SME

Ako správne pripravovať a piť čaje

Paradoxne si aj v najhorúcejšom lete najlepšie uhasíme smäd čistou vodou a čajom. Podchladené nápoje smäd neuhasia lepšie, vlažný čaj okrem toho aj osvieži a posilní organizmus. Okrem čajových zmesí je dobré siahnuť aj po liečivých bylinách.

Všetky čaje užívame v mierne teplom alebo vlažnom stave, nikdy nie úplne studené. Podľa možností by sa nemali skladovať do zásoby a prihrievať.

Odvar pripravujeme z drevnatých častí kôry, stoniek a koreňov, ale aj zo semien a plodov. Varíme od 5 do 30 minút, odparenú vodu dopĺňame. Variť začíname najprv tvrdšie časti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zápar pripravujeme z mäkších nadzemných častí tak, že časti rastlín vopred namočené vo vode izbovej teploty zalejeme vriacou vodou a necháme 5 až 15 minút vylúhovať v porcelánových alebo sklených nádobách. Zápar precedíme. Macerovanie je dlhodobé lúhovanie rozdrvených liečiv niekoľko hodín, keď občas zmes premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Čaje nepripravujeme z veľmi starých, niekoľkoročných zmesí. Byliny zbierame v neprašnom prostredí a sušíme ich v tieni v dostatku prúdiaceho vzduchu. Usušené semená a plody potom rozmrvíme, ostatné časti by mali byť pred sušením nadrobno krájané.

Čaj na výnimočné ďalšie použitie odložíme zakrytý, po 24 hodinách už začne zapáchať. Nesladíme repným cukrom, väčšinu pijeme nesladené. Posilňujúce a ovocné čaje pijeme čerstvé po jedle. (ľš)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 468
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 244
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 042
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 856
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 475
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 168
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 944
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 122
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu