Čokoládou k zdravému srdcu

Potvrdili to aj vedci na nedávnej medzinárodnej kardiologickej konferencii v Paríži. Konzumácia čokolády vo väčších množstvách by mohla až o tretinu redukovať riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Tieto závery vyplynuli z výsledkov už existujúcich štúdií, ktoré spravidla potvrdili priaznivú súvislosť medzi konzumáciou čokolády a zdravím srdca. Autori však zdôrazňujú, že je nevyhnutné, aby ďalšie štúdie testovali, či čokoláda skutočne vplýva na znižovanie rizika ochorení srdca, alebo je to možné vysvetliť inými nemerateľnými faktormi. Výsledky výskumu boli prezentované na medzinárodnom kardiologickom kongrese v Paríži v auguste 2011.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predpokladá, že v roku 2030 približne 23,6 milióna ľudí umrie na srdcovo-cievne ochorenia. Samozrejme, životný štýl a spôsob stravovania sú kľúčovými faktormi v prevencii srdcovo-cievnych ochorení.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mnoho nedávnych štúdií preukázalo, že konzumácia čokolády má pozitívny vplyv na ľudské zdravie, vďaka obsahu antioxidantov a aj protizápalovým účinkom. Súvisí s tým aj znižovanie tlaku krvi a zlepšovanie inzulínovej citlivosti (pri rozvoji diabetu).

Avšak dôkaz o tom, ako konzumácia čokolády ovplyvňuje srdce, ostáva ešte nejasný. Dr. Oscar Franco a jeho kolegovia z University of Cambridge preskúmali rozsiahlu škálu existujúcich dôkazov, aby vyhodnotili, ako konzumácia čokolády ovplyvňuje vznik srdcovo-cievnych príhod, ako je napríklad infarkt alebo mŕtvica.

Tmavá a kvalitná

Vedci analyzovali výsledky siedmich štúdií, do ktorých bolo zapojených viac ako 100 000 účastníkov, pričom časť z nich aktuálne trpela srdcovo-cievnymi ochoreniami. V každej štúdii porovnávali skupinu tých, čo konzumovali veľa čokolády s tými, čo jedli čokolády veľmi malé množstvo.

Výsledky potvrdili, že konzumácia veľkého množstva čokolády priaznivo vplýva na riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Tí, čo jedia veľa čokolády znižujú toto riziko až o 37 % a o 29 % riziko vzniku mozgovej príhody. Nepreukázal sa však výrazný vplyv konzumácie čokolády na zlyhanie srdca.

Štúdie však neodlišovali medzi tmavou alebo mliečnou čokoládou a zahŕňali konzumáciu čokoládových tyčiniek, nápojov, sušienok a dezertov.

Autori však poukazujú na to, že výsledky je potrebné interpretovať veľmi opatrne, predovšetkým preto, lebo bežne dostupné čokolády s vysokým podielom tukov a cukru sú veľmi kalorické (okolo 500 kalórií na každých 100 gramov) a s ich konzumáciou vo veľkom množstve narastá riziko vzniku obezity, diabetu a aj ochorení srdca. Uprednostnite preto radšej kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  4. Bayer posilňuje svoju značku
  5. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  6. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  7. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  8. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  1. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  2. Bayer posilňuje svoju značku
  3. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  4. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  5. METRO ukáže zákazníkom najnovšie trendy v gastronómii
  6. Joint International Week 2018 na EU v Bratislave
  7. Podpredseda vlády Vietnamu podporuje spoluprácu s EU v BA
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  10. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  1. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 919
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 787
  3. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 14 997
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 018
  5. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 11 818
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 053
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 042
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 314
  9. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave 3 106
  10. Klima efekt bez klimatizácie 2 973

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Majského péenky sa Najvyššiemu súdu nezdajú. Dal ich posúdiť znalcom

Podnikateľ môže dosiahnuť aj prerušenie súdu, ktorý sa ťahá už roky. Jeho spoluobžalovaný Brtva nedávno po verdikte ušiel.

KOMENTÁRE

Jozef Majský dokazuje, že si nie sme všetci rovní

Radový smrteľník by mal proces aj s vymeraným trestom dávno za sebou.

Neprehliadnite tiež

Násilník, vrah a pedofil. Zranenie mozgu môže zmeniť osobnosť

Príbehy, kedy poranenie mozgu dokázalo zmeniť povahu človeka.

Nie sú lepšie ako cukor. Umelé sladidlá môžu poškodzovať cievy

Nemajú síce kalórie, no aj tak môžu viesť k obezite a cukrovke.

Hans Asperger podporoval nacistický režim. Deti posielal na smrť

Historik odhalil temnú minulosť vedúcej postavy autistického výskumu.

Obsahujú živiny pre mozog. Huby môžu pomôcť starnúť zdravšie

V hubách sú látky, ktoré môžu zabraňovať demencii.

Prípravky na intímnu hygienu štúdia spojila s infekciami

Za popularitu kozmetiky môže najmä marketing, nie potreby tela.