Selén pomáha proti rakovine

Stopové prvky síce potrebujeme len vo veľmi malých množstvách, zohrávajú však významnú rolu v prevencii a ochrane zdravia. Takým prvkom je aj selén.

Zdrojom rôznych zdraviu prospešných látok a aj stopového prvku a antioxidantu selénu je napríklad cesnak.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Kvôli jeho názvu (Selene – v gréckej mytológii nielen bohyňa, ale aj zosobnenie Mesiaca) mu zvyknú dávať aj prívlastok „mesačný“. Ako významný antioxidant zohráva dôležitú úlohu v prevencii nádorových, srdcovo-cievnych, ale aj iných ochorení.

Antioxidanty nám pomáhajú chrániť organizmus tým, že ničia voľné radikály, ktoré ohrozujú priebeh niektorých dejov v našom tele. Voľné radikály sú veľmi reaktívne zlomky molekúl a zohrávajú rolu nielen v procese starnutia, ale napríklad aj pri vzniku nádorov. Na druhej strane však príliš vysoké dávky antioxidantov môžu mať aj nežiaduce účinky, podľa odborníkov môžu dokonca znásobiť účinok karcinogénu v tele. Účinným antioxidantom je aj selén, v prírode pomerne vzácny prvok, ktorý pomáha blokovať voľné radikály.

Kamarát síry

Selén sa podarilo v roku 1817 objaviť švédskemu chemikovi Jönsovi Jakubovi Berzeliusovi. Tento prvok svojimi vlastnosťami pripomína síru, často ju sprevádza v zemskej kôre. Obsiahnutý v pôde sa prostredníctvom zeleniny, obilia a krmiva stáva súčasťou našej potravy.

Výskumníci asi v polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia zistili, že selén je stopovým prvkom, ktorého malé množstvá sú nevyhnutné pre život ľudí i zvierat. Jeho nedostatok môže viesť k vážnemu narušeniu zdravia, oslabuje imunitu a môže súvisieť aj s rozvojom nádorových ochorení, chronického zlyhania obličiek, svalovej dystrofie, očného zákalu, cirhózy pečene, pankreatitídy či Downovho syndrómu.

Ako na to prišli

Na význam selénu pre zdravie prišli vedci v minulosti vďaka súvislosti medzi jeho obsahom v pôde a výskytom konkrétneho srdcového ochorenia. Istá oblasť v Číne mala pôdu chudobnú na selén a v tejto oblasti bolo možné pozorovať zvýšený výskyt špecifického srdcového ochorenia – tzv. kešanskej choroby. Pomenovali ju práve podľa názvu spomínanej oblasti. Po preliečení obyvateľov tabletami s obsahom selénu sa výskyt tohto srdcového ochorenia výrazne znížil.

Následne viaceré pokusy potvrdili, že príjem primeraného, nie príliš vysokého množstva selénu pomáha znižovať aj riziko vzniku rakoviny. Selén okrem iného pomáha aj katalyzovať metabolizmus v pečeni a reaguje s ťažkými kovmi (ortuť, olovo, kadmium), pričom vznikajú nerozpustné zlúčeniny (selenidy). Selén môže mať vplyv aj na našu náladu a duševné zdravie. Podľa výsledkov výskumov selén najmä v kombinácii s vitamínmi A, C a E pomáha zlepšovať čulosť, výkonnosť pamäti a znižovať stavy úzkosti a depresie.

Najviac ho máme v pečeni

Množstvo selénu v organizme závisí od príjmu potravy a aj fyziologického stavu organizmu. Asi polovica celkového množstva selénu sa v našom tele sústreďuje v pečeni, časť nájdeme aj v obličkách alebo štítnej žľaze. Nedostatok selénu môže byť dôsledkom nevyváženej stravy, môže sa vyskytnúť napríklad u vegetariánov alebo u starých ľudí, ktorí nejedia veľa mäsa.

Rizikové sú aj tehotné a dojčiace ženy, u ktorých plod a dojča odčerpávajú selén, takže ho treba dopĺnať výživovými doplnkami. Nedostatok selénu hrozí aj fajčiarom, selén sa v ich krvi dostatočne neabsorbuje. Rizikovou skupinou sú aj pacienti s chronickými ochoreniami a následnými tráviacimi poruchami (poruchy vstrebávania, celiakia, jednostranná strava, hnačky, časté zvracanie a pod.) a takisto aj pacienti s rakovinou, ochorením srdca, s artritídou a pod. Účinok selénu v prevencii nádorových ochorení pomáhajú umocňovať aj ďalšie látky, napríklad vitamíny A a E, ktoré sú takisto účinnými antioxidantmi.

Odkiaľ možno selén získať

Selén nájdeme v širokej palete bežných potravín, bohatým zdrojom je napríklad cesnak. Rolu však zohráva obsah selénu v pôde, na ktorej sa rôzne plodiny pestujú.

V potrave je podobne ako v organizme obsiahnutý najmä vo forme selénových aminokyselín, ktoré tvoria súčasť bielkovín. Na to, koľko selénu budú obsahovať potraviny rastlinného pôvodu, má vplyv predovšetkým obsah selénu v pôde alebo v hnojivách.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je odporúčaná denná dávka príjmu selénu 50 – 200 µg. Optimum by mala predstavovať dávka 1 µg selénu na kilogram hmotnosti. Podľa odborníkov sa skutočný denný príjem selénu prostredníctvom stravy v jednotlivých krajinách líši, závisí to práve aj od obsahu selénu v pôde. Na Slovensku bol podľa výsledkov výskumov zhruba spred desiatich rokov denný príjem selénu pomerne nízky, je však možné, že sa situácia zmenila.

V súčasnosti sa niektoré potraviny selénom obohacujú (jogurty, vajcia, hydina), takže nie je problém zvýšiť príjem tohto prvku. Okrem toho si selén môžete dopĺňať aj prostredníctvom vhodných doplnkov výživy. Nezabúdajte však, podobne ako v prípade akýchkoľvek vitamínov, minerálov či stopových prvkov, že je dôležité dodržiavať odporúčané (optimálne) denné dávky. Nekontrolované užívanie selénu a jeho nadbytok v organizme môže mať negatívny dopad na zdravie.

Zapojte sa do súťaže
Ak máte chuť, zapojte sa so súťaže a piatich výhercov odmeníme balíčkom výživových doplnkov s obsahom selénu a iných antioxidantov. Stačí, ak správne odpoviete na súťažnú otázku, ktorú spolu s prihlasovacím formulárom nájdete tu. Súťaž trvá do 5. apríla do 15.00 hod..

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 76 312
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 250
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 087
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 593
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 237
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 235
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 543
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 722
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 607
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 594