SME
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Aby sa hodovanie neskončilo u lekára

Žalúdok sa na dni hojnosti pripraviť nedá, naša hlava áno. Nepomôžu ani lieky, ktoré užijete vopred.

Žlčníkové záchvaty, hnačky, kŕče v žalúdku, otrava alkoholom. Aj takúto daň platíme za prejedanie sa počas Vianoc.

Vyše polovica Slovákov si počas Vianoc neodpustí kapustnicu s klobásou, až 64 percent vyprážaného kapra so zemiakovým šalátom. Tieto údaje prieskumu Združenia pre zdravie a výživu sú síce staré dva roky, ale lekárka Jana Jurkovičová sa domnieva, že obdobne to bude aj tento rok.

O nadmernej konzumácii rôznych jedál a alkoholu s následkami zdravotných ťažkostí hovorí aj štatistika záchranárov. Medicínsky riaditeľ najväčšej záchranárskej spoločnosti Falck Záchranná, ktorá pokrýva vyše tretiny územia Slovenska, Jozef Karaš povedal, že vlani len od 23. decembra po 2. sviatok vianočný ich posádky museli vyraziť k 2104 prípadom.

Trávenie vie potrápiť

Sviatky­nesviatky, ľudia by sa mali stravovať tak, ako keby sviatky vôbec neboli, stále zdôrazňujú lekári.

Lenže nedeje sa to. „Počas sviatkov sa prejedajú už aj deti," hovorí Marcel Brenner, primár oddelenia urgentného príjmu Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. U detí je rizikom istá neskúsenosť v kombináciách jedál, ale aj neschopnosť odhadnúť tolerované množstvo.

Jozef Klucho, špecialista na ochorenia tráviaceho traktu hovorí: „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. Malo by to platiť aj cez sviatky."

Poznajme vlastné hranice

Všeobecná lekárka a odborníčka na výživu Eva Smišková z Nemocnica s poliklinikou Medissimo v Bratislave vystríha: „Tráviace ťažkosti nám môžu výrazne skomplikovať pekné dni, na ktoré sa celý rok tešíme. Každý človek by mal poznať svoju mieru, svoje trávenie," zdôrazňuje doktorka.

Dodáva, že občas sa jej ľudia pýtajú, ako by si mali žalúdok pripraviť na sviatočné hodovanie, ale takú prípravu si nevie predstaviť. „Treba skôr pripraviť na to našu hlavu, aby sme si uvedomili, o čom sú tieto sviatky. Aby sme spomínali cez rok na pekné chvíle a nie na to, ako nám bolo ťažko," hovorí Smišková.

Ako sviatky prežiť v zdraví
  1. Ak sa vám podarí prejesť, držte niekoľkohodinovú hladovku. Popíjajte len zásadité minerálne vody.
  2. Pomôžu aj rôzne bylinné čaje a zmesi z lekární.
  3. Ak ste žlčnikár, nemali by ste jesť čerstvé kysnuté koláče, hlavne nie s makovou a orechovou plnkou, ani zákusky s maslovým krémom. Nevhodný je majonézový šalát a vyprážaný kapor v trojobale.
  4. Po jedle si dajte pohár piva, dobre vychladenú kolu či minerálku.
  5. Nejedzte hneď po bohatom jedle ovocie, ešte viac by vám žalúdok zaťažilo.
  6. Hýbte sa čo možno najviac na čerstvom vzduchu.
Jarmila Horáková
Kedy hladovka zaberie

BRATISLAVA. Aby bola hladovka, ktorá má vyriešiť ťažkosti z prejedenia účinná, treba ju držať 12 až 24 hodín, podľa príznakov.

Až na druhý deň je možné začať s postupným prechodom na normálnu stravu, najprv čajom so suchým pečivom, na obed vývarom bez druhého jedla a na večeru už možno skúsiť malú porciu ľahko stráviteľného jedla, napríklad dusenú zeleninu, varené zemiaky.

Jarmila Horáková
SOS, ak prekombinujete jedlá vo veľkých množstvách

Aby ste Vianoce nestrávili v posteli alebo na pohotovosti, mali by ste sa stravovať striedmo, zdôrazňuje gastroenterológ JOZEF KLUCHO z Nových Zámkov.

1. Užiť či neužiť pred jedením na prevenciu tráviacich problémov niektoré lieky?

Ani s odporúčanými prípravkami nie je možné úplne predísť tráviacim problémom, najmä ak človek skombinuje „piate cez deviate" a v množstvách, ktoré by za bežných okolností jedol dva dni.

2. Aj relatívne zdravý žlčník bez kameňov môže dať o sebe vedieť, ak sa prepcháme mastnými jedlami.

Ktoré príznaky signalizujú žlčníkový záchvat?
Ide o typickú bodavú bolesť pod pravým rebrovým oblúkom s vyžarovaním do chrbta, napínaním, prípadne vracaním nestráveného žalúdkového obsahu s prímesou žlče.

3. Kedy ísť so žlčníkom na pohotovosť?

Normálne fungujúci tráviaci trakt je schopný zvládnuť aj jednorazový väčší objem jedla relatívne bez problémov. Človek môže mať len pocit, že mu jedlo dlho stojí v žalúdku alebo ho môže nafukovať, ale to nie je dôvodom na návštevu pohotovosti. Tam sa treba vybrať v prípade žlčníkového záchvatu.

Domácu liečbu v tomto prípade riskovať netreba, pretože žlčníková kolika býva často spojená s akútnym zápalom podžalúdkovej žľazy, obzvlášť ak sú v žlčníku kamene, o ktorých pacient nemusí vedieť. A to je stav, na ktorý sa dá aj umrieť. Preto je nutné lekárske ošetrenie.

Pri žlčovej kolike do návštevy pohotovosti si treba priložiť na pravé podrebrie studený obklad a v žiadnom prípade až do vyšetrenia nič nekonzumovať, ani tekutiny. Ak ste typický žlčnikár a svoj stav už viete zhodnotiť, z domácej lekárničky je možné použiť spasmolytiká (lieky na uvoľňovanie kŕčov) najlepšie v kvapkách. Ak ide o prvý záchvat, treba ísť čím skôr k lekárovi, pretože príčina ťažkostí môže byť úplne inde.

4. Čo robiť, ak človek opakovane vracia?

To záleží od toho, čo vracanie vyvolalo a ako dlho trvá.
Ak príčinou bolo evidentne pokazené jedlo a ide o mladého, relatívne zdravého človeka, dá sa to riešiť aj samoliečbou.

Ak je to starší človek, ktorý napríklad trpí na ochorenie srdca alebo vysoký krvný tlak, návšteva pohotovosti je nevyhnutná. Vracanie môže svedčiť o závažnejšom stave, napríklad infarkte alebo obehových poruchách mozgu.

Jarmila Horáková

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 835
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 385
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 026
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 107
  5. Po Slovensku na motorke 6 681
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 328
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 190
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 679
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 4 450
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 311
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu