Potraviny napadnuté plesňou vyhoďte

Aj keď vám je to akokoľvek ľúto a máte pocit, že pleseň je len na povrchu potraviny a stačí ju odstrániť. Aj najmenší kúsok plesne je dôvod, aby ste potravinu vyhodili celú, nech jej zvyšok pôsobí akokoľvek nepoškvrnene.

Pleseň na povrchu džemov nestačí odstrániť, aj zvyšok džemu je nebezpečný a zdraviu škodlivý.(Zdroj: Ilustračné foto: Flickr.com)

Tu šetrenie naozaj nie je namieste, pretože pleseň, respektíve jej sekundárne metabolity - toxické produkty, tzv. mykotoxíny, prenikli celou potravinou, aj keď to nie je vidno. Takúto potravinu „neopravíte“ ani tepelnou úpravou, mykotoxíny, ktoré pleseň vyprodukovala totiž dokážu odolávať aj vysokým teplotám, dokonca až do 300 ºC. Mykotoxíny teda „prežijú“ všetky spôsoby tepelnej úpravy pokrmov, ale aj destiláciu pri výrobe slivovice, marhuľovice a pod.. Tepelnou úpravou zničíte pleseň a jej spóry, nie však jedovatý produkt – mykotoxíny.

Rôzne ochorenia

Konzumáciou potraviny „načatej“ plesňou teda riskujete poškodenie zdravia. Spočiatku nemusíte nič spozorovať, plesne na rozdiel od baktérií nepôsobia okamžite, ale mykotoxíny pôsobia pomaly a môžu sa podieľať na vzniku rôznych chronických ochorení. Poškodzujú napríklad pečeň, obličky, môžu vyvolávať poruchy plodnosti, krvácanie, oslabovať srdcovo-cievny či nervový systém, imunitu, môžu sa podieľať aj na vzniku nádorových ochorení a pod.

Plesne majú rady vlhko, ale dokážu sa množiť aj v menej vlhkom prostredí, nájdeme ich na povrchu džemov, na chlebe, cereáliách či celozrnnom pečive, ale aj na zvlhnutej múke, maku, sóji, jogurtoch či mliečnych výrobkoch a napádajú aj mäkké ovocie a zeleninu.

K najnebezpečnejším mykotoxínom patria alfatoxíny. Podieľajú sa na vzniku rakoviny pečene pečene. Najčastejšie ich produkuje pleseň v sóji, arašidoch a podobných surovinách, ktoré sa obvykle dovážajú z vlhkých trópov.

Triediť už pri príprave

Ak sa chystáte zavárať či variť lekvár, dôkladne ovocie a zeleninu preberte a používajte len bezchybné kusy. Takisto nezabúdajte na dôkladnú čistotu a hygienu pri príprave, aby ste zlikvidovali plesne a ich spóry. Z tohto dôvodu je dôležitá aj dostatočná tepelná úprava, prípadné prítomné spóry sa tepelnou úpravou zlikvidujú, nebudú môcť vyklíčiť a následne produkovať toxíny. Pravidelne treba aj čistiť chladničku, aby ste zabránili už prítomným plesniam šíriť sa na ďalšie potraviny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  3. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  5. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  9. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami?
  1. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  2. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  3. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  4. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  5. Slovensko spieva koledy
  6. Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave
  7. Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva
  8. Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 52 922
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 15 708
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 10 379
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 000
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 8 313
  6. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 231
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 762
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 482
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 5 038
  10. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 4 423