SME

Ovocie je pre organizmus šetrné aj liečivé

Ovocie by malo mať nezastupiteľnú pozíciu v našich stravovacích návykoch. Máme šťastie, že pri množstve užitočných vlastností, ktorými pomáha nášmu zdraviu, je veľmi chutné a väčšinou aj pomerne dostupné.


FOTO SME – ĽUBOMÍR ŠIMNA

Ananás má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšujú trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerály a stopové látky.

V čase diéty možno konzumovať pol ananásu denne, jeden plátok pred každým jedlom. Časté konzumovanie čerstvého ananásu má blahodarné účinky. Čerstvo vytlačená šťava sa používa pri horúčkových ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ ananás pochádza, ho považujú za afrodiziakum.

Banán je vďaka obsahu tryptofanu vynikajúcim antidepresívom, pozitívne vplýva na náladu. Je ideálny pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, silu a sústredenie. Má vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka (382mg/100g). Jeden-dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať. Jesť ich možno ľubovolné množstvo.

Čerešne obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Čerešne pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodarne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu. Konzumovať sa dajú bez obmedzenia.

Ríbezle okrem množstva iných látok sú známe aj obsahom flavónov, čo pomáha pôsobiť proti arterioskleróze, nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Napomáhajú sekréciu rôznych štiav. Sú bohaté na beta-karotén, biotín, vitamín C a E. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápale. Sú aj výborným zdrojom draslíka. Jesť ich možno tiež v ľubovoľnom množstve, predovšetkým surové. Džúsy z čiernych ríbezlí často obsahujú len trochu ovocia. Preto si radšej skontrolujte obal.

Grapefruit poznáme ako zásobáreň vitamínu C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý pomáha zachovať si mladosť a chráni pred infekciami. Jeden ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C.

Jahody obsahujú mangán, ktorý účinkuje ako afrodiziakum. Takisto urýchľujú látkovú výmenu a dodávajú vitamíny E a C, ktoré viažu voľné radikály. Sú tradičným diuretikom a prinášajú úľavu pri reumatizme a dne. Pritom stačí zjesť 20 dag denne.

Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody a málo sacharidov. Sú mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky. Jablká majú vysoký obsah draslíka. Jablko obsahuje až 30 percent vlákniny. Tiež pomáhajú regenerovať a očisťovať organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú účinné aj pri bolestiach hlavy a závratoch. Pomáhajú pri hnačke a zápche. Proti hnačke pomáhajú sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, ktoré povzbudzujú činnosť čriev.

Jablká sú osvedčeným prostriedkom pri ťažkostiach s kĺbmi. Podporujú odolnosť proti chorobám a pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra.

Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Odvar z jabloňových kvetov má upokojujúce účinky a zmierňuje záchvaty kašľa. Viaceré výskumy potvrdili, že konzumácia jedného jablka ráno a večer regeneruje a očisťuje organizmus.

Orechy, zvlášť vlašské, sú bohatým zdrojom draslíka, magnézia, zinku, medi, selénu a kyseliny folovej. Pôsobia upokojujúco a pozitívne vplývajú na mozog. Lúpané strácajú veľa výživných vlastností.

Hrozno patrí k najzdravším druhom ovocia bez ohľadu na sortu. Obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev.

Hrozno zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Pomáha regenerovať vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov. Šťava sa používa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobí močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže hrozno má močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Znižuje kyslosť žalúdočných štiav. Výhodou najmä pre jesenné dni, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu a depresiu. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou.

Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Vynikajúca je známa kombinácia rokfortu a bobule hrozna. Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna, alebo jeho spracovaní, je mať kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt.

Marhule vďaka kyseline listovej, pantoténovej a betakaroténu pomáhajú brzdiť procesy starnutia a uľahčujú regeneráciu buniek. Zlepšujú náladu, odstraňujú únavu a poruchy sústredenia. Podporujú imunitný systém buniek a chránia ich pred vplyvom voľných radikálov. Urýchľujú tvorbu nových buniek. Pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú vysoký obsah rozpustnej vlákniny a sú výborným zdrojom železa. Priaznivo vplývajú na sliznicu pľúc silných fajčiarov.

Čerstvé alebo sušené marhule jedzte ľubovoľne. Už tri plody obsahujú karotény v množstve polovičnej dennej potreby dospelého človeka. Za hrsť sušených marhúľ nahradí dospelému okolo 20 percent denného príjmu draslíka, ženám viac ako 10 percent a mužom takmer 20 percent železa.

Upozornenie: Marhuľové kôstky obsahujú horký amygdalín a sú jedovaté. Ani tehotné ženy by pre vysoký obsah medi nemali konzumovať veľa marhúľ. U niektorých náchylných ľudí môžu marhule vyvolať hnačku a pri nadmernej konzumácii aj celkovú slabosť.

Pomaranče posilňujú obranyschopnosť organizmu vitamínom C a selénom. Kálium a magnézium zasa organizmus prečisťujú. Pomaranče majú protirakovinové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné vlásočnice.

Pomaranče v akomkoľvek množstve podporujú odolnosť proti chorobám. Výskumom sa zistilo, že ľuďom, ktorí jedli denne 100 g citrusového ovocia, sa znížilo riziko rakoviny. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej.

Slivka je ideálnym spojením vápnika a fosforu, čím pôsobí blahodarne na posilnenie kostí a pomáha tráveniu. Sušené slivky sú známe svojím laxatívnym účinkom Slivka poskytuje užitočné množstvo vlákniny a železa. (Spracoval pľš)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 534
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 532
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 796
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 009
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 947
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 621
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 728
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu