Aby sa hodovanie neskončilo u lekára

Žalúdok sa na dni hojnosti pripraviť nedá, naša hlava áno. Nepomôžu ani lieky, ktoré užijete vopred.

Žlčníkové záchvaty, hnačky, kŕče v žalúdku, otrava alkoholom. Aj takúto daň platíme za prejedanie sa počas Vianoc.

Vyše polovica Slovákov si počas Vianoc neodpustí kapustnicu s klobásou, až 64 percent vyprážaného kapra so zemiakovým šalátom. Tieto údaje prieskumu Združenia pre zdravie a výživu sú síce staré dva roky, ale lekárka Jana Jurkovičová sa domnieva, že obdobne to bude aj tento rok.

O nadmernej konzumácii rôznych jedál a alkoholu s následkami zdravotných ťažkostí hovorí aj štatistika záchranárov. Medicínsky riaditeľ najväčšej záchranárskej spoločnosti Falck Záchranná, ktorá pokrýva vyše tretiny územia Slovenska, Jozef Karaš povedal, že vlani len od 23. decembra po 2. sviatok vianočný ich posádky museli vyraziť k 2104 prípadom.

Trávenie vie potrápiť

Sviatky­nesviatky, ľudia by sa mali stravovať tak, ako keby sviatky vôbec neboli, stále zdôrazňujú lekári.

Lenže nedeje sa to. „Počas sviatkov sa prejedajú už aj deti," hovorí Marcel Brenner, primár oddelenia urgentného príjmu Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. U detí je rizikom istá neskúsenosť v kombináciách jedál, ale aj neschopnosť odhadnúť tolerované množstvo.

Jozef Klucho, špecialista na ochorenia tráviaceho traktu hovorí: „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. Malo by to platiť aj cez sviatky."

Poznajme vlastné hranice

Všeobecná lekárka a odborníčka na výživu Eva Smišková z Nemocnica s poliklinikou Medissimo v Bratislave vystríha: „Tráviace ťažkosti nám môžu výrazne skomplikovať pekné dni, na ktoré sa celý rok tešíme. Každý človek by mal poznať svoju mieru, svoje trávenie," zdôrazňuje doktorka.

Dodáva, že občas sa jej ľudia pýtajú, ako by si mali žalúdok pripraviť na sviatočné hodovanie, ale takú prípravu si nevie predstaviť. „Treba skôr pripraviť na to našu hlavu, aby sme si uvedomili, o čom sú tieto sviatky. Aby sme spomínali cez rok na pekné chvíle a nie na to, ako nám bolo ťažko," hovorí Smišková.

Ako sviatky prežiť v zdraví
  1. Ak sa vám podarí prejesť, držte niekoľkohodinovú hladovku. Popíjajte len zásadité minerálne vody.
  2. Pomôžu aj rôzne bylinné čaje a zmesi z lekární.
  3. Ak ste žlčnikár, nemali by ste jesť čerstvé kysnuté koláče, hlavne nie s makovou a orechovou plnkou, ani zákusky s maslovým krémom. Nevhodný je majonézový šalát a vyprážaný kapor v trojobale.
  4. Po jedle si dajte pohár piva, dobre vychladenú kolu či minerálku.
  5. Nejedzte hneď po bohatom jedle ovocie, ešte viac by vám žalúdok zaťažilo.
  6. Hýbte sa čo možno najviac na čerstvom vzduchu.
Jarmila Horáková
Kedy hladovka zaberie

BRATISLAVA. Aby bola hladovka, ktorá má vyriešiť ťažkosti z prejedenia účinná, treba ju držať 12 až 24 hodín, podľa príznakov.

Až na druhý deň je možné začať s postupným prechodom na normálnu stravu, najprv čajom so suchým pečivom, na obed vývarom bez druhého jedla a na večeru už možno skúsiť malú porciu ľahko stráviteľného jedla, napríklad dusenú zeleninu, varené zemiaky.

Jarmila Horáková
SOS, ak prekombinujete jedlá vo veľkých množstvách

Aby ste Vianoce nestrávili v posteli alebo na pohotovosti, mali by ste sa stravovať striedmo, zdôrazňuje gastroenterológ JOZEF KLUCHO z Nových Zámkov.

1. Užiť či neužiť pred jedením na prevenciu tráviacich problémov niektoré lieky?

Ani s odporúčanými prípravkami nie je možné úplne predísť tráviacim problémom, najmä ak človek skombinuje „piate cez deviate" a v množstvách, ktoré by za bežných okolností jedol dva dni.

2. Aj relatívne zdravý žlčník bez kameňov môže dať o sebe vedieť, ak sa prepcháme mastnými jedlami.

Ktoré príznaky signalizujú žlčníkový záchvat?
Ide o typickú bodavú bolesť pod pravým rebrovým oblúkom s vyžarovaním do chrbta, napínaním, prípadne vracaním nestráveného žalúdkového obsahu s prímesou žlče.

3. Kedy ísť so žlčníkom na pohotovosť?

Normálne fungujúci tráviaci trakt je schopný zvládnuť aj jednorazový väčší objem jedla relatívne bez problémov. Človek môže mať len pocit, že mu jedlo dlho stojí v žalúdku alebo ho môže nafukovať, ale to nie je dôvodom na návštevu pohotovosti. Tam sa treba vybrať v prípade žlčníkového záchvatu.

Domácu liečbu v tomto prípade riskovať netreba, pretože žlčníková kolika býva často spojená s akútnym zápalom podžalúdkovej žľazy, obzvlášť ak sú v žlčníku kamene, o ktorých pacient nemusí vedieť. A to je stav, na ktorý sa dá aj umrieť. Preto je nutné lekárske ošetrenie.

Pri žlčovej kolike do návštevy pohotovosti si treba priložiť na pravé podrebrie studený obklad a v žiadnom prípade až do vyšetrenia nič nekonzumovať, ani tekutiny. Ak ste typický žlčnikár a svoj stav už viete zhodnotiť, z domácej lekárničky je možné použiť spasmolytiká (lieky na uvoľňovanie kŕčov) najlepšie v kvapkách. Ak ide o prvý záchvat, treba ísť čím skôr k lekárovi, pretože príčina ťažkostí môže byť úplne inde.

4. Čo robiť, ak človek opakovane vracia?

To záleží od toho, čo vracanie vyvolalo a ako dlho trvá.
Ak príčinou bolo evidentne pokazené jedlo a ide o mladého, relatívne zdravého človeka, dá sa to riešiť aj samoliečbou.

Ak je to starší človek, ktorý napríklad trpí na ochorenie srdca alebo vysoký krvný tlak, návšteva pohotovosti je nevyhnutná. Vracanie môže svedčiť o závažnejšom stave, napríklad infarkte alebo obehových poruchách mozgu.

Jarmila Horáková

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 474
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 907
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 420
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 229
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 545
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 564
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 881
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 457