metalových cien Metal Hammer Golden God v júni 2018.