Ponúkame vám prvých päť z desiatich najvhodnejších potravín, ktoré pomáhajú udržiavať vaše srdce v dobrej kondícii. Určite nie je problém zaradiť ich ak aj nie všetky, tak väčšinu z nich do svojho jedálneho lístka, a tak prispieť k zlepšeniu svojho zdravia.
Losos
Losos, ako aj iné mastné morské ryby, je bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín, ale napríklad aj antioxidantov. Konzumáciou lososieho mäsa môžete efektívne pomáhať regulovať tlak krvi a zabraňovať tvorbe aterosklerotického plátu v cievach. Ak zaradíte lososa na svoj jedálny lístok dvakrát do týždňa, môžete tak podľa odborníkov znižovať riziko srdcového infarktu až o jednu tretinu. Samozrejme, mali by ste mať istotu, že ide o ryby, ktorých mäso nie je kontaminované insekticídmi, pesticídmi alebo ťažkými kovmi. Ak nie ste priaznivcom tejto morskej ryby, môžete lososa nahradiť rybami ako sú makrely, tuniak, haringy či sardinky - urobia vášmu srdcu a zdraviu vôbec takisto skvelú službu.
Olivový olej
Tento druh rastlinného oleja obsahuje vysoký podiel - viac ako 80 percent mononenasýtených mastných kyselín. Pomáha znižovať hladinu „zlého" LDL cholesterolu, a tak aj znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení. Výsledky istej zahraničnej štúdie, ktorá sa zaoberala celosvetovým výskytom srdcovo-cievnych ochorení ukázali, že kým muži na Kréte mali predispozície pre vysokú hladinu cholesterolu, relatívne málo ich umrelo na srdcovo-cievne ochorenia, pretože ich strava obsahovala srdcu prospešné tuky obsiahnuté v olivovom oleji. Extra panenský alebo panenský olivový olej používali napríklad aj namiesto masla a pri varení.
Ovsené vločky
Ak začnete deň miskou ovsených vločiek, bohatých na omega 3 mastné kyseliny, kyselinu listovú a draslík, urobíte dobrý krok pre zdravie svojho srdca. Táto potravina bohatá na vlákninu pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu, a tak udržiavať vaše cievy priechodné.
Avokádo
Kúsky avokáda na sendviči alebo v špenátovom šaláte znásobujú množstvo zdraviu prospešných tukov vo vašej strave. Avokádo je bohaté na mononenasýtené mastné kyseliny, pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu a dvíhať hladinu „dobrého" HDL cholesterolu vo vašom tele. Avokádo je skvelá potravina, umožňuje absorpciu niektorých karotenoidov - zvlášť betakaroténu a lykopénu, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé srdce.
Orechy
Vlašské orechy sú takisto bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín a spolu s mandľami či makadamiovými orechmi sú bohatým zdrojom aj mono- a polynenasýtených mastných kyselín. Okrem toho orechy zvyšujú aj podiel vlákniny v strave. Podobne ako olivový olej sú zdrojom zdravých tukov.