Čokoládou k zdravému srdcu

Potvrdili to aj vedci na nedávnej medzinárodnej kardiologickej konferencii v Paríži. Konzumácia čokolády vo väčších množstvách by mohla až o tretinu redukovať riziko rozvoja srdcovo-cievnych ochorení.

(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Tieto závery vyplynuli z výsledkov už existujúcich štúdií, ktoré spravidla potvrdili priaznivú súvislosť medzi konzumáciou čokolády a zdravím srdca. Autori však zdôrazňujú, že je nevyhnutné, aby ďalšie štúdie testovali, či čokoláda skutočne vplýva na znižovanie rizika ochorení srdca, alebo je to možné vysvetliť inými nemerateľnými faktormi. Výsledky výskumu boli prezentované na medzinárodnom kardiologickom kongrese v Paríži v auguste 2011.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predpokladá, že v roku 2030 približne 23,6 milióna ľudí umrie na srdcovo-cievne ochorenia. Samozrejme, životný štýl a spôsob stravovania sú kľúčovými faktormi v prevencii srdcovo-cievnych ochorení.

Článok pokračuje pod video reklamou

Mnoho nedávnych štúdií preukázalo, že konzumácia čokolády má pozitívny vplyv na ľudské zdravie, vďaka obsahu antioxidantov a aj protizápalovým účinkom. Súvisí s tým aj znižovanie tlaku krvi a zlepšovanie inzulínovej citlivosti (pri rozvoji diabetu).

Avšak dôkaz o tom, ako konzumácia čokolády ovplyvňuje srdce, ostáva ešte nejasný. Dr. Oscar Franco a jeho kolegovia z University of Cambridge preskúmali rozsiahlu škálu existujúcich dôkazov, aby vyhodnotili, ako konzumácia čokolády ovplyvňuje vznik srdcovo-cievnych príhod, ako je napríklad infarkt alebo mŕtvica.

Tmavá a kvalitná

Vedci analyzovali výsledky siedmich štúdií, do ktorých bolo zapojených viac ako 100 000 účastníkov, pričom časť z nich aktuálne trpela srdcovo-cievnymi ochoreniami. V každej štúdii porovnávali skupinu tých, čo konzumovali veľa čokolády s tými, čo jedli čokolády veľmi malé množstvo.

Výsledky potvrdili, že konzumácia veľkého množstva čokolády priaznivo vplýva na riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Tí, čo jedia veľa čokolády znižujú toto riziko až o 37 % a o 29 % riziko vzniku mozgovej príhody. Nepreukázal sa však výrazný vplyv konzumácie čokolády na zlyhanie srdca.

Štúdie však neodlišovali medzi tmavou alebo mliečnou čokoládou a zahŕňali konzumáciu čokoládových tyčiniek, nápojov, sušienok a dezertov.

Autori však poukazujú na to, že výsledky je potrebné interpretovať veľmi opatrne, predovšetkým preto, lebo bežne dostupné čokolády s vysokým podielom tukov a cukru sú veľmi kalorické (okolo 500 kalórií na každých 100 gramov) a s ich konzumáciou vo veľkom množstve narastá riziko vzniku obezity, diabetu a aj ochorení srdca. Uprednostnite preto radšej kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  8. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  9. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  10. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  1. Záujem o Jarabinky rastie, lákajú na zaujímavé prvenstvo
  2. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy
  3. Škola fantázie v Tatralandii. Keď učenie dokáže baviť
  4. Brieždenie pod lomenicou
  5. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  6. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  8. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  9. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  10. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  1. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 253
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 12 173
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 11 223
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov? 7 568
  5. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 551
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 5 071
  7. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy 4 436
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 430
  9. SME.sk môžete teraz čítať aj bez reklamy 4 071
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 916