Bratislava 7. júna (TASR) - Prítomnosť salmonely v čiernom mletom korení, dovážanom na Slovensko firmou Johann Kotányi, potvrdili v Košickom a Prešovskom kraji laboratórne vyšetrenia Štátnych zdravotných ústavov.
Ako TASR informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný, konkrétne ide o výrobok mletého čierneho korenia s dátumami výroby a najneskoršej spotreby 8. novembra 2001 - 8. novembra 2004, resp. 20. februára 2002 - 20. februára 2005.
Podľa šetrení krajských ŠZÚ sa v SR nenachádza výrobok, u ktorého objavili kontamináciu salmonelou českí kontrolóri pred dvoma týždňami. Išlo o výrobok od dovozcu Johann Kotányi s minimálnou trvanlivosťou do 19. februára 2005 a s číslom výrobnej šarže 08696.
V rámci výkonu potravinového dozoru boli na Slovensku vykonané previerky v potravinárskych zariadeniach a odobraté vzorky výrobku s inými dátumami spotreby a inej šarže na laboratórne vyšetrenie.
Doposiaľ bolo vyšetrených 119 vzoriek krajskými ŠZÚ. Okrem Košického a Prešovského kraja sa v ostatných krajoch prítomnosť salmonely v predmetnom výrobku nepotvrdila. Laboratórne výsledky však preukázali prekročenie celkového počtu mikroorganizmov a plesní a v niektorých prípadoch vzorky vykazujú zmyslovú závadnosť pre prítomnosť parazitov - larvy hmyzu, čím nevyhovujú stanoveným mikrobiologickým požiadavkám. Celkový počet mikrobiologicky závadných vzoriek bol 31.
V Žilinskom kraji boli odobraté i vzorky korenín od iných výrobcov, ktoré taktiež nevyhoveli mikrobiologickým požiadavkám. Išlo o vzorku výrobcov Ing. Manya Július, Svodín a Vitana Byšice, distribútor Vitana Trnava.
Zistené porušenia zdravotnej neškodnosti výrobku boli oznámené dovozcovi do SR s tým, aby vykonal príslušné opatrenia zamerané na odstránenie zdravotného rizika. Vzhľadom na zistené skutočnosti sa odobrali ďalšie vzorky na laboratórne vyšetrenie a v kontrole sa ďalej pokračuje.