SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Ako správne pripravovať a piť čaje

Paradoxne si aj v najhorúcejšom lete najlepšie uhasíme smäd čistou vodou a čajom. Podchladené nápoje smäd neuhasia lepšie, vlažný čaj okrem toho aj osvieži a posilní organizmus. Okrem čajových zmesí je dobré siahnuť aj po liečivých bylinách.

Všetky čaje užívame v mierne teplom alebo vlažnom stave, nikdy nie úplne studené. Podľa možností by sa nemali skladovať do zásoby a prihrievať.

Odvar pripravujeme z drevnatých častí kôry, stoniek a koreňov, ale aj zo semien a plodov. Varíme od 5 do 30 minút, odparenú vodu dopĺňame. Variť začíname najprv tvrdšie časti.

Zápar pripravujeme z mäkších nadzemných častí tak, že časti rastlín vopred namočené vo vode izbovej teploty zalejeme vriacou vodou a necháme 5 až 15 minút vylúhovať v porcelánových alebo sklených nádobách. Zápar precedíme. Macerovanie je dlhodobé lúhovanie rozdrvených liečiv niekoľko hodín, keď občas zmes premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Čaje nepripravujeme z veľmi starých, niekoľkoročných zmesí. Byliny zbierame v neprašnom prostredí a sušíme ich v tieni v dostatku prúdiaceho vzduchu. Usušené semená a plody potom rozmrvíme, ostatné časti by mali byť pred sušením nadrobno krájané.

Čaj na výnimočné ďalšie použitie odložíme zakrytý, po 24 hodinách už začne zapáchať. Nesladíme repným cukrom, väčšinu pijeme nesladené. Posilňujúce a ovocné čaje pijeme čerstvé po jedle. (ľš)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 27 536
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 917
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 706
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 531
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 830
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 731
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 502
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 369
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 159
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 146
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu