ALE JE TO TAK TROCHA VEDA

Grilovať vraj môžeme aj zdravo

Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie, ani tie však zďaleka nie sú bez rizika.


Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, hrozí nám nepríjemný týždeň. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú párty v prírode. FOTO - ARCHÍV

Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie, ani tie však zďaleka nie sú bez rizika.

Grilovanie lekári čoraz viac hodnotia ako rizikovú úpravu potravín, pretože pri ňom vznikajú látky vyvolávajúce rakovinu.

„Správny postup pri grilovaní však zabezpečí, že v mäse nebudú vznikať škodlivé látky. Platí zásada, že grilované jedlo by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň,“ tvrdí internista MUDr. Peter Zelenák.

Mäso nepatrí do ohňa

Škodlivé látky sa tvoria najmä vo chvíli, keď je mäso priamo v plameni, hlavne pri teplote nad 400 stupňov.

To, že pchať špekáčiky do ohňa až sčernajú, sa nemá, už všetci vieme, lebo nám to vtĺkali od malička do hlavy. Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa. Priamym kontaktom s plameňmi vzniká benzopyrén, ktorý môže byť karcinogénny.

Na výletoch s rodičmi či na školských výletoch, alebo táboroch to deti bežne robia.

Nie je tiež výnimkou, že dospelí priúčajú deti, aby si pri opekaní špekáčikov kvapkali masť na chlieb a túto jedovatú zmesku zo špekáčika zahrýzali.

„To považujem za veľký prehrešok rodičov. Opekať a grilovať možno aj zdravo, ale je to tak trocha veda. Správnym postupom však zabránime tomu, aby vznikali nebezpečné splodiny. Tie sa vytvárajú pri grilovaní na ohni niekoľkými spôsobmi,“ hovorí lekár.

Vznikajú napríklad pri vysokej teplote rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva z grilovaného mäsa na rozpálené uhlie. Tieto polycyklické aromatické uhľovodíky, z ktorých niektoré sú rakovinotvorné, teplý vzduch vynáša hore späť na potravinu a znečisťuje ju. Čím je v potravine viac tuku, tým horšie.

Salmonelóza

z grilovaného jedla?

Grilovacia párty môže byť nebezpečná aj celkom inak. Jedno z nebezpečenstiev sa skrýva priamo v mäse, ktoré môže byť kontaminované škodlivými baktériami. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, hrozí nám nepríjemný týždeň. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú párty v prírode.

Ideálne je preto kúpiť s grilom aj ďalšie grilovacie pomôcky.

Vpichovacím teplomerom zistíte, či je mäso dostatočne prepečené.

V strede mäsa by teplota mala mať 72 stupňov a to počas desiatich minút. Grilované plátky mäsa by nemali byť na reze ružové, iba tak sa chránite pred nebezpečenstvom salmonelózy.

Grilovací majstri už vedia, že je veľmi dôležité, aby grilované mäso bolo v dostatočnej vzdialenosti od priameho ohňa. Je tiež dobré vedieť, že na gril nepatrí nakladané mäso alebo podobne upravené údeniny, ak sme ich naložili do rozličných nakupovaných zmesiek, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli. Aj samotné údeniny tieto nakladacie soli už obsahujú. Z nich sa pôsobením tepla priamo v mäse tvoria rakovinotvorné nitrosamíny. To isté platí, ak takto nakladané mäso pražíme na panvici. Preto je veľmi dobré pozrieť sa na obal s koreniacimi zmesami, čo obsahujú. Doma pripravené marinády však naopak údajne prispievajú k zníženiu nebezpečných látok, ktoré vznikajú pri grilovaní.

Teplota v chladničke, kde sa mäso marinuje, však nesmie byť vyššia ako 4 stupne.

Dôležitý je aj výber paliva. Opekať si špekáčiky na starých koloch od plota, na ktorom sú zvyšky farieb a laku, je síce šetrné, ale veľmi nerozumné. Rovnako nevhodné je aj borovicové drevo, ktoré obsahuje mnoho živice. (uj)

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  3. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  5. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  7. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  2. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  3. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  5. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  7. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  10. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 15 886
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 598
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 618
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 465
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 394
  6. Ako na refinancovanie hypotéky 921
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 853
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 523
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 460
  10. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 449

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Z Bonaparte do štátnej rezidencie? Fico plánuje bývanie aj pre Kisku a Danka

Šéf Úradu vlády Igor Federič kedysi vybavoval pre premiéra luxusnú vilu pri Bratislavskom hrade. Fico sa bránil, že by sa tam nikdy nenasťahoval.

KOMENTÁRE

Čechov teraz čaká obdobie ich mečiarizmu

České voľby popierajú tézu, že za nástup populistov môžu štandardné strany.

SVET

Anarchisti, hackeri či liberáli? Prečo Česi volili Pirátov

Pustite nás na nich, vyzývala Pirátska strana.

Nová kniha Michala Havrana: Obesíme ťa

Denník SME pripravil v utorok 24. októbra špeciálne vydanie. Kúpite ho v stánkoch s knihou Michala Havrana za 3,99 €.

Neprehliadnite tiež

Ako kašeľ či horúčka. Migréna by mohla telo chrániť

Jednotlivé zložky migrény by mohli naznačovať, že nejde o ochorenie ale obranný systém.

Prečo majú vtipní ľudia viac rozumu, než suchári

Humor je skvelá učebná pomôcka, cesta k partnerovi, ale aj nástroj na stmelenie kolektívu.

K pandémiám chrípky môže dochádzať s príchodom leta

Teória vychádza zo simulácie, ktorá už správne predpovedala pandémiu vírusu prasacej chrípky.

Smútok rozplače iba ľudí. Aký je význam sĺz?

Detský plač rozhoduje o živote a smrti novorodenca. Na dojčiace ženy má špeciálny účinok.