SME
Nedeľa, 1. august, 2021 | Meniny má BožidaraKrížovkyKrížovky

DOMA V KUCHYNI: Rajčiak

Lycopersicum esculentum

Rajčiak pochádza z Južnej a Strednej Ameriky a spolužitie s ním sa v Európe a neskôr na celom svete rozvinulo až po cestách Krištofa Kolumbusa. Aj jeho meno, používané vo svete, je často odvodené z indiánskeho názvu tomatl.

V Európe sa spočiatku pestovali rajčiaky iba na ozdobu v okrasných záhradkách. Ľudia si mysleli, že sú jedovaté. Prví Európania, ktorí zaradili rajčiny na svoj jedálenský stôl, boli Taliani. Najprv iba do pikantných omáčok, a keď sa nič zlé neudialo, použitie rajčiakov sa rozšírilo. Dnes si taliansku kuchyňu, ale aj mnohé iné, bez rajčiakov nemožno ani predstaviť.

Skryť Vypnúť reklamu

Originálny rajčiak je popínavá rastlina a potrebuje oporu, žiada si dobrú pôdu, dostatok vlahy a dobrú opateru. Semená rajčín prechádzajú zažívacou sústavou zvierat i človeka bez ujmy, preto ich konzumácia znamená z prírodného hľadiska ich rozširovanie.

Za záujem, ktorý človek rajčiakom venoval, sa mu rastliny bohato odmeňujú. Je to rastlina, ktorej technológia pestovania v hydropóniách (vodných kultúrach) je najlepšie prepracovaná. Celý systém je riadený počítačom.

Slovenský i český názov vyjadruje určitú súvislosť s rajom - rajčiak, rajské jabĺčko. Rajčiaky sú nielen krásne, ale i chutné. Poskytujú dobrú úrodu a stali sa významnou konzervárenskou surovinou, z ktorej sa robia džúsy, pretlaky, korenisté omáčky. Aj ich vitamínová hodnota je vysoká a ako zistili japonskí výskumníci, jedine rajčiak zo všetkých druhov zeleniny obsahuje ribotidy, ktoré sú bežne obsiahnuté v hubách a rybách a vedia zvyšovať a zlepšovať chuť iných potravín. Je to čosi ako schopnosť spolupráce a predurčuje to rajčiak k širokému využitiu v mnohých kombináciách.

Skryť Vypnúť reklamu

Rajčinová rastlina je trvalka a keby jej život u nás neukončilo počasie, rástla a plodila by ďalej. Táto vlastnosť sa využíva pri pestovaní v skleníkových podmienkach, kde sa rastliny stále vyštipujú a vedú na ústredný výhon, ten pokračuje okolo skleníka a na vrchole stále vyháňa nové a nové výhony, kvety a prináša plody.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 854
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 4 721
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 040
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 651
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 450
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 339
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 262
  8. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 168
  9. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 163
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 033
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Medzi uhynutými rybali boli aj generačné ryby.

Inšpekcia životného prostredia aj polícia ekologickú katastrofu riešia.


30. júl
Martina Hrašnová.

Sledujte 9. deň olympiády minútu po minúte.


Sportnet 4 h
Martin Huba.

Na Detskej univerzite Komenského prednášal o kultivovanosti.


30. júl
Ilustračné foto

Nikto z českých politikov neodpovedal.


27. júl