SME

Aby sa hodovanie neskončilo u lekára

Žalúdok sa na dni hojnosti pripraviť nedá, naša hlava áno. Nepomôžu ani lieky, ktoré užijete vopred.

Žlčníkové záchvaty, hnačky, kŕče v žalúdku, otrava alkoholom. Aj takúto daň platíme za prejedanie sa počas Vianoc.

Vyše polovica Slovákov si počas Vianoc neodpustí kapustnicu s klobásou, až 64 percent vyprážaného kapra so zemiakovým šalátom. Tieto údaje prieskumu Združenia pre zdravie a výživu sú síce staré dva roky, ale lekárka Jana Jurkovičová sa domnieva, že obdobne to bude aj tento rok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O nadmernej konzumácii rôznych jedál a alkoholu s následkami zdravotných ťažkostí hovorí aj štatistika záchranárov. Medicínsky riaditeľ najväčšej záchranárskej spoločnosti Falck Záchranná, ktorá pokrýva vyše tretiny územia Slovenska, Jozef Karaš povedal, že vlani len od 23. decembra po 2. sviatok vianočný ich posádky museli vyraziť k 2104 prípadom.

SkryťVypnúť reklamu

Trávenie vie potrápiť

Sviatky­nesviatky, ľudia by sa mali stravovať tak, ako keby sviatky vôbec neboli, stále zdôrazňujú lekári.

Lenže nedeje sa to. „Počas sviatkov sa prejedajú už aj deti," hovorí Marcel Brenner, primár oddelenia urgentného príjmu Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. U detí je rizikom istá neskúsenosť v kombináciách jedál, ale aj neschopnosť odhadnúť tolerované množstvo.

Jozef Klucho, špecialista na ochorenia tráviaceho traktu hovorí: „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. Malo by to platiť aj cez sviatky."

Poznajme vlastné hranice

Všeobecná lekárka a odborníčka na výživu Eva Smišková z Nemocnica s poliklinikou Medissimo v Bratislave vystríha: „Tráviace ťažkosti nám môžu výrazne skomplikovať pekné dni, na ktoré sa celý rok tešíme. Každý človek by mal poznať svoju mieru, svoje trávenie," zdôrazňuje doktorka.

SkryťVypnúť reklamu

Dodáva, že občas sa jej ľudia pýtajú, ako by si mali žalúdok pripraviť na sviatočné hodovanie, ale takú prípravu si nevie predstaviť. „Treba skôr pripraviť na to našu hlavu, aby sme si uvedomili, o čom sú tieto sviatky. Aby sme spomínali cez rok na pekné chvíle a nie na to, ako nám bolo ťažko," hovorí Smišková.

Ako sviatky prežiť v zdraví

  1. Ak sa vám podarí prejesť, držte niekoľkohodinovú hladovku. Popíjajte len zásadité minerálne vody.
  2. Pomôžu aj rôzne bylinné čaje a zmesi z lekární.
  3. Ak ste žlčnikár, nemali by ste jesť čerstvé kysnuté koláče, hlavne nie s makovou a orechovou plnkou, ani zákusky s maslovým krémom. Nevhodný je majonézový šalát a vyprážaný kapor v trojobale.
  4. Po jedle si dajte pohár piva, dobre vychladenú kolu či minerálku.
  5. Nejedzte hneď po bohatom jedle ovocie, ešte viac by vám žalúdok zaťažilo.
  6. Hýbte sa čo možno najviac na čerstvom vzduchu.

Jarmila Horáková

SkryťVypnúť reklamu

Kedy hladovka zaberie

BRATISLAVA. Aby bola hladovka, ktorá má vyriešiť ťažkosti z prejedenia účinná, treba ju držať 12 až 24 hodín, podľa príznakov.

Až na druhý deň je možné začať s postupným prechodom na normálnu stravu, najprv čajom so suchým pečivom, na obed vývarom bez druhého jedla a na večeru už možno skúsiť malú porciu ľahko stráviteľného jedla, napríklad dusenú zeleninu, varené zemiaky.

Jarmila Horáková

SOS, ak prekombinujete jedlá vo veľkých množstvách

Aby ste Vianoce nestrávili v posteli alebo na pohotovosti, mali by ste sa stravovať striedmo, zdôrazňuje gastroenterológ JOZEF KLUCHO z Nových Zámkov.

1. Užiť či neužiť pred jedením na prevenciu tráviacich problémov niektoré lieky?

Ani s odporúčanými prípravkami nie je možné úplne predísť tráviacim problémom, najmä ak človek skombinuje „piate cez deviate" a v množstvách, ktoré by za bežných okolností jedol dva dni.

2. Aj relatívne zdravý žlčník bez kameňov môže dať o sebe vedieť, ak sa prepcháme mastnými jedlami.

SkryťVypnúť reklamu

Ktoré príznaky signalizujú žlčníkový záchvat?
Ide o typickú bodavú bolesť pod pravým rebrovým oblúkom s vyžarovaním do chrbta, napínaním, prípadne vracaním nestráveného žalúdkového obsahu s prímesou žlče.

3. Kedy ísť so žlčníkom na pohotovosť?

Normálne fungujúci tráviaci trakt je schopný zvládnuť aj jednorazový väčší objem jedla relatívne bez problémov. Človek môže mať len pocit, že mu jedlo dlho stojí v žalúdku alebo ho môže nafukovať, ale to nie je dôvodom na návštevu pohotovosti. Tam sa treba vybrať v prípade žlčníkového záchvatu.

Domácu liečbu v tomto prípade riskovať netreba, pretože žlčníková kolika býva často spojená s akútnym zápalom podžalúdkovej žľazy, obzvlášť ak sú v žlčníku kamene, o ktorých pacient nemusí vedieť. A to je stav, na ktorý sa dá aj umrieť. Preto je nutné lekárske ošetrenie.

SkryťVypnúť reklamu

Pri žlčovej kolike do návštevy pohotovosti si treba priložiť na pravé podrebrie studený obklad a v žiadnom prípade až do vyšetrenia nič nekonzumovať, ani tekutiny. Ak ste typický žlčnikár a svoj stav už viete zhodnotiť, z domácej lekárničky je možné použiť spasmolytiká (lieky na uvoľňovanie kŕčov) najlepšie v kvapkách. Ak ide o prvý záchvat, treba ísť čím skôr k lekárovi, pretože príčina ťažkostí môže byť úplne inde.

4. Čo robiť, ak človek opakovane vracia?

To záleží od toho, čo vracanie vyvolalo a ako dlho trvá.
Ak príčinou bolo evidentne pokazené jedlo a ide o mladého, relatívne zdravého človeka, dá sa to riešiť aj samoliečbou.

Ak je to starší človek, ktorý napríklad trpí na ochorenie srdca alebo vysoký krvný tlak, návšteva pohotovosti je nevyhnutná. Vracanie môže svedčiť o závažnejšom stave, napríklad infarkte alebo obehových poruchách mozgu.

SkryťVypnúť reklamu

Jarmila Horáková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 403
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 722
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 422
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 132
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 865
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 255
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu