DOMA V KUCHYNI: Rajčiak

Lycopersicum esculentum

Rajčiak pochádza z Južnej a Strednej Ameriky a spolužitie s ním sa v Európe a neskôr na celom svete rozvinulo až po cestách Krištofa Kolumbusa. Aj jeho meno, používané vo svete, je často odvodené z indiánskeho názvu tomatl.

V Európe sa spočiatku pestovali rajčiaky iba na ozdobu v okrasných záhradkách. Ľudia si mysleli, že sú jedovaté. Prví Európania, ktorí zaradili rajčiny na svoj jedálenský stôl, boli Taliani. Najprv iba do pikantných omáčok, a keď sa nič zlé neudialo, použitie rajčiakov sa rozšírilo. Dnes si taliansku kuchyňu, ale aj mnohé iné, bez rajčiakov nemožno ani predstaviť.

Originálny rajčiak je popínavá rastlina a potrebuje oporu, žiada si dobrú pôdu, dostatok vlahy a dobrú opateru. Semená rajčín prechádzajú zažívacou sústavou zvierat i človeka bez ujmy, preto ich konzumácia znamená z prírodného hľadiska ich rozširovanie.

Za záujem, ktorý človek rajčiakom venoval, sa mu rastliny bohato odmeňujú. Je to rastlina, ktorej technológia pestovania v hydropóniách (vodných kultúrach) je najlepšie prepracovaná. Celý systém je riadený počítačom.

Slovenský i český názov vyjadruje určitú súvislosť s rajom - rajčiak, rajské jabĺčko. Rajčiaky sú nielen krásne, ale i chutné. Poskytujú dobrú úrodu a stali sa významnou konzervárenskou surovinou, z ktorej sa robia džúsy, pretlaky, korenisté omáčky. Aj ich vitamínová hodnota je vysoká a ako zistili japonskí výskumníci, jedine rajčiak zo všetkých druhov zeleniny obsahuje ribotidy, ktoré sú bežne obsiahnuté v hubách a rybách a vedia zvyšovať a zlepšovať chuť iných potravín. Je to čosi ako schopnosť spolupráce a predurčuje to rajčiak k širokému využitiu v mnohých kombináciách.

Rajčinová rastlina je trvalka a keby jej život u nás neukončilo počasie, rástla a plodila by ďalej. Táto vlastnosť sa využíva pri pestovaní v skleníkových podmienkach, kde sa rastliny stále vyštipujú a vedú na ústredný výhon, ten pokračuje okolo skleníka a na vrchole stále vyháňa nové a nové výhony, kvety a prináša plody.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  3. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  4. Noc architektúry 2018
  5. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  6. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  7. Talent - vzdelanie - úspech
  8. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  9. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  10. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 813
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 18 572
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 412
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 938
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 832
  6. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 223
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 445
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 416
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 040
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 779

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Evita sa zbavila stratového vydavateľstva. Spôsobom, aký využil aj Bašternák

Podnikateľka a spisovateľka Eva Urbaníková zrušila svoje vydavateľstvo. Urobila to spôsobom, ktorý ministerstvo označuje za špekulatívne.

Neprehliadnite tiež

Prečo sa pri chrípke cítime otrasne? Ako prebieha boj tela s vírusom

Čo sa deje v ľudskom tele, keď ho napadne vírus chrípky.

Mŕtvicu majú aj bábätká. Dokážu sa s ňou však vyrovnať

Jazyk sa v detskom mozgu presídli do inej časti.

Desať potravín, ktoré môžu spôsobiť pálenie záhy

Prejavy refluxu možno zmierniť aj vďaka zmenám v stravovaní.

Sladené bublinkové nápoje štúdia spojila s neplodnosťou

Okrem obezity a cukrovky môžu sladené nápoje viesť aj k neplodnosti.

Niektorí riskujú život. Ktoré olympijské športy sú najnebezpečnejšie?

Hitparáda olympijských zimných športov podľa rizika úrazu.