SME

Vodnica, okruhlica, kvaka

Brassica rapa

Kvaka pochádza pravdepodobne zo západnej Ázie a rastie nadivoko v mnohých európskych krajinách. Považuje sa za dvojročnú bylinu. V prvom roku vyklíči zo semena, urobí ružicu listov na krátkej stopke a na jeseň posťahuje živiny pod krátku stopku do buľvy, aby prečkala zimu. Na jar z buľvy vyrazí, urobí dlhú stopku, žlto zakvitne a vytvorí šešulky so semenami. Tie sa v prírode vysejú, vyklíčia a cyklus pokračuje. V podstate sa to všetko odohrá za rok, ale pestuje sa v dvoch kalendárnych rokoch. Preto kvaku radíme k dvojročkám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Buľva má bielu farbu alebo rôzne odtiene žltej, prípadne s troškou fialovej. Vodnica rastie veľmi rýchlo a za desať týždňov od vysiatia v priaznivom počasí vytvorí v priemere 8-centimetrové buľvy. Preto je vhodná ako strnisková plodina.

V niektorých krajoch bola kedysi veľmi rozšírená. U nás napríklad v okolí Žiliny ju volali „kvačka“ a varili s fazuľou. Dokonca sa aj pestovala s fazuľou, pretože obe plodiny sa dobre znášajú.

Z 2,5 kg semena sa vytvorí asi 40 ton buliev. Aj keď buľvy obsahujú len jednu desatinu sušiny, je to obrovské pomnoženie.

Kvaka, ak ju nezachytí sucho, vytvorí jemnú dužinu, trochu pripomínajúcu chuťou reďkovku. Je dobrou súčasťou šalátov i zeleninou na zahryznutie. Škoda, že u nás jej pestovanie upadlo.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 392
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 086
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 710
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 416
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 129
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 860
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 281
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu