Tretina škôlok dezinfikuje riad chlórom príliš často

Každodenné používanie chlóru na údržbu vnútorných priestorov neodporúča ani Úrad verejného zdravotníctva. Chlór je veľmi prchavá a dráždivá látka.

Každodenné používanie chlóru na údržbu vnútorných priestorov neodporúča ani Úrad verejného zdravotníctva. Chlór je veľmi prchavá a dráždivá látka.

BRATISLAVA. Vyše 30 percent materských škôl dezinfikuje taniere a príbory pre deti každý týždeň a 35 percent používa denne na umývanie podláh v škôlkach chlórové čistiace prostriedky. Vyplýva to z prieskumu o výskyte toxických látok v 31 materských školách na východnom Slovensku, ktoré spracovali v štúdii Priatelia Zeme - SPZ a vychádza v týchto dňoch.

Práve častú dezinfekciu a používanie chlórovej chémie považujú Priatelia Zeme za najproblematickejšie. Ako poukazujú, ich každodenné používanie na údržbu vnútorných priestorov neodporúča ani Úrad verejného zdravotníctva. Chlór je veľmi prchavá a dráždivá látka, jeho vdýchnutie môže viesť k podráždeniu sliznice, bolesti hrdla, kašľu a vyššie dávky až k zástave dýchania. V prípade, že sa chlór opakovane dostane do ovzdušia, môže to viesť k poškodeniu imunitného systému, krvi, srdca a dýchacieho systému.

Prieskum o výskyte a používaní toxických látok sa uskutočnil od januára do apríla tohto roka. Štúdia, ktorú na základe prieskumu pripravili Priatelia Zeme – SPZ sa venuje štyrom základným oblastiam, v ktorých môžu prísť deti v škôlkach najskôr do styku s toxickými látkami. Prvou je kuchyňa, s dôrazom na používané obaly potravín. Druhou oblasťou je používanie chlórovej chémie a ostatná drogéria a kozmetika v materských školách. Treťou sú používané hračky a štvrtá oblasť sa venuje rekonštrukcii priestorov materských škôl.

V každej oblasti štúdia obsahuje aj odporúčania, ako minimalizovať kontakt detí s toxickými látkami. „Nie je náhoda, že sme si vybrali materské školy ako cieľovú skupinu nášho prieskumu. Deti patria k najzraniteľnejším, čo sa týka vplyvu toxických látok na zdravie a v materských školách trávia mnohé podstatnú časť dňa“, vysvetlila koordinátorka toxickej kampane Priateľov Zeme – SPZ Katarína Pačayová.

Projekt spolufinancovali z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  5. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  6. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. Rozprávkové tankovanie
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 15 476
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 945
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 457
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 693
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 9 201
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 857
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 923
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 121
  10. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 5 859

Téma: Prieskumy volebných preferencií


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Piťovu vilu kúpil gastronóm

Polovica Piťovej vily stála 245-tisíc.

Komentár Zuzany Kepplovej

Jeden chodí v noci len, druhý na svitaní

Tandem Pellegrini - Fico nešliape jedným smerom.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Ponocujúci hráči neboli jediný dôvod, prečo Kozák odišiel

Tentokrát nejde o futbal, ale o ľudí.

Neprehliadnite tiež