SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Sú ryby naozaj také zdravé?

Ryby sa neustále propagujú ako zdravá náhrada tradičných foriem mäsa. Je to naozaj tak? Dať si túto lahôdku na tanier alebo nie? Je rybí tuk naozaj taký zdravý, ako to tvrdili naši rodičia, keď nás kŕmili touto odpornou tekutinou? A čo taká pochúťka ...


FOTO SME – PAVOL MAJER

Ryby sa neustále propagujú ako zdravá náhrada tradičných foriem mäsa. Je to naozaj tak? Dať si túto lahôdku na tanier alebo nie? Je rybí tuk naozaj taký zdravý, ako to tvrdili naši rodičia, keď nás kŕmili touto odpornou tekutinou? A čo taká pochúťka ako tresčia pečeň či morské potvorky, ktoré dnes doslova letia a sú neodmysliteľnou súčasťou luxusných párty a večierkov? Nabrať si ich vrchovato a čo najčastejšie alebo vôbec nie? V záplave informácií si dnes totiž môžeme vyberať úplne protichodné názory. Vyberte si aj vy.

Jedzte rybie mäso trikrát do týždňa

Tradiční výživári stále opakujú: Rybie mäso je zdravé a treba ho jesť minimálne tri razy do týždňa. Do mesiaca teda aspoň štyri kilogramy rybieho mäsa.

MUDr. Alžbeta Béderová zo Štátneho zdravotného ústavu spolu s desiatkami ďalších odborníkov na výživu tvrdí, že rybie mäso obsahuje menej nasýteného tuku, preto je bezpečnejším zdrojom bielkovín ako červené mäso s veľkým obsahom nasýteného tuku a cholesterolu.

Podľa výživových tabuliek mäso pstruha obsahuje len necelé dve percentá tuku, mäso kapra sedem percent, zatiaľ čo hovädzina vyše 12 percent a bravčovina až 28 percent tuku.

Pre rybie mäso svedčí aj fakt, že čas jeho trávenia je len dve-tri hodiny, kým bravčové nám sedí v žalúdku aj vyše desať hodín. Rybie mäso obsahuje málo chloridov, a preto ho internisti odporúčajú pri obehových a obličkových chorobách. Rybie mäso obsahuje vitamíny A, D, B 12, fosfor, horčík, vápnik, dôležité na stavbu a pevnosť kostí, dobré nervy a peknú pokožku, morské ryby navyše aj jód.

Ryby podľa niektorých vedcov dokonca vylepšujú pamäť.

Ryby nie sú ideálom výživy

MUDr. Igor Bukovský spolu s desiatkami ďalších odborníkov zo sveta naopak tvrdí: Ryby nie sú žiadnym ideálom výživy.

Veľké percento rýb, najmä sladkovodných, je postihnutých rakovinou lymfatického systému a človek spolu s rybím mäsom zje aj rakovinotvorné tkanivo, ktoré sa nedá vidieť ani odstrániť. Veľa ľudí je tiež prekvapených, keď sa dozvie, že 100 gramov rybieho mäsa obsahuje takmer toľko cholesterolu ako rovnaké množstvo bravčového mäsa.

„Ryby obsahujú tuk a v ňom je naviazaných veľa toxických látok z vody, v ktorej žijú. Vypili by ste dva litre z Dunaja len tak bez filtrovania?“ pýta sa Bukovský.

„Asi nie, tá voda je špinavá už na pohľad. A predsa zjete rybu, ktorá obsahuje neporovnateľne viac chemickej špiny. Analýza obsahu toxických látok v tele ryby žijúcej v jazere Ontario ukázala, že obsah toxínov zodpovedá asi 1,5 milióna litrov vody z jazera. Keby ste zjedli na večeru takúto rybu, prijali ste toľko chemickej nečistoty, ako keby ste vypili jeden a pol milióna litrov vody z jazera,“ hovorí lekár.

Jedovaté látky – arzén, ortuť, hliník, kadmium, ktoré vypúšťame do potokov a riek, stekajú do zálivov morí a oceánov, odkiaľ sa dostávajú do rýb a do obyvateľov morského dna – do ustríc, krabov, lastúr, morských rakov, korytnačiek.

Ľudia jedia lastúrniky a ustrice zvyčajne celé, takže nekonzumujú len jedy usadené v tkanivách živočíchov, ale aj tie, ktoré uviazli vo fekáliách v črevnom trakte.

Ani taká luxusná pochúťka, ako je nátierka z tresčej pečene, nie je podľa neho zdravá. „Produkty z rybej pečene, ako napríklad tuk z tresčej pečene, patria v skutočnosti medzi najviac podozrivé potraviny. Pečeň slúži každému živočíchovi ako chemický detoxikátor-čistiareň tela, čiže zhromažďuje všetky škodliviny, ktoré živočích skonzumuje. Olej vytlačený z rybej pečene obsahuje vysokú hladinu toxických látok a navyše veľké množstvo cholesterolu.“

Ľudia, ktorí hojne užívajú rybí olej v dobrom úmysle, aby si chránili svoje cievy, sa môžu v skutočnosti otráviť ťažkými kovmi a hydrokarbónmi a môžu si zvyšovať riziko rakoviny, ktoré vyvolávajú tuky vo výžive.

Lepším riešením ako si uchovať cievy čisté, je podľa neho určite to, ak si nebudeme krv presycovať živočíšnymi tukmi.

Morské potvorky verzus zdravotné problémy

Aj stále atraktívnejšie a žiadanejšie morské pochúťky môžu spôsobiť zdravotné problémy. Odborný časopis Lékařské listy nedávno upozornil na najčastejšie problémy.

Ustrice a pokrmy z mušlí často vyvolávajú hnačkové ochorenia, ako je salmonelóza a shigelóza. Ustrice, mušle a ryby vylovené z fekálne kontaminovanej vody môžu navyše viesť k hepatitíde A, čiže infekčnej žltačke.

Všetky druhy morskej potravy môžu prenášať pečeňovú či pľúcnu motolicu, morskú hlísticu a niektoré ďalšie choroby, ktoré môžu spôsobovať problémy chronického charakteru. Ryby lovené v Tichomorí a Karibskom mori zase v niektorých prípadoch obsahujú jed ciguaterotoxin.

Jeho účinky sa dostavia do jednej až šiestich hodín a prejavujú sa nevoľnosťou, poruchami kožnej citlivosti, bolesťami v kĺboch a svaloch, zažívacími problémami, hnačkou, závratmi a trasením. Otrava môže byť aj smrteľná.

Ryby typu Scombridae (tuniak a makrela) môžu obsahovať jed schromboid.

Jeho účinok sa prejaví niekoľko hodín po požití (bolesti hlavy, nevoľnosť, tachykardia, kŕče v bruchu, sčervenanie pokožky, koprivka, zúženie priedušiek).

Surové alebo nedostatočne tepelne spracované kraby spôsobujú črevné problémy s horúčkami. Údené ryby a rybie ikry môžu byť zase kontaminované botulotoxínom.

Konzumenti majú zvyčajne chabé znalosti o tom, odkiaľ pochádza ryba, ktorú kupujú, alebo kde žila, v dobrých reštauráciách sa však na tento údaj môžu opýtať.

Japonská obdoba ruskej rulety u nás nie je možná

Každý vie, že podľa zaužívaných pravidiel ruskej rulety si treba priložiť revolver s jediným nábojom k spánku, zatočiť bubienkom a potiahnuť spúšť. Je to jednoduché a vzrušujúce, ale podobné bitúnku.

Japonská verzia je čistejšia, a pritom rovnako napínavá: vyžaduje si návštevu jednej z reštaurácií a dať si pochúťku, ktorá stojí takmer majetok – okolo 250 dolárov.

Jed z ryby fugu a ježíka vás môže totiž usmrtiť, neznesiteľne bolestivo, za pár krátkych sekúnd. Spôsobí to jed tetradoxín, ktorý je prítomný v koži rýb, ich pohlavných orgánoch a vnútornostiach.

Ježík a fugu sú pritom považované za lahôdky. Chuť ryby znalci opisujú ako sladkastú a lahodnú a najlepšou prílohou k nej sú vraj surové vnútornosti morského ježka. Súčasťou pôžitku je aj pálivý pocit na perách. Je preto nevyhnutné, aby tieto ryby pripravoval len špeciálne školený kuchár, ktorý ich dokáže preparovať tak, aby neobsahovali tetradoxín. Šéfkuchár, ktorý túto pochúťku pripravuje, musí absolvovať osemročné intenzívne školenie. Už malé množstvo jedu spôsobuje brnenie jazyka a pier. Keď začnú modrať pery, je už zvyčajne neskoro. Na usmrtenie stačí iba sedem gramov smrtiaceho tetradodoxínu, nachádzajúceho sa v časti čriev tejto ryby.

Rybu fugu v bratislavskej japonskej reštaurácii nedostanete a márne by ste ju zháňali aj vo Viedni či Budapešti.

(uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 828
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 273
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 005
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 452
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 005
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 952
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 385
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 266
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 124
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 000
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

14 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

4 h

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan