Bratislava 8.júla (TASR) Význam stravovania a životného štýlu pri predchádzaní úmrtnosti na srdcovo-cievne ochorenia potvrdili výsledky Štúdie siedmich krajín.
Ide o jednu z prvých a najdlhšie realizovaných štúdií, ktorej úlohou bolo preskúmať vplyv stravovania a životného štýlu na mieru úmrtnosti na srdcovo-cievne ochorenia. Realizovali ju od roku 1958 v Holandsku, Fínsku, Taliansku, Grécku, bývalej Juhoslávii, Japonsku a USA. Uviedla to pre TASR lekárka Katarína Babinská zo Združenia pre zdravie a výživu.
Štúdia uvádza, že nenasýtené mastné kyseliny spolu s rybami s vyšším obsahom tuku, ovocím, zeleninou, vlákninou, ako aj malé množstvo alkoholu sú kľúčovými zložkami stravy, ktoré efektívne predchádzajú ochoreniam srdca, povedala Babinská.
Ďalším dôležitým výsledkom štúdie je, že samotná nízkotučná diéta nie je dostačujúca na zníženie rizika ochorenia srdca. Hlavným problémom nie je množstvo tukov, ktoré človek konzumuje, ale druh tukov. Treba sa vyhýbať predovšetkým strave s vysokým obsahom nasýtených tukov, ako sú napríklad plnotučné mliečne výrobky a mastné mäsové produkty a nahrádzať ich potravinami s vysokým obsahom nenasýtených tukov, konštatovala.
Zo záverov štúdie vyplýva, že fajčenie a nasýtené tuky sú pravdepodobnými príčinami srdcovo-cievnych ochorení. Údaje o populácii z Fínska v rokoch 1972 1992 ukázali, že päťpercentný pokles príjmu energie z nasýtených tukov a 16 percentné zníženie výskytu fajčenia medzi mužmi v strednom veku bolo spojené s 55 percentným znížením miery úmrtnosti na srdcovo-cievne ochorenia.
Štúdia sa začala realizovať v rokoch 1958 1964 vyšetrením rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení u viac ako 12 000 mužov vo veku od 40 do 59 rokov. Vyšetrenia sa v priebehu štyridsiatich rokov pravidelne opakovali s cieľom zabezpečiť reálny obraz o úmrtnosti na srdcovo-cievne ochorenia a ich príčinách. Okrem uvedených vyšetrení vedci zhromažďovali informácie o stravovaní a faktoroch životného štýlu, ako sú fajčenie, konzumácia alkoholu a fyzická aktivita.
Výsledky 40-ročnej štúdie stravovania, fajčenia a srdcovo-cievnych ochorení prezentoval medzinárodný vedecký tím na júnovom sympóziu organizovanom Národným inštitútom verejného zdravia a životného prostredia v Holandsku.
*za rč