i medzi fikcie. Spýtali sme sa MUDr. ZUZANY KRIŠTÚFKOVEJ zo Štátneho zdravotného ústavu, či sa mohol podobný prípad stať.
Aká je pravdepodobnosť, že dostaneme smrteľnú infekciu, ak sa napijeme z neumytej plechovky?
„Veľmi malá. Je pravda, že infikované zvieratá, ktoré sa môžu nachádzať v skladoch, vylučujú leptospiry močom. Najčastejšie sú infikované potkany, myši a hraboše. Leptospiry však potrebujú aj na krátke prežitie vlhké prostredie. V suchom prostredí dlho nevydržia.“
Takže taký prípad sa nemohol stať?
„Inkubačný čas leptospiry je 3 až 21 dní, takže nie je pravdepodobné, aby sa niekto napil v jeden deň a na druhý deň ochorel. Pravdepodobnosť, že došlo k prenosu nákazy spôsobom, aký sa v správe popisuje, je veľmi malá. Na plechovkách sa však môžu nachádzať iné choroboplodné zárodky, takže dôkladné očistenie, umytie plechoviek je účinné opatrenie na predchádzanie celého radu nákaz šíriacich sa alimentárnou cestou.“
Potkany, ktoré žijú v skladoch, prenášajú aj iné ochorenia, napríklad salmonelu. Tá by sa mohla udržať na plechovkách alebo iných výrobkoch?
„Áno, salmonela by sa tam mohla udržať, ale u salmonely je potrebná vysoká infekčná dávka, teda veľký počet salmonel na to, aby vzniklo ochorenie. To znamená, že by znečistenie muselo byť veľmi masívne.“
Teraz prepukla kauza s infikovaným čiernym korením. Ako sa môže dostať do korenia salmonela?
„To je ťažké zistiť, možno pri spracúvaní. V minulosti sa salmonely izolovali aj zo sušeného detského mlieka. Baktéria salmonely prežíva dlho.“
Keby sme si takým korením teraz ochutili jedlo, je to nebezpečné?
„Ak by sa jedlo ďalej tepelne nespracúvalo, tak určite. V Nemecku bola pred pár rokmi popísaná veľká epidémia z chipsov. Zistilo sa, že salmonelami bola kontaminovaná paprika, ktorou boli chipsy posypané.“ (uj)