DOMA V KUCHYNI: Pšenica

Triticum aestivum

Je to zemepisne najrozšírenejšia a zrejme prvá domestifikovaná pestovaná plodina mierneho pásma od rovníka až po polárny kruh. V údolí Eufratu a Tigrisu pri obci Jarmo sa vo vykopávkach spred asi 6700 rokov našli ohorené pšeničné semená, veľmi podobné dnešnej pšenici.

Existuje množstvo odrôd a podľa počtu chromozómov tri druhy, ktoré asi pochádzajú z jedného druhu divorastúcej pšenice so siedmimi pármi chromozómov.

Ostatné druhy zrejme vznikli náhodnými kríženiami. Najčastejšie pestovaná je pšenica siata. Za posledné roky sa výnosy zvýšili niekde až na dvojnásobok šľachtením.

Vysieva sa približne 200 kilogramov na hektár. Zapravené semienka približne do rovnakej hĺbky v rovnakom čase klíčia i dozrievajú. Vyklíčia všetky, ale dospeje snáď len polovica, ostatné zožerú myši, hmyz, vyzobú vtáci, zničia choroby.

Po vyklíčení sa pšenica podobá iným trávam, tesne pod povrchom zeme odnožuje, každé zrnko vytvorí niekoľko stebiel, nesúcich klas. Je v tom kus roľníckeho umenia, aby výsev nebol ani veľmi hustý a rastliny sa vzájomne nestiesňovali, ani príliš riedky, aby medzi pšenicami bolo dosť miesta pre burinu.

Pšenica je samoopelivá. Klasy divorastúcich mali krehké vretená, zrnká sa ťažko dobývali z pliev. To je prírodné opatrenie pre lepšie zachovanie semena, pre jeho ochranu a rozšírenie. Z vyšľachtenej pšenice zrnká ľahko vypadnú, hoci husto vedľa seba.

Väčšina vypestovanej pšenice sa využije na výrobu chleba. Predkovia zrejme pšenicu zahrievali, aby dostali zrno z pliev a mohli ho žuvať. Na kysnutý chlieb sa prišlo asi náhodou, vzduchom totiž lieta toľko kvasiniek, že náhodné napadanie do cesta a postupné kvasenie sa dá predpokladať. Starí Egypťania vyrobili zo skvaseného pšeničného chleba nápoj, ktorý bol predchodcom piva.

Najvýznamnejším druhom pšenice z hľadiska stravovania ľudí je pšenica tvrdá, z múky ktorej sa vyrábajú špagety, cestoviny a iné. Pestuje sa hlavne v Španielsku, Alžírsku, Indii, juhoruskej stepnej oblasti, v západných štátoch Severnej Ameriky

N. J. Vavilov tvrdil, že pravlasťou pšenice je Afrika, Etiópia, Egypt, juhozápadná Ázia.

Šľachtenie pšenice sa začalo v Čechách asi v roku 1900, na Morave v roku 1904, na Slovensku 1906. Československo dosiahlo sebestačnosť v dorábaní pšenice v roku 1934 a od roku 1936 pšenicu vyvážalo. Je zaujímavé, že pred vojnou boli najväčším pestovateľom pšenice Spojené štáty a po nich Rusko.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 25 652
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 786
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 645
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 565
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 295
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 115
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 983
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 896
  9. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 853
  10. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 837

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

DOMOV

Politológ Kusý: Danko je veľmi labilný človek

Politológ hodnotí Dankovo vystupovanie na verejnosti.

Neprehliadnite tiež

Ako dlho si telo lieči zlomené kosti?

Kosť nie je nečinná, alebo prečo sa zlomenina bez zápalu nezahojí.

Fajčiarsky kašeľ. Prečo vzniká a ako sa ho zbaviť

Pri fajčiarskom vykašliavaní môžu pomôcť aj domáce recepty.

Život vo dvojici. Ako vplýva partner na vaše zdravie?

Od cukrovky a priberanie, až po zmenu životného štýlu. Partner dokáže zmeniť život.

Kmeňové bunky by mohli vyriešiť aj plešatosť

Kmeňové bunky dokážu vytvárať vlasy, nové vypestovali zatiaľ na myšiach.