Kremík v pive zabraňuje osteoporóze

Boston 8. júla (TASR) - Všetkých pivárov iste poteší záver, ku ktorému dospeli americkí vedci - pitie piva prispieva k silnejším kostiam a zabraňuje ...

Boston 8. júla (TASR) - Všetkých pivárov iste poteší záver, ku ktorému dospeli americkí vedci - pitie piva prispieva k silnejším kostiam a zabraňuje vzniku osteoporózy.

Podľa najnovšej štúdie, ktorej výsledky uverejnil americký odborný časopis American Journal of Clinical Nutrition, je pivo bohaté na kremík. A ako ukazujú výskumy, strava bohatá na tento minerál môže byť kľúčom k prevencii osteoporózy, inak známej ako rednutie kostí.

Výskumy na zvieratách ukázali, že živočíchy, ktorí neprijímajú v potrave dostatok kremíka, majú chabo vyvinutú chrbticu i svalstvo. Výskum u ľudí priniesol ešte prekvapivejšie výsledky - muži prijímajú z potravy až o 33 percent kremíka viac ako ženy, a to práve vďaka ich obľúbenému pivu.

Ženy dostávajú kremík do tela najmä zo zdrojov ako zelená fazuľka, obilniny či minerálna voda. Ani toto množstvo však nepokryje toľko čo pivo. Ľahko vstrebateľnú formu kremíka totiž obsahuje pivný jačmeň, ktorého enzýmy premieňajú niektoré škroby na cukry.

Iná skupina vedcov považuje objav za významný, varujú však, že kremík sám o sebe nie je pri zdravom vývoji kostí jediným zázračným liekom. Kosti potrebujú pre svoju dobrú kondíciu správnu kombináciu výživných látok, a tou je kremík a vápnik spolu s vitamínmi D a K.

Vedci preto odporúčajú, aby sa nadšenci z nového objavu odrazu nezriekli doteraz uznávaného mlieka a nepresedlali výlučne na pivo. Pre zdravú rovnováhu minerálov v tele je dôležité piť jedno i druhé.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 121
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 9 346
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 734
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 791
  5. Splnený sen 1 915
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 1 763
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 499
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 1 308
  9. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 985
  10. Ako na refinancovanie hypotéky 966

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Španielsko pozastaví Katalánsku autonómiu

Katalánsky premiér pohrozil Madridu vyhlásením nezávislosti.

TECH

Sopečné výbuchy spustili v starovekom Egypte násilné povstania

V časoch gréckej nadvlády vybuchovalo množstvo sopiek.

Neprehliadnite tiež

Cukor chutí aj nádorom, sú po ňom agresívnejšie

Obrovské množstvá cukru v potrave spôsobujú rast a šírenie nádorov.

Rok učenia predĺži život a fajčenie ukradne roky, ukázala veľká štúdia

Koľko času človek získa zhodeným kilom nadváhy alebo rokom štúdia naviac.

Ako cigaretové filtre uškodili fajčiarom aj prírode

Prečo by mohli cigarety bez filtra pomôcť znižovať počet fajčiarov a výskyt rakoviny.

Lektorka varenia: V regáloch je veľa predražených módnych hitov

O mýtoch v stravovaní hovorí lektorka zdravého varenia a autorka blogu Terapia jedlom SILVIA HORECKÁ.