SME

Kuchyňa môže byť rizikovým miestom

Počas celého vývoja civilizácie človek považoval svoj domov za najbezpečnejšie útočisko. Bezpečný domov sa spájal najmä s kuchyňou. Bolo by vôbec možné, aby nám hrozilo nejaké nebezpečenstvo práve z kuchyne?

Výskumný pracovník v oblasti chemickej prevencie nádorových chorôb RNDr. Gabriel Hocman tvrdí, že to nie je vylúčené.

„Odborníci vypočítali, že kuchárky a ich pomocníčky v kuchyni sú vystavené vyššiemu riziku vzniku nádorových chorôb, ako je priemer. Kuchárky znášajú takmer trikrát vyššie riziko vzniku rakoviny pľúc a asi päťkrát vyššie riziko vzniku rakoviny močového mechúra ako podobná skupina žien, ktorá nepracovala v kuchyni. Dokonca aj pomocníčky v kuchyni sú v porovnaní s ostatnou populáciou žien vystavené trikrát vyššiemu riziku vzniku nádoru močového mechúra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pečením, vyprážaním aj varením vznikajú totiž mutagénne látky, ktoré sú často aj karcinogénne. Nemusia však ostať iba v jedle, ale výparmi a pachmi sa šíria po celom kuchynskom priestore.“ Analýzou výparov pečúceho sa mäsa sa zistilo, že obsahujú značné množstvá mutagénnych látok.

Pokusy potvrdili, že mutagény sú aj v pečených jedlách. Zistila sa aj istá úmernosť, čím dlhšie sa mäso pieklo, čím vyššia bola teplota, tým viac škodlivých, mutagénnych látok v ňom vznikalo. Pritom v mäse ostala iba menšia časť mutagénov, väčšina uniká v lahodnej vôni do ovzdušia. Ak sa však potraviny pripravovali v uzavretej nádobe, prevažná väčšina škodlivých látok ostala v jedle. Čo je lepšie a horšie, to je otázka. (uj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 410
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 101
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 753
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 433
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 143
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 883
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 231
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu