SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky
ALE JE TO TAK TROCHA VEDA

Grilovať vraj môžeme aj zdravo

Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie, ani tie však zďaleka nie sú bez rizika.


Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, hrozí nám nepríjemný týždeň. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú párty v prírode. FOTO - ARCHÍV

Romantické táboráky s opekaním špekáčikov dnes väčšinou nahradili záhradné grily, či už elektrické, plynové, alebo na drevené uhlie, ani tie však zďaleka nie sú bez rizika.

Grilovanie lekári čoraz viac hodnotia ako rizikovú úpravu potravín, pretože pri ňom vznikajú látky vyvolávajúce rakovinu.

„Správny postup pri grilovaní však zabezpečí, že v mäse nebudú vznikať škodlivé látky. Platí zásada, že grilované jedlo by sa nemalo jesť častejšie ako raz za týždeň,“ tvrdí internista MUDr. Peter Zelenák.

Mäso nepatrí do ohňa

Škodlivé látky sa tvoria najmä vo chvíli, keď je mäso priamo v plameni, hlavne pri teplote nad 400 stupňov.

To, že pchať špekáčiky do ohňa až sčernajú, sa nemá, už všetci vieme, lebo nám to vtĺkali od malička do hlavy. Najväčšie nebezpečenstvo je vo vzniku toxických látok pri spaľovaní tuku, ktorý kvapká do ohňa. Priamym kontaktom s plameňmi vzniká benzopyrén, ktorý môže byť karcinogénny.

Na výletoch s rodičmi či na školských výletoch, alebo táboroch to deti bežne robia.

Nie je tiež výnimkou, že dospelí priúčajú deti, aby si pri opekaní špekáčikov kvapkali masť na chlieb a túto jedovatú zmesku zo špekáčika zahrýzali.

„To považujem za veľký prehrešok rodičov. Opekať a grilovať možno aj zdravo, ale je to tak trocha veda. Správnym postupom však zabránime tomu, aby vznikali nebezpečné splodiny. Tie sa vytvárajú pri grilovaní na ohni niekoľkými spôsobmi,“ hovorí lekár.

Vznikajú napríklad pri vysokej teplote rozkladom tuku, ktorý odkvapkáva z grilovaného mäsa na rozpálené uhlie. Tieto polycyklické aromatické uhľovodíky, z ktorých niektoré sú rakovinotvorné, teplý vzduch vynáša hore späť na potravinu a znečisťuje ju. Čím je v potravine viac tuku, tým horšie.

Salmonelóza

z grilovaného jedla?

Grilovacia párty môže byť nebezpečná aj celkom inak. Jedno z nebezpečenstiev sa skrýva priamo v mäse, ktoré môže byť kontaminované škodlivými baktériami. Ak mäso nie je dostatočne prepečené, hrozí nám nepríjemný týždeň. Salmonelóza naozaj nie je najšťastnejší spôsob ako zavŕšiť príjemnú párty v prírode.

Ideálne je preto kúpiť s grilom aj ďalšie grilovacie pomôcky.

Vpichovacím teplomerom zistíte, či je mäso dostatočne prepečené.

V strede mäsa by teplota mala mať 72 stupňov a to počas desiatich minút. Grilované plátky mäsa by nemali byť na reze ružové, iba tak sa chránite pred nebezpečenstvom salmonelózy.

Grilovací majstri už vedia, že je veľmi dôležité, aby grilované mäso bolo v dostatočnej vzdialenosti od priameho ohňa. Je tiež dobré vedieť, že na gril nepatrí nakladané mäso alebo podobne upravené údeniny, ak sme ich naložili do rozličných nakupovaných zmesiek, ktoré obsahujú dusitanové nakladacie soli. Aj samotné údeniny tieto nakladacie soli už obsahujú. Z nich sa pôsobením tepla priamo v mäse tvoria rakovinotvorné nitrosamíny. To isté platí, ak takto nakladané mäso pražíme na panvici. Preto je veľmi dobré pozrieť sa na obal s koreniacimi zmesami, čo obsahujú. Doma pripravené marinády však naopak údajne prispievajú k zníženiu nebezpečných látok, ktoré vznikajú pri grilovaní.

Teplota v chladničke, kde sa mäso marinuje, však nesmie byť vyššia ako 4 stupne.

Dôležitý je aj výber paliva. Opekať si špekáčiky na starých koloch od plota, na ktorom sú zvyšky farieb a laku, je síce šetrné, ale veľmi nerozumné. Rovnako nevhodné je aj borovicové drevo, ktoré obsahuje mnoho živice. (uj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 886
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 438
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 129
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 356
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 910
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 841
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 293
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 180
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 040
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 918
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

18 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

7 h

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan