Sú ryby naozaj také zdravé?

Ryby sa neustále propagujú ako zdravá náhrada tradičných foriem mäsa. Je to naozaj tak? Dať si túto lahôdku na tanier alebo nie? Je rybí tuk naozaj taký zdravý, ako to tvrdili naši rodičia, keď nás kŕmili touto odpornou tekutinou? A čo taká pochúťka ...


FOTO SME – PAVOL MAJER

Ryby sa neustále propagujú ako zdravá náhrada tradičných foriem mäsa. Je to naozaj tak? Dať si túto lahôdku na tanier alebo nie? Je rybí tuk naozaj taký zdravý, ako to tvrdili naši rodičia, keď nás kŕmili touto odpornou tekutinou? A čo taká pochúťka ako tresčia pečeň či morské potvorky, ktoré dnes doslova letia a sú neodmysliteľnou súčasťou luxusných párty a večierkov? Nabrať si ich vrchovato a čo najčastejšie alebo vôbec nie? V záplave informácií si dnes totiž môžeme vyberať úplne protichodné názory. Vyberte si aj vy.

Jedzte rybie mäso trikrát do týždňa

Tradiční výživári stále opakujú: Rybie mäso je zdravé a treba ho jesť minimálne tri razy do týždňa. Do mesiaca teda aspoň štyri kilogramy rybieho mäsa.

MUDr. Alžbeta Béderová zo Štátneho zdravotného ústavu spolu s desiatkami ďalších odborníkov na výživu tvrdí, že rybie mäso obsahuje menej nasýteného tuku, preto je bezpečnejším zdrojom bielkovín ako červené mäso s veľkým obsahom nasýteného tuku a cholesterolu.

Podľa výživových tabuliek mäso pstruha obsahuje len necelé dve percentá tuku, mäso kapra sedem percent, zatiaľ čo hovädzina vyše 12 percent a bravčovina až 28 percent tuku.

Pre rybie mäso svedčí aj fakt, že čas jeho trávenia je len dve-tri hodiny, kým bravčové nám sedí v žalúdku aj vyše desať hodín. Rybie mäso obsahuje málo chloridov, a preto ho internisti odporúčajú pri obehových a obličkových chorobách. Rybie mäso obsahuje vitamíny A, D, B 12, fosfor, horčík, vápnik, dôležité na stavbu a pevnosť kostí, dobré nervy a peknú pokožku, morské ryby navyše aj jód.

Ryby podľa niektorých vedcov dokonca vylepšujú pamäť.

Ryby nie sú ideálom výživy

MUDr. Igor Bukovský spolu s desiatkami ďalších odborníkov zo sveta naopak tvrdí: Ryby nie sú žiadnym ideálom výživy.

Veľké percento rýb, najmä sladkovodných, je postihnutých rakovinou lymfatického systému a človek spolu s rybím mäsom zje aj rakovinotvorné tkanivo, ktoré sa nedá vidieť ani odstrániť. Veľa ľudí je tiež prekvapených, keď sa dozvie, že 100 gramov rybieho mäsa obsahuje takmer toľko cholesterolu ako rovnaké množstvo bravčového mäsa.

„Ryby obsahujú tuk a v ňom je naviazaných veľa toxických látok z vody, v ktorej žijú. Vypili by ste dva litre z Dunaja len tak bez filtrovania?“ pýta sa Bukovský.

„Asi nie, tá voda je špinavá už na pohľad. A predsa zjete rybu, ktorá obsahuje neporovnateľne viac chemickej špiny. Analýza obsahu toxických látok v tele ryby žijúcej v jazere Ontario ukázala, že obsah toxínov zodpovedá asi 1,5 milióna litrov vody z jazera. Keby ste zjedli na večeru takúto rybu, prijali ste toľko chemickej nečistoty, ako keby ste vypili jeden a pol milióna litrov vody z jazera,“ hovorí lekár.

Jedovaté látky – arzén, ortuť, hliník, kadmium, ktoré vypúšťame do potokov a riek, stekajú do zálivov morí a oceánov, odkiaľ sa dostávajú do rýb a do obyvateľov morského dna – do ustríc, krabov, lastúr, morských rakov, korytnačiek.

Ľudia jedia lastúrniky a ustrice zvyčajne celé, takže nekonzumujú len jedy usadené v tkanivách živočíchov, ale aj tie, ktoré uviazli vo fekáliách v črevnom trakte.

Ani taká luxusná pochúťka, ako je nátierka z tresčej pečene, nie je podľa neho zdravá. „Produkty z rybej pečene, ako napríklad tuk z tresčej pečene, patria v skutočnosti medzi najviac podozrivé potraviny. Pečeň slúži každému živočíchovi ako chemický detoxikátor-čistiareň tela, čiže zhromažďuje všetky škodliviny, ktoré živočích skonzumuje. Olej vytlačený z rybej pečene obsahuje vysokú hladinu toxických látok a navyše veľké množstvo cholesterolu.“

Ľudia, ktorí hojne užívajú rybí olej v dobrom úmysle, aby si chránili svoje cievy, sa môžu v skutočnosti otráviť ťažkými kovmi a hydrokarbónmi a môžu si zvyšovať riziko rakoviny, ktoré vyvolávajú tuky vo výžive.

Lepším riešením ako si uchovať cievy čisté, je podľa neho určite to, ak si nebudeme krv presycovať živočíšnymi tukmi.

Morské potvorky verzus zdravotné problémy

Aj stále atraktívnejšie a žiadanejšie morské pochúťky môžu spôsobiť zdravotné problémy. Odborný časopis Lékařské listy nedávno upozornil na najčastejšie problémy.

Ustrice a pokrmy z mušlí často vyvolávajú hnačkové ochorenia, ako je salmonelóza a shigelóza. Ustrice, mušle a ryby vylovené z fekálne kontaminovanej vody môžu navyše viesť k hepatitíde A, čiže infekčnej žltačke.

Všetky druhy morskej potravy môžu prenášať pečeňovú či pľúcnu motolicu, morskú hlísticu a niektoré ďalšie choroby, ktoré môžu spôsobovať problémy chronického charakteru. Ryby lovené v Tichomorí a Karibskom mori zase v niektorých prípadoch obsahujú jed ciguaterotoxin.

Jeho účinky sa dostavia do jednej až šiestich hodín a prejavujú sa nevoľnosťou, poruchami kožnej citlivosti, bolesťami v kĺboch a svaloch, zažívacími problémami, hnačkou, závratmi a trasením. Otrava môže byť aj smrteľná.

Ryby typu Scombridae (tuniak a makrela) môžu obsahovať jed schromboid.

Jeho účinok sa prejaví niekoľko hodín po požití (bolesti hlavy, nevoľnosť, tachykardia, kŕče v bruchu, sčervenanie pokožky, koprivka, zúženie priedušiek).

Surové alebo nedostatočne tepelne spracované kraby spôsobujú črevné problémy s horúčkami. Údené ryby a rybie ikry môžu byť zase kontaminované botulotoxínom.

Konzumenti majú zvyčajne chabé znalosti o tom, odkiaľ pochádza ryba, ktorú kupujú, alebo kde žila, v dobrých reštauráciách sa však na tento údaj môžu opýtať.

Japonská obdoba ruskej rulety u nás nie je možná

Každý vie, že podľa zaužívaných pravidiel ruskej rulety si treba priložiť revolver s jediným nábojom k spánku, zatočiť bubienkom a potiahnuť spúšť. Je to jednoduché a vzrušujúce, ale podobné bitúnku.

Japonská verzia je čistejšia, a pritom rovnako napínavá: vyžaduje si návštevu jednej z reštaurácií a dať si pochúťku, ktorá stojí takmer majetok – okolo 250 dolárov.

Jed z ryby fugu a ježíka vás môže totiž usmrtiť, neznesiteľne bolestivo, za pár krátkych sekúnd. Spôsobí to jed tetradoxín, ktorý je prítomný v koži rýb, ich pohlavných orgánoch a vnútornostiach.

Ježík a fugu sú pritom považované za lahôdky. Chuť ryby znalci opisujú ako sladkastú a lahodnú a najlepšou prílohou k nej sú vraj surové vnútornosti morského ježka. Súčasťou pôžitku je aj pálivý pocit na perách. Je preto nevyhnutné, aby tieto ryby pripravoval len špeciálne školený kuchár, ktorý ich dokáže preparovať tak, aby neobsahovali tetradoxín. Šéfkuchár, ktorý túto pochúťku pripravuje, musí absolvovať osemročné intenzívne školenie. Už malé množstvo jedu spôsobuje brnenie jazyka a pier. Keď začnú modrať pery, je už zvyčajne neskoro. Na usmrtenie stačí iba sedem gramov smrtiaceho tetradodoxínu, nachádzajúceho sa v časti čriev tejto ryby.

Rybu fugu v bratislavskej japonskej reštaurácii nedostanete a márne by ste ju zháňali aj vo Viedni či Budapešti.

(uj)

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 24 468
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 332
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 017
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 370
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 470
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 474
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 390
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 337
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 273
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 999

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hamšík vyrovnal gólový rekord Maradonu v drese Neapola

Marek Hamšík dal za Neapol 115 gólov.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Zmrznutý Leo desil viac než elektrikár Mečiar

Moc stále držal v rukách Mečiar a z rodinných osláv sa stávali mory.

PLUS

Piekol macesy a mal baňu. Jeho slovenská továreň prežila dodnes

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

Neprehliadnite tiež

Ako si cez sviatky udržať apetít pod kontrolou

Prinášame rady, ako si užiť Vianoce bez toho, aby si to odniesla línia a zdravie.

Desať potravín, ktoré nabijú telo energiou

Proti únave a vyčerpaniu sa dá bojovať aj jedlom.

Srdce bábätka bilo mimo hrude. Operácia mu dala nádej

Dievčatko sa narodilo s mimoriadne zriedkavou poruchou.

Očkovanie sa v tehotenstve oplatí. Chrípka môže plodu ublížiť

Vakcínu proti chrípke možno tehotným podať v ktoromkoľvek trimestri.

So šupkou, alebo bez? Ako sa oplatí jesť zeleninu a ovocie

So šupkou sa strácajú vitamíny, vláknina, aj antioxidanty.