SME

DOMA V KUCHYNI: Rajčiak

Lycopersicum esculentum

Rajčiak pochádza z Južnej a Strednej Ameriky a spolužitie s ním sa v Európe a neskôr na celom svete rozvinulo až po cestách Krištofa Kolumbusa. Aj jeho meno, používané vo svete, je často odvodené z indiánskeho názvu tomatl.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V Európe sa spočiatku pestovali rajčiaky iba na ozdobu v okrasných záhradkách. Ľudia si mysleli, že sú jedovaté. Prví Európania, ktorí zaradili rajčiny na svoj jedálenský stôl, boli Taliani. Najprv iba do pikantných omáčok, a keď sa nič zlé neudialo, použitie rajčiakov sa rozšírilo. Dnes si taliansku kuchyňu, ale aj mnohé iné, bez rajčiakov nemožno ani predstaviť.

SkryťVypnúť reklamu

Originálny rajčiak je popínavá rastlina a potrebuje oporu, žiada si dobrú pôdu, dostatok vlahy a dobrú opateru. Semená rajčín prechádzajú zažívacou sústavou zvierat i človeka bez ujmy, preto ich konzumácia znamená z prírodného hľadiska ich rozširovanie.

Za záujem, ktorý človek rajčiakom venoval, sa mu rastliny bohato odmeňujú. Je to rastlina, ktorej technológia pestovania v hydropóniách (vodných kultúrach) je najlepšie prepracovaná. Celý systém je riadený počítačom.

Slovenský i český názov vyjadruje určitú súvislosť s rajom - rajčiak, rajské jabĺčko. Rajčiaky sú nielen krásne, ale i chutné. Poskytujú dobrú úrodu a stali sa významnou konzervárenskou surovinou, z ktorej sa robia džúsy, pretlaky, korenisté omáčky. Aj ich vitamínová hodnota je vysoká a ako zistili japonskí výskumníci, jedine rajčiak zo všetkých druhov zeleniny obsahuje ribotidy, ktoré sú bežne obsiahnuté v hubách a rybách a vedia zvyšovať a zlepšovať chuť iných potravín. Je to čosi ako schopnosť spolupráce a predurčuje to rajčiak k širokému využitiu v mnohých kombináciách.

SkryťVypnúť reklamu

Rajčinová rastlina je trvalka a keby jej život u nás neukončilo počasie, rástla a plodila by ďalej. Táto vlastnosť sa využíva pri pestovaní v skleníkových podmienkach, kde sa rastliny stále vyštipujú a vedú na ústredný výhon, ten pokračuje okolo skleníka a na vrchole stále vyháňa nové a nové výhony, kvety a prináša plody.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 403
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 722
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 422
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 132
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 865
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 255
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu