SME

Podvýživa je pre pacienta nebezpečná, pre spoločnosť nákladná

Bratislava - Podvýživa, ktorou vo vyspelých európskych krajinách trpí tretina pacientov, je závažným zdravotníckym problémom. Nielen, že je pre pacienta životne nebezpečná, ale pre spoločnosť aj veľmi nákladná.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

"Len v SR náklady na liečbu zdravotných komplikácií spojených s podvýživou predstavujú miliardu eur," uviedla Mária Voleková, predsedníčka Slovenskej spoločnosti parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zabezpečenie dostatočnej výživy v nemocniciach však podľa jej slov neznamená len "plný tanier". Dôležité je udržanie dobrého nutričného stavu pacienta od stanovenia diagnózy po celý čas jeho liečby s využitím všetkých dostupných prostriedkov vrátane klinickej výživy. Podľa Matúša Tekela, riaditeľa Odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky Ministerstva zdravotníctva SR, by výživa mala byť vnímaná ako rovnocenná súčasť liečebného procesu, nielen v ambulantnej, ale najmä nemocničnej starostlivosti.

SkryťVypnúť reklamu

Podvýživa je zhoršený stav výživy spôsobený nedostatočným príjmom energie a živín potrebných pre správne fungovanie organizmu. Zvyčajne býva sprievodným javom väčšiny zdravotných problémov, pričom je podľa odborníkov prehliadaná na úkor liečby základného ochorenia. Najviac ohrození sú pacienti s onkologickými, zápalovými ochoreniami či geriatrickí pacienti. Pritom správna výživa zlepšuje znášanlivosť liečby a vedie k rýchlejšiemu zotaveniu pacienta.

Nedostatočná výživa vedie k úbytku svalovej hmoty, čo znemožňuje účinnú rehabilitáciu pacientov, zhoršuje telesnú zdatnosť a kvalitu života. Dochádza pritom k znehodnoteniu účinnosti mnohokrát i nákladnej liečby, s čím úzko súvisí aj predĺženie doby hospitalizácie a nárokov na nemocničnú, ako aj ambulantnú zdravotnú starostlivosť.

SkryťVypnúť reklamu

Podvýživu možno liečiť viacerými spôsobmi, a to úpravou výživy, pomocou preparátov klinickej výživy alebo zavedením sondy a pri život ohrozujúcich stavoch infúziami. Pri problémoch s podvýživou sa najčastejšie využívajú nutričné nápoje hradené z poistenia, ktoré môže pacientovi predpísať lekár - špecialista. Ich výhodou je, že majú vysoký obsah energie a bielkovín v malom objeme, ako aj ľahký spôsob ich užívania.

Zvýšiť povedomie o probléme podvýživy mala aj kampaň "Výživa ako liek, pomôžte svojim blízkym", do ktorej sa ešte minulý rok zapojil aj rezort zdravotníctva. Kampaň mala upozorniť na riešenia prostredníctvom klinickej výživy, ktoré sú pacientom na Slovensku dostupné a hradené poisťovňou.

sop ala ed

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 431
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 134
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 798
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 450
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 905
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 189
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu