SME
Piatok, 17. september, 2021 | Meniny má OlympiaKrížovkyKrížovky

Maslo alebo margarín?

Aj vy si pri nákupe kladiete túto otázku a nemáte jasno v tom, čo je zdravšie? Často sa možno stretnúť s protichodnými názormi. Raz je na výslní margarín, inokedy sa vyzdvihuje maslo. Čo na to odborníci?

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

História margarínu sa začala písať za čias Napoleona III., ktorý potreboval lacný a pritom chutný tuk pre zásobovanie svojej armády. Margarín bol takisto vďačnou potravinou počas vojen, keďže vtedy ľudia trpeli nielen nedostatkom masla, ale aj iných surovín a potravín. Súčasné margaríny sú však, samozrejme, omnoho kvalitnejšie, prispeli k tomu aj nové technológie a výrobné postupy.

Ak by sme mali porovnávať energetickú hodnotu masla a margarínu, nie je zriedkavý názor, že majú rovnakú energetickú hodnotu. Nie je to celkom pravda, odborníci vysvetľujú, že maslo obsahuje viac ako 80 % tuku a rastlinné tuky môžu mať obsah tuku rôzny – nájdete aj výrobky s obsahom tuku 80 %, a tiež aj odľahčené alebo nízkotučné výrobky, ktoré obsahujú tuku podstatne menej, až 25 %. Energetická hodnota týchto margarínov je potom v porovnaní s maslom samozrejme nižšia.

Skryť Vypnúť reklamu

Mastné kyseliny

Dôležité ja aj porovnanie obsahu nasýtených mastných kyselín (SAFA) ako aj transmastných kyselín (TFA), ktoré považujeme za zdraviu škodlivé, pretože podporujú vznik aterosklerotických plátov na cievnych stenách. Naopak, nenasýtené mastné kyseliny (mononenasýtené – olejová, eruková a pod., polynenasýtené – omega 3 a omega 6) sa považujú za zdraviu prospešné. Jednotlivé mastné kyseliny v tele pôsobia a rozdielne vplývajú na jednotlivé frakcie cholesterolu a triglyceridov. Polynenasýtené, na rozdiel od nasýtených, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

Podľa doc. MUDr. Jany Jurkovičovej, CSc. zo Združenia pre zdravie a výživu „obsahuje maslo viac ako 50 % nasýtených mastných kyselín a len 3 % polynenasýtených mastných kyselín.“ Odborníčka dodáva, že na trhu možno nájsť rastlinné tuky, ktoré obsahujú viac ako 50 % polynenasýtených mastných kyselín.

Skryť Vypnúť reklamu

„Epidemiologické štúdie potvrdili priamu a silnú súvislosť medzi príjmom nasýtených tukov v potrave a výskytom srdcovo-cievnych ochorení. Vysoký obsah nasýtených mastných kyselín v potrave predstavuje ich významný rizikový faktor a naopak, zníženie obsahu nasýtených mastných kyselín v potrave prináša vo veľkých sledovaných skupinách populácie zníženie výskytu týchto ochorení,“ zdôrazňuje Jana Jurkovičová.

Čo je lepšie na trávenie?

Niekedy sa možno stretnúť s názorom, že maslo je lepšie stráviteľné ako rastlinné tuky. Podľa odborníkov toto tvrdenie nie je pravdivé, mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktorých obsahuje maslo viac ako margaríny, sa metabolizujú odlišne ako mastné kyseliny s dlhším reťazcom (s 16 alebo 18 uhlíkmi), významne to však neovplyvňuje proces trávenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa tvrdení odborníkov mýtus, že maslo je ľahšie stráviteľné ako rastlinné tuky, pochádza zrejme z 80. rokov minulého storočia, keď sa pri výskume využívali postupy, ktoré sú však dnes už zastarané. Neskoršie štúdie nepreukázali žiadne rozdiely a odborníci poukazujú tiež na fakt, že dnešné výrobky nemožno porovnávať s výrobkami z obdobia úplného počiatku ich výroby. Objavujú sa stále nové vedecké poznatky, ktoré sa vo výrobe využívajú.

Natíska sa aj otázka, či konzumáciu masla možno považovať za prirodzenú. „Zloženie kravského a materského mlieka, či už z pohľadu obsahu bielkovín (alergie), alebo zastúpenia mastných kyselín, je rozdielne. Okrem toho zmeny v stravovacích zvyklostiach – zámena masla za rastlinné tuky (napr. v Severnej Karélii vo Fínsku, v ČR koncom minulého storočia) – mali pozitívny vplyv na zdravie populácie (významné zníženie priemernej hladiny cholesterolu v populácii a predĺženie strednej dĺžky života),“ udáva sa v odborných prameňoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  4. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  5. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  10. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 864
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 599
  3. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 5 090
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 238
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 2 954
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 318
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 118
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 1 952
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 932
  10. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 1 847
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu