
FOTO – NAŠA KRÁSNA ZÁHRADA (BURDA) A AUTOR

FOTO – NAŠA KRÁSNA ZÁHRADA (BURDA) A AUTOR

FOTO – NAŠA KRÁSNA ZÁHRADA (BURDA) A AUTOR
Vo veľkej úžitkovej záhrade nájdeme dostatok miesta na založenie okrasnej zóny. Tá nám najlepšie poslúži ako deliaca časť medzi trávnikom a oddychovou zónou a zeleninovou či ovocnou časťou.
V malej záhradke čoskoro zistíme, že radosť z kvitnúcej rôznorodej nádhery často prevýši úžitok z dopestovanej zeleniny. Aj preto sa odhodláme zväčšiť podiel okrasnej časti.
V oboch prípadoch plánujeme výsadbu trvaliek na viac rokov. Rozmiestnením jednotlivých druhov rešpektujeme ich prirodzené nároky na pôdu, svetlo a vlahu, konečný vzrast aj schopnosť rozrastania sa.
Príprava
Drobnejšie okrasné kry a vzra- stom vyššie trvalky vysádzame do zadnej časti, prípadne do stredu kompozície, ak bude prechod okolo kvetinovej zóny zo všetkých strán. Rešpektujeme aj farbu listov a termíny kvitnutia, aby záhon bol naozaj rôznorodý a zaujímavý počas každej časti vegetačného obdobia. Rastliny sadíme k sebe bez väčších voľných plôch, na ktorých by mala priestor rôzny plevel.
Sadíme do dobre pripravenej pôdy zbavenej burín a zlepšenej prísadami. Ťažkú pôdu zľahčíme pieskom, vápenatú neutralizujeme rašelinou, piesčitú horninovými múčkami, rašelinou a naplaveninovou nivovou pôdou. Tienenie sčasti zmiernime výrubom starých neplodných či neestetických drevín, to čo je dané orientáciou pozemku, však nezmeníme. Radšej podriadime týmto okolnostiam výber rastlín, ktorým daný stav prirodzene vyhovuje.
Starostlivosť
V prvých rokoch rastliny starostlivo odburiňujeme, zalievame a prihnojujeme podľa potrieb, kypríme povrch. Môžeme použiť aj nástielku z mulčovacej kôry, ktorá udržuje vlhkosť, bráni prehrievaniu povrchu a zamedzuje rast buriny. Použiť môžeme aj čiernu fóliu. Niektoré druhy pred mrazom chránime prekrytím, čečinou, slamou.
Pred výsadbou si rastliny poukladáme podľa opísaných zásad a až potom ich sadíme. V prvých rokoch zaplníme aj voľné miesto letničkami či dvojročnými rastlinami. Po troch rokoch budeme mať okrasnú časť harmonicky prepojenú. Podľa potrieb odrývame viac sa odnožujúce druhy a striháme odkvitnuté, aby sa nevysemenili. Tiež je dobré ostrihávaním či olamovaním omladzovať niektoré rastliny.
Liečivé bylinky
Okrasnou funkciou nám práve v tejto často poslúžia liečivé byliny. Niektoré pekným kvetom, mnohé svojou vôňou. Všetky však úžitkom, ktorý prinesú v domácej kuchyni. Ich listy a stopky poslúžia najlepšie čerstvé, podobne mrazené, sušené alebo zaliate v oleji či octe.
Aromatizovaný ocot
Do zatvárateľnej fľaše, najlepšie so širším hrdlom, naložíme bazalku, kôpor, estragón, majoránku, dobromyseľ, mätu, medovku, saturejku, tymián, rozmarín, doplníme o kvety čiernej bazy, šalvie.
Byliny umyjeme a osušíme, v čistej nádobe ich prelejeme vlažným vínnym alebo 5-6 % jablčným octom a na mesiac odložíme na chladnejšie tmavšie miesto. Potom ocot prefiltrujeme. Ochucujeme ním šaláty, omáčky, marinády, ryby. Dokonca si ním aj osviežime kúpeľ.
Bylinkový olej
Na použitie je najlepší málo aromatický slnečnicový olej, do ktorého vložíme premyté a osušené bylinky. Majoránku, bazalku, dobromyseľ, fenykel, estragón, cesnak, rozmarín, saturejku, tymián a materinu dúšku môžeme použiť v pomere podľa vlastných zvyklostí v kuchyni.
Nádobu na 2-3 týždne odložíme na svetlom mieste, olej precedíme a nepriedušne uzavrieme. Jednoduchšie oleje z rozmarínu, bazalky pomôžu aj pri masážach bolesti svalov.
Nátierky
Keď do masla všľaháme pažítku, cesnak, estragón, petržlenovú vňať, trochu tymiánu alebo najemno nasekané kvetné lístky fialky, ruží, karafiátu či levandule, získame lahodnú pochúťku. Môžeme ho aj odložiť do chladničky zabalené v pergamene. Maslo prezreje.
Zo 100 g oleja a rovnakého množstva byliniek, trochy soli získame pastu k zelenine, cestovinám, pečeným zemiakom. Bazalku, listy divého cesnaku, dobrej mysle, majoránky a petržlenu po umytí osušíme v utierke, nasekáme a roztlčieme v mažiari. Zaliate v oleji so soľou napríklad vo výživových pohároch vydržia v chladničke až pol roka, po odobratí však musíme doplniť olej.
(ľš)