Kuchyňa môže byť rizikovým miestom

Počas celého vývoja civilizácie človek považoval svoj domov za najbezpečnejšie útočisko. Bezpečný domov sa spájal najmä s kuchyňou. Bolo by vôbec možné, aby nám hrozilo nejaké nebezpečenstvo práve z kuchyne?

Výskumný pracovník v oblasti chemickej prevencie nádorových chorôb RNDr. Gabriel Hocman tvrdí, že to nie je vylúčené.

„Odborníci vypočítali, že kuchárky a ich pomocníčky v kuchyni sú vystavené vyššiemu riziku vzniku nádorových chorôb, ako je priemer. Kuchárky znášajú takmer trikrát vyššie riziko vzniku rakoviny pľúc a asi päťkrát vyššie riziko vzniku rakoviny močového mechúra ako podobná skupina žien, ktorá nepracovala v kuchyni. Dokonca aj pomocníčky v kuchyni sú v porovnaní s ostatnou populáciou žien vystavené trikrát vyššiemu riziku vzniku nádoru močového mechúra.

Pečením, vyprážaním aj varením vznikajú totiž mutagénne látky, ktoré sú často aj karcinogénne. Nemusia však ostať iba v jedle, ale výparmi a pachmi sa šíria po celom kuchynskom priestore.“ Analýzou výparov pečúceho sa mäsa sa zistilo, že obsahujú značné množstvá mutagénnych látok.

Pokusy potvrdili, že mutagény sú aj v pečených jedlách. Zistila sa aj istá úmernosť, čím dlhšie sa mäso pieklo, čím vyššia bola teplota, tým viac škodlivých, mutagénnych látok v ňom vznikalo. Pritom v mäse ostala iba menšia časť mutagénov, väčšina uniká v lahodnej vôni do ovzdušia. Ak sa však potraviny pripravovali v uzavretej nádobe, prevažná väčšina škodlivých látok ostala v jedle. Čo je lepšie a horšie, to je otázka. (uj)

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 638
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 818
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 745
  4. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 606
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 422
  6. Splnený sen 1 350
  7. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 349
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 166
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 941
  10. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 923

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

Orbán môže mať čoskoro v regióne nového spojenca. Andreja Babiša

Babiš má blízko k jeho politickej kultúre.

Neprehliadnite tiež

Na zdravú stravu nie je neskoro, zmena pomôže aj v strednom veku

Malé dlhodobé zmeny môžu ochrániť srdce a znížiť riziko predčasného úmrtia.

Trúchlenie nemá päť štádií. Vznikol z nich však veľký biznis

Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a zmierenie. Štádiá sú škodlivou fikciou.

Cukor chutí aj nádorom, sú po ňom agresívnejšie

Obrovské množstvá cukru v potrave spôsobujú rast a šírenie nádorov.

Rok učenia predĺži život a fajčenie ukradne roky, ukázala veľká štúdia

Koľko času človek získa zhodeným kilom nadváhy alebo rokom štúdia naviac.