Podvýživa je pre pacienta nebezpečná, pre spoločnosť nákladná

Bratislava - Podvýživa, ktorou vo vyspelých európskych krajinách trpí tretina pacientov, je závažným zdravotníckym problémom. Nielen, že je pre pacienta životne nebezpečná, ale pre spoločnosť aj veľmi nákladná.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

"Len v SR náklady na liečbu zdravotných komplikácií spojených s podvýživou predstavujú miliardu eur," uviedla Mária Voleková, predsedníčka Slovenskej spoločnosti parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV).

Zabezpečenie dostatočnej výživy v nemocniciach však podľa jej slov neznamená len "plný tanier". Dôležité je udržanie dobrého nutričného stavu pacienta od stanovenia diagnózy po celý čas jeho liečby s využitím všetkých dostupných prostriedkov vrátane klinickej výživy. Podľa Matúša Tekela, riaditeľa Odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky Ministerstva zdravotníctva SR, by výživa mala byť vnímaná ako rovnocenná súčasť liečebného procesu, nielen v ambulantnej, ale najmä nemocničnej starostlivosti.

Podvýživa je zhoršený stav výživy spôsobený nedostatočným príjmom energie a živín potrebných pre správne fungovanie organizmu. Zvyčajne býva sprievodným javom väčšiny zdravotných problémov, pričom je podľa odborníkov prehliadaná na úkor liečby základného ochorenia. Najviac ohrození sú pacienti s onkologickými, zápalovými ochoreniami či geriatrickí pacienti. Pritom správna výživa zlepšuje znášanlivosť liečby a vedie k rýchlejšiemu zotaveniu pacienta.

Nedostatočná výživa vedie k úbytku svalovej hmoty, čo znemožňuje účinnú rehabilitáciu pacientov, zhoršuje telesnú zdatnosť a kvalitu života. Dochádza pritom k znehodnoteniu účinnosti mnohokrát i nákladnej liečby, s čím úzko súvisí aj predĺženie doby hospitalizácie a nárokov na nemocničnú, ako aj ambulantnú zdravotnú starostlivosť.

Podvýživu možno liečiť viacerými spôsobmi, a to úpravou výživy, pomocou preparátov klinickej výživy alebo zavedením sondy a pri život ohrozujúcich stavoch infúziami. Pri problémoch s podvýživou sa najčastejšie využívajú nutričné nápoje hradené z poistenia, ktoré môže pacientovi predpísať lekár - špecialista. Ich výhodou je, že majú vysoký obsah energie a bielkovín v malom objeme, ako aj ľahký spôsob ich užívania.

Zvýšiť povedomie o probléme podvýživy mala aj kampaň "Výživa ako liek, pomôžte svojim blízkym", do ktorej sa ešte minulý rok zapojil aj rezort zdravotníctva. Kampaň mala upozorniť na riešenia prostredníctvom klinickej výživy, ktoré sú pacientom na Slovensku dostupné a hradené poisťovňou.

sop ala ed

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  2. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  3. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  4. Lídri farmárov? Jeden je spájaný so zločinom. A druhý?
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 15 072
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 13 585
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 11 928
  4. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 10 584
  5. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 8 513
  6. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 382
  7. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 795
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 469
  9. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 3 870
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 553