Lahodný úžitok poskytne aj malá záhradka

Vo veľkej úžitkovej záhrade nájdeme dostatok miesta na založenie okrasnej zóny. Tá nám najlepšie poslúži ako deliaca časť medzi trávnikom a oddychovou zónou a zeleninovou či ovocnou časťou.


FOTO – NAŠA KRÁSNA ZÁHRADA (BURDA) A AUTOR


FOTO – NAŠA KRÁSNA ZÁHRADA (BURDA) A AUTOR


FOTO – NAŠA KRÁSNA ZÁHRADA (BURDA) A AUTOR

Vo veľkej úžitkovej záhrade nájdeme dostatok miesta na založenie okrasnej zóny. Tá nám najlepšie poslúži ako deliaca časť medzi trávnikom a oddychovou zónou a zeleninovou či ovocnou časťou.

V malej záhradke čoskoro zistíme, že radosť z kvitnúcej rôznorodej nádhery často prevýši úžitok z dopestovanej zeleniny. Aj preto sa odhodláme zväčšiť podiel okrasnej časti.

V oboch prípadoch plánujeme výsadbu trvaliek na viac rokov. Rozmiestnením jednotlivých druhov rešpektujeme ich prirodzené nároky na pôdu, svetlo a vlahu, konečný vzrast aj schopnosť rozrastania sa.

Príprava

Drobnejšie okrasné kry a vzra- stom vyššie trvalky vysádzame do zadnej časti, prípadne do stredu kompozície, ak bude prechod okolo kvetinovej zóny zo všetkých strán. Rešpektujeme aj farbu listov a termíny kvitnutia, aby záhon bol naozaj rôznorodý a zaujímavý počas každej časti vegetačného obdobia. Rastliny sadíme k sebe bez väčších voľných plôch, na ktorých by mala priestor rôzny plevel.

Sadíme do dobre pripravenej pôdy zbavenej burín a zlepšenej prísadami. Ťažkú pôdu zľahčíme pieskom, vápenatú neutralizujeme rašelinou, piesčitú horninovými múčkami, rašelinou a naplaveninovou nivovou pôdou. Tienenie sčasti zmiernime výrubom starých neplodných či neestetických drevín, to čo je dané orientáciou pozemku, však nezmeníme. Radšej podriadime týmto okolnostiam výber rastlín, ktorým daný stav prirodzene vyhovuje.

Starostlivosť

V prvých rokoch rastliny starostlivo odburiňujeme, zalievame a prihnojujeme podľa potrieb, kypríme povrch. Môžeme použiť aj nástielku z mulčovacej kôry, ktorá udržuje vlhkosť, bráni prehrievaniu povrchu a zamedzuje rast buriny. Použiť môžeme aj čiernu fóliu. Niektoré druhy pred mrazom chránime prekrytím, čečinou, slamou.

Pred výsadbou si rastliny poukladáme podľa opísaných zásad a až potom ich sadíme. V prvých rokoch zaplníme aj voľné miesto letničkami či dvojročnými rastlinami. Po troch rokoch budeme mať okrasnú časť harmonicky prepojenú. Podľa potrieb odrývame viac sa odnožujúce druhy a striháme odkvitnuté, aby sa nevysemenili. Tiež je dobré ostrihávaním či olamovaním omladzovať niektoré rastliny.

Liečivé bylinky

Okrasnou funkciou nám práve v tejto často poslúžia liečivé byliny. Niektoré pekným kvetom, mnohé svojou vôňou. Všetky však úžitkom, ktorý prinesú v domácej kuchyni. Ich listy a stopky poslúžia najlepšie čerstvé, podobne mrazené, sušené alebo zaliate v oleji či octe.

Aromatizovaný ocot

Do zatvárateľnej fľaše, najlepšie so širším hrdlom, naložíme bazalku, kôpor, estragón, majoránku, dobromyseľ, mätu, medovku, saturejku, tymián, rozmarín, doplníme o kvety čiernej bazy, šalvie.

Byliny umyjeme a osušíme, v čistej nádobe ich prelejeme vlažným vínnym alebo 5-6 % jablčným octom a na mesiac odložíme na chladnejšie tmavšie miesto. Potom ocot prefiltrujeme. Ochucujeme ním šaláty, omáčky, marinády, ryby. Dokonca si ním aj osviežime kúpeľ.

Bylinkový olej

Na použitie je najlepší málo aromatický slnečnicový olej, do ktorého vložíme premyté a osušené bylinky. Majoránku, bazalku, dobromyseľ, fenykel, estragón, cesnak, rozmarín, saturejku, tymián a materinu dúšku môžeme použiť v pomere podľa vlastných zvyklostí v kuchyni.

Nádobu na 2-3 týždne odložíme na svetlom mieste, olej precedíme a nepriedušne uzavrieme. Jednoduchšie oleje z rozmarínu, bazalky pomôžu aj pri masážach bolesti svalov.

Nátierky

Keď do masla všľaháme pažítku, cesnak, estragón, petržlenovú vňať, trochu tymiánu alebo najemno nasekané kvetné lístky fialky, ruží, karafiátu či levandule, získame lahodnú pochúťku. Môžeme ho aj odložiť do chladničky zabalené v pergamene. Maslo prezreje.

Zo 100 g oleja a rovnakého množstva byliniek, trochy soli získame pastu k zelenine, cestovinám, pečeným zemiakom. Bazalku, listy divého cesnaku, dobrej mysle, majoránky a petržlenu po umytí osušíme v utierke, nasekáme a roztlčieme v mažiari. Zaliate v oleji so soľou napríklad vo výživových pohároch vydržia v chladničke až pol roka, po odobratí však musíme doplniť olej.

(ľš)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 474
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 568
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 16 275
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 867
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 607
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 501
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 688
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 507
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 933
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 663

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Sinice, parazity aj vírusy. Ako sa im vo vode vyhnúť?

Na verejné kúpalisko potrebujete dobrú imunitu.

Dermatovenerológ: Chlamýdie môžete chytiť aj na kúpalisku

Olej na kožu nepatrí, chémii sa vyhnete minerálnymi filtrami hovorí JURAJ HEGYI.

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

U sklerózy môže invaliditu prezradiť železo v mozgu

Metóda môže pomáhať pri testovaní liekov.

Päť rád, ako si na grilovačke neotráviť hostí

Večierky pod holým nebom majú hygienické pravidlá.