Čokoládou k zdravému srdcu

Potvrdili to aj vedci na nedávnej medzinárodnej kardiologickej konferencii v Paríži. Konzumácia čokolády vo väčších množstvách by mohla až o tretinu redukovať riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Tieto závery vyplynuli z výsledkov už existujúcich štúdií, ktoré spravidla potvrdili priaznivú súvislosť medzi konzumáciou čokolády a zdravím srdca. Autori však zdôrazňujú, že je nevyhnutné, aby ďalšie štúdie testovali, či čokoláda skutočne vplýva na znižovanie rizika ochorení srdca, alebo je to možné vysvetliť inými nemerateľnými faktormi. Výsledky výskumu boli prezentované na medzinárodnom kardiologickom kongrese v Paríži v auguste 2011.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predpokladá, že v roku 2030 približne 23,6 milióna ľudí umrie na srdcovo-cievne ochorenia. Samozrejme, životný štýl a spôsob stravovania sú kľúčovými faktormi v prevencii srdcovo-cievnych ochorení.

Mnoho nedávnych štúdií preukázalo, že konzumácia čokolády má pozitívny vplyv na ľudské zdravie, vďaka obsahu antioxidantov a aj protizápalovým účinkom. Súvisí s tým aj znižovanie tlaku krvi a zlepšovanie inzulínovej citlivosti (pri rozvoji diabetu).

Avšak dôkaz o tom, ako konzumácia čokolády ovplyvňuje srdce, ostáva ešte nejasný. Dr. Oscar Franco a jeho kolegovia z University of Cambridge preskúmali rozsiahlu škálu existujúcich dôkazov, aby vyhodnotili, ako konzumácia čokolády ovplyvňuje vznik srdcovo-cievnych príhod, ako je napríklad infarkt alebo mŕtvica.

Tmavá a kvalitná

Vedci analyzovali výsledky siedmich štúdií, do ktorých bolo zapojených viac ako 100 000 účastníkov, pričom časť z nich aktuálne trpela srdcovo-cievnymi ochoreniami. V každej štúdii porovnávali skupinu tých, čo konzumovali veľa čokolády s tými, čo jedli čokolády veľmi malé množstvo.

Výsledky potvrdili, že konzumácia veľkého množstva čokolády priaznivo vplýva na riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Tí, čo jedia veľa čokolády znižujú toto riziko až o 37 % a o 29 % riziko vzniku mozgovej príhody. Nepreukázal sa však výrazný vplyv konzumácie čokolády na zlyhanie srdca.

Štúdie však neodlišovali medzi tmavou alebo mliečnou čokoládou a zahŕňali konzumáciu čokoládových tyčiniek, nápojov, sušienok a dezertov.

Autori však poukazujú na to, že výsledky je potrebné interpretovať veľmi opatrne, predovšetkým preto, lebo bežne dostupné čokolády s vysokým podielom tukov a cukru sú veľmi kalorické (okolo 500 kalórií na každých 100 gramov) a s ich konzumáciou vo veľkom množstve narastá riziko vzniku obezity, diabetu a aj ochorení srdca. Uprednostnite preto radšej kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  2. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  3. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  4. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  5. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  6. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  7. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  8. Slovensko spieva koledy
  9. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  10. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 57 573
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 14 230
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 14 015
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 945
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 776
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 778
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 4 739
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 4 097
  9. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 3 978
  10. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 879