Všetky čaje užívame v mierne teplom alebo vlažnom stave, nikdy nie úplne studené. Podľa možností by sa nemali skladovať do zásoby a prihrievať.
Odvar pripravujeme z drevnatých častí kôry, stoniek a koreňov, ale aj zo semien a plodov. Varíme od 5 do 30 minút, odparenú vodu dopĺňame. Variť začíname najprv tvrdšie časti.
Zápar pripravujeme z mäkších nadzemných častí tak, že časti rastlín vopred namočené vo vode izbovej teploty zalejeme vriacou vodou a necháme 5 až 15 minút vylúhovať v porcelánových alebo sklených nádobách. Zápar precedíme. Macerovanie je dlhodobé lúhovanie rozdrvených liečiv niekoľko hodín, keď občas zmes premiešame.
Čaje nepripravujeme z veľmi starých, niekoľkoročných zmesí. Byliny zbierame v neprašnom prostredí a sušíme ich v tieni v dostatku prúdiaceho vzduchu. Usušené semená a plody potom rozmrvíme, ostatné časti by mali byť pred sušením nadrobno krájané.
Čaj na výnimočné ďalšie použitie odložíme zakrytý, po 24 hodinách už začne zapáchať. Nesladíme repným cukrom, väčšinu pijeme nesladené. Posilňujúce a ovocné čaje pijeme čerstvé po jedle. (ľš)