ALE JE TO TAK TROCHA VEDA

Grilovať vraj môžeme aj zdravo

Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie, ani tie však zďaleka nie sú bez rizika.


Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, hrozí nám nepríjemný týždeň. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú párty v prírode. FOTO - ARCHÍV

Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie, ani tie však zďaleka nie sú bez rizika.

Grilovanie lekári čoraz viac hodnotia ako rizikovú úpravu potravín, pretože pri ňom vznikajú látky vyvolávajúce rakovinu.

„Správny postup pri grilovaní však zabezpečí, že v mäse nebudú vznikať škodlivé látky. Platí zásada, že grilované jedlo by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň,“ tvrdí internista MUDr. Peter Zelenák.

Mäso nepatrí do ohňa

Škodlivé látky sa tvoria najmä vo chvíli, keď je mäso priamo v plameni, hlavne pri teplote nad 400 stupňov.

To, že pchať špekáčiky do ohňa až sčernajú, sa nemá, už všetci vieme, lebo nám to vtĺkali od malička do hlavy. Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa. Priamym kontaktom s plameňmi vzniká benzopyrén, ktorý môže byť karcinogénny.

Na výletoch s rodičmi či na školských výletoch, alebo táboroch to deti bežne robia.

Nie je tiež výnimkou, že dospelí priúčajú deti, aby si pri opekaní špekáčikov kvapkali masť na chlieb a túto jedovatú zmesku zo špekáčika zahrýzali.

„To považujem za veľký prehrešok rodičov. Opekať a grilovať možno aj zdravo, ale je to tak trocha veda. Správnym postupom však zabránime tomu, aby vznikali nebezpečné splodiny. Tie sa vytvárajú pri grilovaní na ohni niekoľkými spôsobmi,“ hovorí lekár.

Vznikajú napríklad pri vysokej teplote rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva z grilovaného mäsa na rozpálené uhlie. Tieto polycyklické aromatické uhľovodíky, z ktorých niektoré sú rakovinotvorné, teplý vzduch vynáša hore späť na potravinu a znečisťuje ju. Čím je v potravine viac tuku, tým horšie.

Salmonelóza

z grilovaného jedla?

Grilovacia párty môže byť nebezpečná aj celkom inak. Jedno z nebezpečenstiev sa skrýva priamo v mäse, ktoré môže byť kontaminované škodlivými baktériami. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, hrozí nám nepríjemný týždeň. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú párty v prírode.

Ideálne je preto kúpiť s grilom aj ďalšie grilovacie pomôcky.

Vpichovacím teplomerom zistíte, či je mäso dostatočne prepečené.

V strede mäsa by teplota mala mať 72 stupňov a to počas desiatich minút. Grilované plátky mäsa by nemali byť na reze ružové, iba tak sa chránite pred nebezpečenstvom salmonelózy.

Grilovací majstri už vedia, že je veľmi dôležité, aby grilované mäso bolo v dostatočnej vzdialenosti od priameho ohňa. Je tiež dobré vedieť, že na gril nepatrí nakladané mäso alebo podobne upravené údeniny, ak sme ich naložili do rozličných nakupovaných zmesiek, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli. Aj samotné údeniny tieto nakladacie soli už obsahujú. Z nich sa pôsobením tepla priamo v mäse tvoria rakovinotvorné nitrosamíny. To isté platí, ak takto nakladané mäso pražíme na panvici. Preto je veľmi dobré pozrieť sa na obal s koreniacimi zmesami, čo obsahujú. Doma pripravené marinády však naopak údajne prispievajú k zníženiu nebezpečných látok, ktoré vznikajú pri grilovaní.

Teplota v chladničke, kde sa mäso marinuje, však nesmie byť vyššia ako 4 stupne.

Dôležitý je aj výber paliva. Opekať si špekáčiky na starých koloch od plota, na ktorom sú zvyšky farieb a laku, je síce šetrné, ale veľmi nerozumné. Rovnako nevhodné je aj borovicové drevo, ktoré obsahuje mnoho živice. (uj)

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 997
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 17 909
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 9 051
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 976
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 6 186
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 957
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 509
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 073
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 550
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 134

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nebuď buzerant, zmláť manželku (píše Michal Havran)

Vy to viete, vy muži z Tvrdošína, čo pochodujete a zneužívate vieru, aby ste ľudí vydesili.

KOMENTÁRE

Kto vlastne môže podpísať Istanbulský dohovor

Súlad dojednaných medzinárodných zmlúv s ústavou posudzuje Ústavný súd.

Neprehliadnite tiež

Mieša hrušky s jablkami. Prečo BMI nemusí odhaliť nadváhu

Rozloženie nabytočného tuku je dôležitejšie ako BMI.

Ako zastaviť tečúci nos. Recepty, ktoré podporuje veda

Štyri osvedčené spôsoby, ako sa čo najrýchlejšie zbaviť nádchy.

Špinavé hneď po umytí. Sušenie rúk nemusí byť hygienické

Sušič môže na ruky naniesť kolónie baktérií.