SME

Liečivá zelenina je najlepšia čerstvá v lete

Brokolica aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačného betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa. Dobré je konzumovať raz týždenne ...

Brokolica aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačného betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa. Dobré je konzumovať raz týždenne 20 dag povarenej brokolice s cesnakom. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko rakoviny. Brokolica znižuje vstrebávanie jódu, preto ľudia, ktorí jedia brokolicu viac ako 2-3 týždenne, by mali konzumovať potraviny s vyšším obsahom jódu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Cesnak povzbudzuje imunitné bunky k rýchlejšiemu deleniu a väčšej aktivite. Má protibakteriálne účinky a po stáročia sa využíva ako liek proti nádche, pri zapálenom hrdle, kašli a dýchacích ťažkostiach, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje jej voľný prietok a znižuje vysoký krvný tlak, ako aj hladinu cukru v krvi. Preto aj pre vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C je žiadúce skonzumovať aspoň jeden strúčik denne.

Účinok 1-2 strúčikov cesnaku denne na zdravotný stav srdca je zjavný po niekoľkých týždňoch. Pri bolestiach kĺbov sa nanáša priamo na kožu. Vatový tampón napustený cesnakovým olejom a vložený do ucha je starý liek proti zápalu.

Na výrobu cesnakovej šťavy proti kašlu, nádche a boľavému hrdlu posekajte niekoľko strúčikov na tenké plátky, zalejte ich medom a nechajte stáť 2-3 hodiny. Extrahovanú šťavu užívajte po lyžičkách po celý deň.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľa zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy a posilňuje imunitný systém allicínom, ktorý obsahuje. Éterické oleje brzdia zápalové procesy a uvoľňujú hlien. Červené a žlté odrody obsahuju zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky. Je aj výbornou prevenciou proti osteoporóze. Obsahuje veľa zinku potrebného na stavbu kostí, vitamíny B,C, A i E. Pre cibuľu platí bez obmedzenia - čím viac, tým lepšie. Pritom sa odporúča jesť surová čerstvá, pretože po rozkrojení sa po 24 hodinách sa stáva toxickou. Výskumy odporúčajú zjesť denne 60 g.

Prostriedok proti zachrípnutiu: cibuľu nasekáme a uvaríme s tromi polievkovými lyžicami medu na sirup. Užívame po lyžičkách.

Na všetky respiračné infekcie si pripravíme šťavu z nasekanej surovej cibule, pokvapkajte ju medom a nechajte stáť cez noc. Dávkujeme ju každé 2 hodiny po 1 kávovej lyžičke.

SkryťVypnúť reklamu

Cvikla zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu. Je súčasťou diét pri ochoreniach pečene a arterioskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácne minerálne a lipotropné látky, jód, kobalt, odporúča sa pri odtučňovacích kúrach, ochorení pečene a oličiek. Je výživná, posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a prechladnutia.

Pridávame ju do šalátov, jedávame nastrúhanú a šťavu vmasírujeme do vlasov. Šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku. Odporúčaná ročná spotreba je 3 kg. Viac než 100 ml šťavy však môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate. Preto je dobré spočiatku ju miešať s mrkvovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Fenikel obsahuje éterické oleje, vitamíny (C a E) a draslík. Podporuje trávenie a má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu. Je známy svojou schopnosťou uvoľniť zastavené vetry a pomôcť pri plynatosti. Semená feniklu majú protispasmatický účinok, zmierňujú žalúdočné kŕče. Je bohatým zdrojom draslíka. Pre ľudí obľubujúcich typické západné jedlá môže zvýšený príjem draslíka vo fenikli pomôcť redukovať vysoký krvný tlak. Je dôležitou súčasťou detských čajov, veľmi priaznivo pôsobí proti boleniu bruška u kojencov.

200 gramová varená porcia nahradí 20-30 % dennej potreby draslíka u dospelého človeka. Odporúča sa maximálne jedna čajová lyžica semien feniklu denne. Neodporúča sa konzumovať semená počas tehotenstva.

Mrkva znižuje hladinu cholesterolu, predchádza zápche, pomáha pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Pôsobí priaznivo aj na ochranu zraku a znižuje riziko rakoviny pľúc. Je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa človek cíti vyčerpaný alebo sa zotavuje. Mrkva je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík. Denne skonzumované 2 mrkvy alebo pohár čerstvej šťavy sú odporúčanou dávkou. Pôst s mrkvovou šťavou v priebehu 1 alebo 2 dní je významnou detoxikačnou terapiou pečene.

SkryťVypnúť reklamu

Kukurica pre vysoký obsah mangánu pôsobí proti stresu, svalovým kŕčom a srdcovej arytmii. Železo pomáha proti chudokrvnosti. Je bohatým zdrojom energie - je v nej veľa uhľohydrátov a bielkovín. 100 g pokrýva takmer polovicu dennej potreby železa.

Kapusta pomáha predchádzať rakovine. Balastné látky regulujú zažívanie a povzbudzujú lenivé črevá. Kvasená kapusta pomáha pri pocite plnosti, páleniu záhy a grganiu. Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástorník a choroby hrubého čreva. Šťava z kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfikujúco a odvádza škodlivé látky cez kožu. Acetylchlorin, ktorý obsahuje, pôsobí pri depresiách. Obsahuje antioxidanty a iné látky zlepšujúce odolnosť proti chorobám.

Štvrtina hlávky pokryje pätinu dennej potreby vitamínu C. Vonkajšie listy a hlúbik treba pre zvýšený obsah nitrátu a olova odstrániť. Obklady z čerstvých listov zmierňujú bolesti stavcov, hlavy, mechúra a liečia kožné choroby. Pri žalúdočných ťažkostiach treba najmenej mesiac piť 5-6 pohárov šťavy denne asi hodinu pred jedlom.

SkryťVypnúť reklamu

Šťava z kapustných listov zmierňuje zápaly, pôsobí dezinfikujúco a odvádza škodlivé látky cez kožu. Čerstvé listy z bielej kapusty vaľkáme sklenou fľašou, kým nezačnú púšťať šťavu. Potom ju priložíme na postihnuté miesto a zafixujeme látkou. Necháme pôsobiť minimálne hodinu, najviac dvanásť hodín. Potom namažeme pokožku bylinkovým olejom.

Čakanka má vysoký obsah vitamínov A, C, B1 a B2 a draslíka. V čakanke sa nachádzajú aj intybín, horčíny a inulín, preto je vhodná aj pre diabetikov. Je obľúbená na prípravu šalátov a dusená sa pridáva do jedál.

Spracoval ľš

FOTO – www.byliny.sk a ľš

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 392
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 086
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 710
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 416
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 129
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 860
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 281
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu