SME

DOMA V KUCHYNI: Pšenica

Triticum aestivum

Je to zemepisne najrozšírenejšia a zrejme prvá domestifikovaná pestovaná plodina mierneho pásma od rovníka až po polárny kruh. V údolí Eufratu a Tigrisu pri obci Jarmo sa vo vykopávkach spred asi 6700 rokov našli ohorené pšeničné semená, veľmi podobné dnešnej pšenici.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Existuje množstvo odrôd a podľa počtu chromozómov tri druhy, ktoré asi pochádzajú z jedného druhu divorastúcej pšenice so siedmimi pármi chromozómov.

Ostatné druhy zrejme vznikli náhodnými kríženiami. Najčastejšie pestovaná je pšenica siata. Za posledné roky sa výnosy zvýšili niekde až na dvojnásobok šľachtením.

SkryťVypnúť reklamu

Vysieva sa približne 200 kilogramov na hektár. Zapravené semienka približne do rovnakej hĺbky v rovnakom čase klíčia i dozrievajú. Vyklíčia všetky, ale dospeje snáď len polovica, ostatné zožerú myši, hmyz, vyzobú vtáci, zničia choroby.

Po vyklíčení sa pšenica podobá iným trávam, tesne pod povrchom zeme odnožuje, každé zrnko vytvorí niekoľko stebiel, nesúcich klas. Je v tom kus roľníckeho umenia, aby výsev nebol ani veľmi hustý a rastliny sa vzájomne nestiesňovali, ani príliš riedky, aby medzi pšenicami bolo dosť miesta pre burinu.

Pšenica je samoopelivá. Klasy divorastúcich mali krehké vretená, zrnká sa ťažko dobývali z pliev. To je prírodné opatrenie pre lepšie zachovanie semena, pre jeho ochranu a rozšírenie. Z vyšľachtenej pšenice zrnká ľahko vypadnú, hoci husto vedľa seba.

SkryťVypnúť reklamu

Väčšina vypestovanej pšenice sa využije na výrobu chleba. Predkovia zrejme pšenicu zahrievali, aby dostali zrno z pliev a mohli ho žuvať. Na kysnutý chlieb sa prišlo asi náhodou, vzduchom totiž lieta toľko kvasiniek, že náhodné napadanie do cesta a postupné kvasenie sa dá predpokladať. Starí Egypťania vyrobili zo skvaseného pšeničného chleba nápoj, ktorý bol predchodcom piva.

Najvýznamnejším druhom pšenice z hľadiska stravovania ľudí je pšenica tvrdá, z múky ktorej sa vyrábajú špagety, cestoviny a iné. Pestuje sa hlavne v Španielsku, Alžírsku, Indii, juhoruskej stepnej oblasti, v západných štátoch Severnej Ameriky

N. J. Vavilov tvrdil, že pravlasťou pšenice je Afrika, Etiópia, Egypt, juhozápadná Ázia.

Šľachtenie pšenice sa začalo v Čechách asi v roku 1900, na Morave v roku 1904, na Slovensku 1906. Československo dosiahlo sebestačnosť v dorábaní pšenice v roku 1934 a od roku 1936 pšenicu vyvážalo. Je zaujímavé, že pred vojnou boli najväčším pestovateľom pšenice Spojené štáty a po nich Rusko.

SkryťVypnúť reklamu

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 966
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 211
  3. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 8 730
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 294
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 688
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 985
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 186
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 056
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu