ALE JE TO TAK TROCHA VEDA

Grilovať vraj môžeme aj zdravo

Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie, ani tie však zďaleka nie sú bez rizika.


Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, hrozí nám nepríjemný týždeň. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú párty v prírode. FOTO - ARCHÍV

Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie, ani tie však zďaleka nie sú bez rizika.

Grilovanie lekári čoraz viac hodnotia ako rizikovú úpravu potravín, pretože pri ňom vznikajú látky vyvolávajúce rakovinu.

„Správny postup pri grilovaní však zabezpečí, že v mäse nebudú vznikať škodlivé látky. Platí zásada, že grilované jedlo by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň,“ tvrdí internista MUDr. Peter Zelenák.

Mäso nepatrí do ohňa

Škodlivé látky sa tvoria najmä vo chvíli, keď je mäso priamo v plameni, hlavne pri teplote nad 400 stupňov.

To, že pchať špekáčiky do ohňa až sčernajú, sa nemá, už všetci vieme, lebo nám to vtĺkali od malička do hlavy. Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa. Priamym kontaktom s plameňmi vzniká benzopyrén, ktorý môže byť karcinogénny.

Na výletoch s rodičmi či na školských výletoch, alebo táboroch to deti bežne robia.

Nie je tiež výnimkou, že dospelí priúčajú deti, aby si pri opekaní špekáčikov kvapkali masť na chlieb a túto jedovatú zmesku zo špekáčika zahrýzali.

„To považujem za veľký prehrešok rodičov. Opekať a grilovať možno aj zdravo, ale je to tak trocha veda. Správnym postupom však zabránime tomu, aby vznikali nebezpečné splodiny. Tie sa vytvárajú pri grilovaní na ohni niekoľkými spôsobmi,“ hovorí lekár.

Vznikajú napríklad pri vysokej teplote rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva z grilovaného mäsa na rozpálené uhlie. Tieto polycyklické aromatické uhľovodíky, z ktorých niektoré sú rakovinotvorné, teplý vzduch vynáša hore späť na potravinu a znečisťuje ju. Čím je v potravine viac tuku, tým horšie.

Salmonelóza

z grilovaného jedla?

Grilovacia párty môže byť nebezpečná aj celkom inak. Jedno z nebezpečenstiev sa skrýva priamo v mäse, ktoré môže byť kontaminované škodlivými baktériami. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, hrozí nám nepríjemný týždeň. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú párty v prírode.

Ideálne je preto kúpiť s grilom aj ďalšie grilovacie pomôcky.

Vpichovacím teplomerom zistíte, či je mäso dostatočne prepečené.

V strede mäsa by teplota mala mať 72 stupňov a to počas desiatich minút. Grilované plátky mäsa by nemali byť na reze ružové, iba tak sa chránite pred nebezpečenstvom salmonelózy.

Grilovací majstri už vedia, že je veľmi dôležité, aby grilované mäso bolo v dostatočnej vzdialenosti od priameho ohňa. Je tiež dobré vedieť, že na gril nepatrí nakladané mäso alebo podobne upravené údeniny, ak sme ich naložili do rozličných nakupovaných zmesiek, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli. Aj samotné údeniny tieto nakladacie soli už obsahujú. Z nich sa pôsobením tepla priamo v mäse tvoria rakovinotvorné nitrosamíny. To isté platí, ak takto nakladané mäso pražíme na panvici. Preto je veľmi dobré pozrieť sa na obal s koreniacimi zmesami, čo obsahujú. Doma pripravené marinády však naopak údajne prispievajú k zníženiu nebezpečných látok, ktoré vznikajú pri grilovaní.

Teplota v chladničke, kde sa mäso marinuje, však nesmie byť vyššia ako 4 stupne.

Dôležitý je aj výber paliva. Opekať si špekáčiky na starých koloch od plota, na ktorom sú zvyšky farieb a laku, je síce šetrné, ale veľmi nerozumné. Rovnako nevhodné je aj borovicové drevo, ktoré obsahuje mnoho živice. (uj)

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. Od septembra opäť po starom
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 808
  2. Od septembra opäť po starom 6 277
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 869
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 597
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 674
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 667
  7. Naučme sa správne dochucovať ryby 1 431
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 257
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 173
  10. Leto nekončí! 1 085

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Obchvat Ružomberka: už mal byť hotový, nakoniec bude meškať roky

Úsek D1 medzi Hubovou a Ivachnovou, ktorého súčasťou je aj obchvat mesta s 27-tisíc obyvateľmi, plánujú dokončiť až v roku 2021.

ŠPORT

Neapol hrá ako Real. Hamšíkovi sa vernosť môže oplatiť

Ľudia sa rozprávajú len o zápase, tvrdí Hamšík.

KOMENTÁRE

Fico môže stratiť viac než Danko

V prípade vabanku môže Smer stratiť viac než SNS. Už teraz má preň kauza nepríjemné dôsledky.

Neprehliadnite tiež

Sú proteínové doplnky bezpečné? Odpovedá veda

Dvojica výskumníkov reaguje na úmrtie mladej kulturistky a prípady žltačky.

Fajčíte? Mali by ste si dať pozor na doplnky s vitamínom B6 a B12

Dlhodobo vysoké dávky vitamínov B u mužov zvýšili riziko rakoviny pľúc.

Bio nie je vždy najlepšia cesta. Ako si vybrať správnu kozmetiku?

Imidž nejedného kozmetického výrobku je založený na prívlastkoch ako bio či prírodný. Ale sú naozaj lepšie?

Opustení a nepripravení. Čo stresuje budúcich prvákov

Nápor z množstva zmien môže u čerstvého školáka vyvolať stres a fóbiu.