SME

DOMA V KUCHYNI: Artičok

Cynara scolymus

Pochádza pravdepodobne z Malej Ázie alebo zo severnej Afriky. Tam, ale predovšetkým v oblasti Stredozemného mora, je jeho pestovanie najviac rozšírené.

Artičoky sú statné, teplomilné vytrvalé rastliny. Ich povahu na jednoročné mení zima, v ktorej obyčajne pomrznú. Pri miernejšej zime a krytí môžu zimu prežiť aj u nás v dobrom zdravotnom stave, pokiaľ sa im neprihodí niečo horšie. Majú silný koreň a rozvetvenú lodyhu s veľkými sivozelenými listami. Na rastline vyrastajú kvetné puky, zložené z veľkých dužnatých listeňov a dužnatého lôžka. Záhradkár, ktorý sa v pestovaní artičokov nevyzná, čaká a z veľkých kvetných pukov sa zakrátko rozvinú krásne fialovomodré kvety. Tí, ktorí sa vyznajú, oberú puky v správnej technologickej zrelosti a pripravia si pochúťku. Vykvitnuté artičoky u nás nedozrejú do semena, potrebujú dlhšie vegetačné obdobie. Preto naši pestovatelia musia vychádzať z dovážaného semena. Semená sú veľké, tvrdé, s čierno mramorovanou šupkou a uchovávajú si klíčivosť niekoľko rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa dajú puky artičokov kúpiť v supermarketoch a výborne chutia varené, dusené či zapekané.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 410
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 101
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 753
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 433
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 143
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 883
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 231
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu